Miercuri, 07.06.2012, Ministrul Apărării Naţionale,domnul general mr.(r) Corneliu Dobriţoiu a avut o întâlnire la Casa Armatei din Caracal,cu pensionari militari din garnizoană, membri ai SCMD şi ANCMRR. La întâlnire au participat şi delegaţii ale filialelor SCMD Dolj şi Slatina. De asemenea a participat şi doamna Cristiana Anghel, deşi un membru marcant al ANCMRR Caracal a vrut să îi refuze accesul pe motiv de … nu se poate, uitând că localul este un local public iar participarea publicului nu era interzisă şi neştiind probabil că doamna Anghel este membru de onoare al unei filiale sindicale a militarilor în rezervă. Până la urmă incidentul a fost aplanat şi activitatea a început cu o prezentare a situaţiei generale din armată de către domnul ministru.
Au fost expuse în general problemele care se cunoşteau şi din interviul acordat de domnul ministru. Domnul Ministru a menţionat printre altele:
· Spiritul de corp al armatei este puternic zdruncinat;
· Armata se confruntă cu cheltuieli prea mari pe probleme de personal;
· Instituţia se află într-o acută criză de identitate şi acest aspect va genera - dacă nu se iau măsuri urgente-probleme de percepţie la nivel NATO, vizavi de capacitatea României de a susţine financiar obligaţiile asumate în cadrul alianţei, în procesul de planificare comună a apărării;
· Armata nu trebuie să fie doar o instituţie care trece pe sub Arcul de Triumf la 1 Decembrie;
· Va prezenta o Analiză de Stare a ministerului, analiză la care va invita ca participanţi şi reprezentanţi ai asociaţiilor militarilor, analiză care va cuprinde un raport fidel al situaţiei armatei care să arate atât starea de fapt cât şi necesităţile şi priorităţile ministerului;
- Pentru situaţiile în care ministerul în urma unor procese va fi nevoit să plătească daune unor persoane private, pensionari, acestea vor fi plătite, dar se va declanşa cercetare administrativă şi cei care se fac vinovaţi de abuz sau nerespectarea legilor , cei care au provocat acele pagube, vor plăti personal.
În ceea ce priveşte situaţia pensiilor şi pensionarilor, domnul ministru a precizat:
1. Citesc şi eu unele bloguri şi site-uri cu specific militar, iar când nu am timp, departamentul media mă informează cu tot ce se discută şi vă preocupă, ştiu că sunt unele preocupări sau temeri că ar exista unele incapacităţi de comunicare ori tendinţe care vă spun, îmi sunt străine, de aceea pot să vă asigur sunt informat şi vă cunosc problemele şi nu mă voi abate cu un pas de la promisiunea de a vi le soluţiona;
2. Nu se poate şi nu voi accepta ca cea de-a doua instituţie în preferinţele şi încrederea populaţiei să fie adusă în genunchi. NU VOI ACCEPTA AŞA CEVA !
3. Cunosc faptul că sunt unele neînţelegeri între unele asociaţii sau forme de asociere ale dumneavoastră la anumite nivele. Vreau să îngropăm securea războiului. Ştiu că aceste divergenţe au plecat dintr-o politică de învrăjbire abil dirijată. Este condamnabil că cineva s-a jucat cu rezerva de mobilizare a armatei, promovând sau avansând pe funcţii, persoane care nu au nici o pregătire militară. Nu poţi include în lucrări la mobilizare persoane care au fost avansate la apelul de seară, fără competenţe în domeniu şi se pune chiar problema unei anchete judiciare în acest domeniu;
4. În ceea ce priveşte rezolvarea problemei pensiilor, acestea se vor rezolva aşa cum am mai spus pe etape, datorită problemelor financiare. Chiar dacă la minister s-au identificat fonduri pentru rezolvarea problemei revenirii la cuantumul din Decembrie 2010 pentru cei cărora le+a scăzut pensia prin revizuire, pentru celelalte ministere , respectiv MAI sau SRI, acest lucru nu este posibil şi la nivel guvern şi chiar politic s-a decis să nu se creeze discrepanţe sau discriminări între ministere , care ar duce la nemulţumiri sau chiar disensiuni între categorii de pensionari;
5. Zilele următoare va fi prezentată o hotărâre a parlamentului care va stipula modul în care va fi rezolvată această problemă;
6. Pe data de 08.06.2012 Ministerul Apărării va prezenta un Comunicat cu privire la înfiinţarea unei comisii formate din membri ai ministerului, reprezentanţi ai asociaţiilor militarilor şi membri ai comisiilor de apărare şi finanţe ai parlamentului, care vor colabora la reproiectarea pachetului de legi pentru apărare, începând de la legea 80 şi incluzând Legea Pensiilor. La nevoie unde va fi necesar ne gândim şi la cooptarea unor reprezentanţi ai MAI şi SRI;
7.Am dat ordin în ceea ce priveşte accesul tuturor rezerviştilor în sediile Cercurilor Militare, indiferent de asociaţia dincare fac parte. De acuma dacă veţi mai întâlni refuzuri, vă rog să mă inştiinţaţi, pentru că deja se va intra la neexecutare de ordin.
