luni, 28 mai 2012

Poteraş, campanie mincinoasă într-un ziar ilegal


Poteraş, campanie mincinoasă într-un ziar ilegal
În Bucureşti, mai precis în sectorul păstorit de primarul PDL-ist Cristian Poteraş, se împarte gratuit prin distribuitori volanţi un fel de publicaţie în 8 pagini numită „Sectorul 6”.
Din punctul de vedere al conţinutului, publicaţia este una eminamente electorală. Prima pagină se deschide cu o odă la adresa premierului Ungureanu: „Apărătorul intereselor României” (în şapou se se spune: „Vremea contractelor secrete a apus. Mihai Răzvan Ungureanu vrea ca toate contractele să fie publice şi se luptă ca intzeresele României să primeze în relaţiile cu investitorii străini”). Că suntem în faţa unei mari minciuni o dovedeşte faptul că guvernul a păstrat la secret principalele informaţii din contractele Chevron, ceea ce s-a dat publicităţii neavând nicio valoare. Urmează alte titluri pe aceeaşi linie: „Revenirea la salariile din 2010”, „Bucureştenii au plătit 50% din costul căldurii” (în text se arată că acest lucru se datorează consilierilor municipali ai PDL care deţin majoritatea în CLMB), „Prelungirea Ghencea, lărgită la patru benzi” (nu este vorba de o realizare, ci de o promisiune a PDL privind un proiect despre care autorul textului spune că Sorin Oprescu s-a opus), „În război cu cei care întârzie construcţia autostrăzilor” (o odă ministrului Transporturilor, Alexandru Nazare) etc. Nu întâlnim nici un articol despre starea deplorabilă a străzilor din sectorul 6 – cele principale şi cele din cvartalele de blocuri, nici un articol despre întârzierile firmei de salubritate care se ocupă de curăţenia sectorului, nici un articol despre borduriada inutilă etc.
Publicaţia este ilegală
Conform legislaţiei în vigoare, o publicaţie tipărită trebuie să conţină câteva elemente obligatorii de identificare. Este vorba de societatea/persoana privată care o editează şi datele de înregistrare la Camera de Comerţ; adresa redacţiei sau a societăţii/persoanei private care o editează; casetă redacţională care să cuprindă minimum numele directorului/proprietarului, şi al redactorului şef; preţul de vânzare sau inserarea informaţiei că este o publicaţie gratuită; tipografia unde se tipăreşte; înregistrarea ISSN. Cu excepţia numărului de înregistrare ISSN, publicaţia nu conţine nici unul dintre elementele obligatorii pentru a constitui o apariţie editorială legală.
S-au utilizat banii Primăriei Sectorului 6?
Domnişoarele care distribuiau publicaţia pe stradă au afirmat că „Sectorul 6” este un ziar al primăriei conduse de Cristian Poteraş. Mai multe amănunte nu au dat. Publicaţia „merge” pe două culori: portocaliu şi verde „cosmote”. Adică exact culorile PDL.
Dacă publicaţia este editată de Primăria Sectorului 6, în acest caz se poate vorbi şi de campanie electorală pe bani publici. Aşteptăm explicaţiile primarului în funcţie, Cristian Poteraş, în legătură cu paternitatea publicaţiei „Sectorul 6”.