miercuri, 30 mai 2012

Poteraș, primarul contrabandist de la șase

Primarul Sectorului 6, Cristian Poteraș, a fost implicat în ultimii ani în numeroase afaceri care i-au adus profituri uriașe, chiar dacă ele nu sunt reflectate și în declarația sa de avere. De fapt, cum am arătat deja în cotidianul nostru, el și-a pus la adăpost averea divorțând de fosta soție Aureliana, de care mai divorțase o dată, cu mulți ani în urmă, și care a fost unul dintre paravanele sale în afaceri după ce a devenit primar. Relațiile sale cu interlopii din sectorul 6, despre care am amintit în ziarul nostru de ieri, sunt relații vechi, cimentate prin preocupări comune, primarul fiind el însuși implicat în afaceri la limita legii sau dincolo de ea. El este deja trimis în judecată, sub acuzația de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecințe deosebit de grave, pentru un tun imobiliar de peste 80 milioane de euro pe care l-a tras, în anul 2006, împreună cu alți complici din primărie. În acea perioadă Cristian Poteraș acționa la greu, în afaceri dubioase, prin neamurile folosite ca paravan: soția Aurelia, fratele George și cumnata Nicoleta. Pentru a ilustra modul de operare al primarului „de la șase“, readucem în atenție un episod interesant din trecutul său, cel  referitor contrabanda cu alcool derulată printr-o firmă de familie, activitate care, dacă nu era mușamalizată la vreme, era cât pe ce să-i zboare scaunul de sub fund. Cazul privind implicarea firmei sale de familie în contrabandă cu alcool și evaziune fiscală a fost plimbat, atunci, pe ruta  Direcției Regionale pentru Accize și Operațiuni Vamale (DRAOV) București – Direcția Cercetări Penale a IGPR – Garda Financiară, dosarul afacerii dispărând apoi, pe drum, ca și când n-ar fi existat. Nu știm, nici astăzi, cine a mușamalizat afacerea de contrabandă cu alcool a lui Poteraș, dar nu este deloc târziu și nici lipsit de importanță să aflăm. El este încă primarul sectorului 6 și vrea să mai fie încă, vreme de un mandat chiar dacă este deja inculpat într-un dosar penal. Cum a fost prins, Poteraș, în miez de noapte, ca ultimul bandit evazionist, cu peste trei tone de alcool, fără acte, dar bine dosit în „poșeta“ soției?
Familia Poteraș derula de multă vreme acțiuni de contrabandă cu alcool, conform informațiilor de presă, prin firma SC Premier Milenium Prod, în pofida faptului că reprezentanții societății afirmau că din anul 2004 – anul în care Poteraș devenea primar pentru prima dată -  societatea nu mai deținea și nici nu mai producea băuturi alcoolice. Că afacerile cu alcool prosperau însă o dovedește o captură interesantă făcută de câțiva vameși în urmă cu cinci ani, atunci când o echipă de control din cadrul Direcției Regionale pentru Accize și Operațiuni Vamale (DRAOV) București, Biroul Echipe Mobile, a descoperit, la un control de rutină, peste trei tone de alcool, fără forme legale, într-o autoutilitară ce aparținea firmei de familie a lui Cristian Poteraș, Premier Milenium Prod SRL. Captura a avut loc în dimineața zilei de 30 august 2007, la orele 2:30, când autoutilitara IVECO  ce avea numărul IF-01-CTK, care se deplasa pe sensul București-Ploiești, a fost trasă pe dreapta și verificată. În mașină au fost găsite 620 peturi a câte cinci litri (3100 litri) cu băuturi alcoolice. După ce s-au verificat toate documentele care însoțeau transportul s-a constatat că acestea erau false. Singurele nume  adevărate erau al șoferului (Nicu Peican), al firmei căreia îi aparținea autoutilitara (SC Premier Milenium Prod SRL) și al acționarilor firmei (Poteraș Aureliana, Poteraș George, Poteraș Nicoleta). În rest, falsuri pe toată linia. 
Din verificarea facturii fiscale emise în ziua anterioară transportului (factura fiscală seria DIAP nr.0011344 emisă în data de 29.08.2007 de către SC Diaplast & Birotics SRL București pentru beneficiarul SC Mifaldo Com Prest SRL Deva) s-a constatat că firma producătoare nu exista și că firmele beneficiare nu aveau habar de acest transport. Din verificarea peturilor s-a constat că banderolele aplicate băuturilor alcoolice erau și ele false, nefiind livrate de Imprimeria Națională. Conform corespondenței purtate ulterior cu Compania Națională „Imprimeria Națională“, banderolele aplicate băuturilor alcoolice „nu există în evidențele companiei ca fiind livrate către vreun agent economic“, iar societatea producătoare Primalco (neînregistrată vreodată la Registrul Comerțului) „neexistând în baza de date a companiei ca beneficiar de banderole marcare băuturi alcoolice“.  Pe de altă parte, foaia de parcurs era semnată de fratele primarului, George Poteraș. 

