sâmbătă, 8 decembrie 2012

UNDE, CÂND, CUM - Tot ce trebuie să ştiţi despre alegerile din 9 decembrie


Mai este o jumatate de zi până la alegerile parlamentare, din 9 decembrie 2012. Vă informeaz despre modul cum veţi putea vota, unde, precum şi sancţiunile pe care le pot primi cei care nu respectă legea.

* BULETINE DE IDENTITATE NOI. În această săptămână, serviciile de evidenţă a populaţiei din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) vor lucra program prelungit, inclusiv sâmbătă şi duminică, în ziua alegerilor. Astfel, în zilele lucrătoare programul diferă de la un birou al evidenţei populaţiei, la altul, sâmbătă de la 8.00 la 16.00, duminică de la 8.00 la 21.00. Programul poate fi prelungit în funcţie de numărul de solicitări. Decizia vine în sprijinul celor care au nevoie de o nouă carte de identitate. De asemenea, aceste insituţii vor face mai multe deplasări cu urna mobilă şi aparate foto digitale în localităţile aflate la distanţe mari faţă de sediu sau în localităţile unde mijloacele de transport în comun lipsesc sau nu există, pentru a rezolva cererile pentru noi cărţi de identitate.

* CÂND MERGEM LA VOT? Alegerile au loc duminică, 9 decembrie 2012. Centrele de votare se deschid la ora 7.00 şi se închid la ora 21.00. Persoanele care sunt deja în secţia de votare după această oră au dreptul să voteze.

* CINE ARE DREPT DE VOT? Au drept de vot cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, dacă aceasta a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

* CE ALEGEM? Votăm reprezentantii partidelor cu care ati fost de acord sa semnam acord de colaborare! . Guvernul a delimitat 315 colegii pentru Camera Deputaţilor şi 137 pentru Senat.

* UNDE ESTE SECŢIA DE VOTARE? Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul. Aceştia fac dovada, pe baza actului de identitate, că domiciliază în zona arondată secţiei de votare respective şi, dacă au fost omişi de pe lista electorală permanentă, vor fi înscrişi în lista electorală suplimentară.

* CINE VOTEAZĂ ÎN STRĂINĂTATE? Cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, îşi exercită dreptul de vot la una dintre secţiile de votare din acea ţară în care îşi au domiciliul sau reşedinţa.

* CINE VOTEAZĂ CU URNA MOBILĂ? Alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate pot solicita deplasarea urnei speciale, dar trebuie să facă dovada că domiciliază pe raza secţiei de votare respective. Aceştia trebuie să facă o cerere scrisă şi să anexeze copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că sunt netransportabili. De asemnea, pot face cerere persoanele deţinute sau condamnate, care nu şi-au pierdut drepturile electorale.

* CE ACTE SUNT NECESARE? Pentru cetăţenii români cu domiciliul în ţară:
Cartea de identitate, Cartea de identitate provizorie, Buletinul de identitate. În cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate: paşaportul simplu cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate.

* CE FAC IN SECŢIA DE VOTARE? Accesul alegătorilor în sala de votare are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor de vot. Fiecare alegător prezintă actul de identitate membrilor secţiei electorale. Acesta verifică numele în lista electorală, îi pferă două buletine de vot -unul pentru deputaţi şi unul pentru senatori- şi ştampila cu menţiunea „VOTAT". Alegătorii votează separat, în cabine închise şi aplică ştampila cu menţiunea „VOTAT" în căsuţa candidatul dorit. După ce iese din cabină, îndoaie buletinele de vot, cu ştampila de control în afară, apoi le introduc în urne separate. Se întoarce la membrul secţiei electorale, predă ştampila şi primeşte cartea de identitate pe care va fi aplicat un autocolant cu menţiunea „VOTAT" şi data. Persoanelor care la ora 21,00 se află în sala unde se votează li se permite să îşi exercite dreptul de vot.

* CE NU ESTE PERMIS ÎN SECŢIA DE VOT? Nu se poate vota în altă secţie decât cea unde sunteţi arondat. Este interzis să fotografiezi sau să filmezi buletinele de vot. Nu pot fi purtate însemne electorale ale unui candidat sau partid. Este interzis să intre mai mult decât un alegător în cabina de vot. Este interzis consumul de alcool la o distanţă mai mică de 500 de metri de secţia de votare. Să stai mai mult timp în secţia de votare.

* SANCŢIUNI. Constituie contravenţii:

- Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror alte afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite. Amendă de la 1.000 lei până la 2.500 lei.
- Refuzul de a se permite alegătorului, care face dovada faptului că are dreptul, să voteze în secţia de votare la care se prezintă pentru exercitarea dreptului de vot. Amendă de la 4.500 lei până la 10.000 lei
- Continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor să voteze sau să nu un anumit candidat. Amendă de la 1.000 lei până la 2.500 lei.
- Împiedicarea prin orice mijloace a dreptului de vot este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseşte.
- Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.
- Fapta unei persoane de a vota fără a avea drept ori de a vota de două sau mai multe ori constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.
- Introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Tentativa se pedepseşte.
- Atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Tentativa se pedepseşte.

ALEGERI 2012 / Votul este valabil chiar dacă scrieţi «prostii» pe buletin - FOTO

Dacă v-a supărat vreun candidat şi vreţi să scrieţi cuvinte urâte la adresa lui pe buletinul de vot, acesta va fi considerat valabil. Aşa a decis Biroul Electoral Central.

Iată cazurile când votul va fi validat.

* Dacă ştampila este aplicată în interiorul unui singur patrulater.

* Parafa depăşeşte liniile patrulaterului, dar nu atinge altă căsuţă. Se consideră că este evidentă opţiunea alegătorului.

* Ştampila este în interiorul unei căsuţe, dar pe buletin sunt mâzgălituri, injurii sau limbaj trivial.

* Au fost aplicate mai multe ştampile, dar una singură se află în interiorul unui patrulater.

Sunt considerate NULE, voturile exprimate în următoarele situaţii:

* Pe buletinul de vot nu este aplicată ştampila de control al secţiei de votare (ultima pagină).

* Buletinul de vot sau ştampila au alt model decât cel legal aprobat.

* Ştampila este aplicată în couă sau mai multe patrulatere.

* Ştampila este aplicată în afara tuturor patrulaterelor.

* Buletinul de vot este introdus în urnă fără să fie ştampilat.