Prea multă jandarmerie pe străzile orașelor din țară. Nu, nu mă simt și cunosc persoane care nu se simt în siguranță în preajma jandarmilor. Ei nu au treabă cu cu siguranța cetățenilor potrivit prevederilor constituționale. Ei au treabă exclusiv cu siguranța oficialilor puterii, în avantajul oficialilor puterii, a menținerii unei ordini publici care nu are treabă cu cetățenii ci cu „mușchii” jandarmilor obiedienți și avizi de favoruri instituționale sub orice formă cu încălcarea, evidentă, a legilor țării. Pentru că adevărul nu este cel clamat de jandarmii purtători de cuvânt, o demonstrare a acestui adevăr am făcut-o în acest articol.
Mă bucură faptul că, pe zi ce trece, oamenii își dau seama că Jandarmeria Română este una din instituțiile publice care acționează în afara legii și astfel, mai târziu, va exista posibilitatea pentru a reforma jandarmeria astfel încât, dacă tot există, să nu mai dubleze poliția, poliția de frontieră, garda financiară etc. Pentru că jandarmeria, dacă este totuși normal să o păstrăm în baza unei tradiții românești (copie după tradiția franceză), trebuie dusă acolo unde îi este locul. În mediul rural. Să facem ca în Franța. Jandarmeria să preia ordinea publică în localitățile sub 20.000 de locuitori, în localitățile de peste 20.000 locuitori să ființeze doar poliția. Mai mult, Jandarmeria să fie subordonată autorităților locale, așa cum este acum subordonată poliția comunitară, cea de la circulație etc. De asemenea, finanțarea acțiunilor jandarmeriei rurale să fie asigurată de autoritățile locale, iar Inspectoratul General al Jandarmeriei (redus substanțial sub aspectul efectivelor) să asigure doar elementele de pregătire continuă, dotarea cu tehnică specifică și armament/muniție etc.
Jandarmeria, sub conducerea unor serii întregi de șefi educați și îndoctrinați în Trupele de Securitate aleregimurilor comuniste, a redevenit o structură similară cu aceste trupe care a fugărit prin munți și ucis opozanții regimului comunist în anii '50 din secolul trecut. Ei bine, manifestările Jandarmeriei anului 2012 (în special) se apropie de tipul de comportament din perioada de glorie ale Trupelor de Securitate.
Avem prea multă jandarmerie. O jandarmerie care deși are legi clare le interpretează după cum consideră ei că le este bine. Este instituția statului care a încălcat și încalcă legile țării, care desconsideră cetățeanul, care consideră cetățeanul român ca fiind „un dușman”, un dușman care trebuie bătut, torturat, desconsiderat, „disciplinat”.
Politicienii de mâine vor trebui să vadă, foarte atent, legile după care funcționează Jandarmeria Română și, obligatoriu, să o reformeze. Suntem un stat polițienesc sub bastonul jandarmilor. Asta trebuie să înceteze. Sunt prea multe cazurile de abuz ale jandarmilor ca să mai stăm în espectativă.