Justificarea contrabandiștilor

Șoferul lui Poteraș avea însă pregătită o poveste pentru situația în care va fi prins cu marfa de contrabandă în mașină. Povestea, pentru inducerea în eroare a inspectorilor, era una simplă: un cetățean necunoscut l-a oprit pe stradă și i-a cerut, cu o zi înainte, să facă pentru el un transport de spirtoase până la Deva; șoferul a acceptat, a mers la Complexul en-gross Roșu din Pantelimon, a încărcat marfa și a pornit la drum. Evident, povestea era o invenție greu de digerat în condițiile în care flagrantul era impecabil. Cu toate acestea, cum aveam să constatăm, s-au găsit niște corupți la Cercetări Penale și la Garda Financiară care, pentru prețul corect, au acceptat varianta de fugă a lui Poteraș.
Astfel, cazul a fost apoi înaintat, pe 7 septembrie 2007, cu adresa nr.28.103, Direcției Cercetări Penale a IGPR „în vederea finalizării cercetărilor sub aspectul săvârșirii unei infracțiuni“, care, la rândul său, după tatonări de peste 3 luni, a transmis dosarul către Garda Financiară Ilfov. Aceasta, la  rândul a confiscat marfa prin Procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor seria G nr.7441/11.01.2008. Asta a fost tot. Nici măcar șoferul nu a fost acuzat de vreo infracțiune, dară-mi-te vreunul dintre membrii familiei lui Poteraș care nu mai aveau din 2004 afaceri cu alcool în obiectul de activitate a firmei. Deloc întâmplător, firma familiei Poteraș chiar cu asta se ocupase: “fabricarea băuturilor alcoolice distilate“. În aceste condiții, cum o fi ghicit “necunoscutul“ care l-a oprit, cu o zi înainte, pe șoferul firmei lui Poteraș, că omul avea experiență în afacerile cu alcool?! Și mai ciudat este însă cum or fi acceptat ofițerii de la Direcția Cercetări Penale a IGPR asemenea enormități, câtă vreme aveau în față un caz clar de contrabanda cu alcool și evaziune fiscală!

La scurt timp după flagrant, Poteraș și-a scos nevasta din afacere, dar și-a lăsat fratele și cumnata

După ce cazul a ajuns la poliție, primarul Cristian Poteraș și-a scos rapid soția, pe Aurelia, din firma care intrase în verificări și a transferat acțiunile deținute de ea către fratele George și soția acestuia, Nicoleta. Astfel, pe 17 septembrie 2007, deci la zece zile după ce ofițerii de la Cercetări penale au intrat pe fir, Aureliana Poteraș și-a vândut părțile sociale deținute, ce reprezentau 50% din capitalul social al firmei Premier Milenium Prod SRL. Patru zile mai târziu, ca să nu existe probleme, George Poteraș preia pe barba lui ostilitățile, punându-și nevasta să-l împuternicească pe relația cu DRAOV. Ulterior, organele au făcut ceea ce se face, de regulă, în astfel de situații: au mușamalizat afacerea. Doar era vorba de primarul Poteraș, nu de un cetățean rupt în fund. Rămâne de văzut cine sunt șmecherii de la Cercetări Penale care l-au acoperit pe primarul contrabandist de la șase.

Marius Marinescu


http://www.curentul.ro/2012/index.php/2012053072671/Actualitate/Poteras-primarul-contrabandist-de-la-sase.html