7.Am dat ordin în ceea ce priveşte accesul tuturor rezerviştilor în sediile Cercurilor Militare, indiferent de asociaţia dincare fac parte. De acuma dacă veţi mai întâlni refuzuri, vă rog să mă inştiinţaţi, pentru că deja se va intra la neexecutare de ordin.
Cam acestea au fost punctele mai importante prezentate de domnul ministru atât în cadrul prezentării cât şi ca urmare a unor interpelări sau luări de cuvânt. După expunerea domniei sale, a urmat prezentarea de către col.( r ) Hurezeanu a unor cereri şi propuneri ale ANCMRR Caracal, în 18 puncte, aproape toate similare cu cele deja înaintate de diferite asociaţii sau filiale şi postate pe bloguri, exceptând unele probleme cu aspect specific, cum ar fi problema sediilor Cercului Militar şi Casei Ostaşului din Caracal. De asemenea s-a cerut ca ministerul să sprijine financiar ANCMRR, ca asociaţie de utilitate publică. Domnul Ministru a replicat că datorită situaţiei financiare rezolvarea acestei cereri va rămâne suspendată.
Au mai luat cuvântul domnul Dogaru Dumitru de la SCMD Slatina şi doamna Cristiana Anghel care a cerut domnului ministru să nu se umble cu jumătăţi de măsură când este vorba de respectarea drepturilor militarilor sau repararea unor nedreptăţi.
Pentru că a venit vorba de domnul Dogaru, Iniţiatorul SCMD nu a fost prezent dar a trimis doi reprezentanţi, doi vicepreşedinţi din care unul a reuşit să îl reprezinte cu succes, cerând domnului ministru –„în spiritul celor spuse de domnul ministru vizavi de securea războiului”-nici mai mult nici mai puţin decât să ÎL DESTITUIE PE ŞEFUL ANCMRR ŞI SĂ NUMEASCĂ ÎN LOCUL LUI PE CINEVA DE LA SCMD ???????????????????????????????.
ECCE HOMO
ECCE HOMO
Este inutil să mai spun că toată lumea a rămas interzisă la prezentarea unei cereri atât de absurde şi prosteşti. Dacă acesta este mesajul cu care domnul general Bălan a venit din partea domnului Dogaru, atunci am mai reuşit să ne facem de râs încă odată. Probabil domnul Dogaru crede cădacă dânsul îşi permite să îşi bage nasul în problemele filialelor şi să încerce să suspende preşedinţi de filială care NU AU FOST NUMIŢI DE DÂNSUL CI AU FOST ALEŞI DE ADUNĂRILE GENERALE, şi domnul ministru îşi poate permite să se amestece în problemele interne ale asociaţiilor militarilor în rezervă. Propunerea domnului Bălan, vicepreşedinte al SCMD s-a lipit ca şi cocoşatul de gard, pe dorinţa domnului ministru de a aplana disensiunile dintre asociaţiile militarilor, dorinţă exprimată cu doar 15 minute înainte. Dacă asta este politica SCMD, şi aceştia sunt oamenii care o conduc, putem aştepta 1000 de ani până la unirea tuturor militarilor şi realizarea unei forţe cu adevărat puternice. Ale cui interese le-a reprezentat domnul BĂLAN ?
Vă daţi seama cum vor fi de acum relaţiile dintre ANCMRR şi SCMD Caracal, după de domnul Bălan le-a aruncat pisica şi a plecat la Bucureşti.
Întâlnirea a luat sfârşit fără alte probleme, părerea generală fiind că există disponibilitate din partea ministerului cel puţin, pentru rezolvarea problemelor militarilor de toate categoriile, singurele necunoscute fiind cele de nivel tehnic, financiar.
P.S. În ceea ce priveşte variantele apărute pe bloguri, lansate de unii care pretind că deţin „surse”, domnul ministru a afirmat că datele respective nu provin din surse ale MApN, că cunoaşte zvonurile respective dar nu este nimic real din ce se susţine acolo. Proiectul unei viitoare legi a militarilor urmează a fi întocmit, discutat analizat şi aprobat de comisia pe care doreşte să o formeze luând în discuţie orice propuneri sau variante care vor fi agreate.