duminică, 6 februarie 2011

Propunerea legislativa privind examinarea psihologica si psihiatrica obligatorie a candidatilor pentru functii de demnitate publica si in administratia locala sau a inaltilor functionari publici si a ministrilor, initiata de cinci senatori independenti, se loveste de opozitia Guvernului, transmite Mediafax.

Senatul Romaniei/senat.ro.jpgSenatul Romaniei Sursa imagine: senat.ro.jpg

Acesta sustine ca procedura ar incalca atat Constitutia, cat si confidentialitatea datelor. In punctul de vedere negativ transmis Senatului, Guvernul apreciaza ca persoanele candidate la Presedintie si Parlament nu trebuie examinate psihologic si psihiatric, deoarece aducerea la cunostinta publica a adeverintei medicale, ca parte a dosarului de candidatura, ar constitui o incalcare a caracterului confidential al informatiilor privind sanatatea persoanei, "aducandu-se astfel atingere dreptului constitutional la viata intima, familiala si privata". In cazul functiilor de presedinte al tarii, deputat si senator, Executivul condus de Emil Boc nu este de acord cu dispozitiile proiectului potrivit carora neefectuarea controlului anual determina pierderea functiei dobandite prin alegeri sau prin numire."Apreciem ca, cel putin in cazul functiilor de deputat, senator si presedinte al Romaniei, acestea sunt de natura sa aduca atingere dispozitiilor constitutionale care reglementeaza incetarea mandatului acestora. Cat priveste functiile numite, apreciem ca sanctiunea prevazuta este excesiva", se arata in raspunsul Guvernului. Executivul mai reclama faptul ca textul propus de intiatori nu prezinta clar categoriile de personal din sectorul public-personal carora ar trebui sa li se efectueze astfel de examinari. O recomandare vizand aceast problema a fost amintita si de Consiliul Legislativ, care, spre deosebire de Guvern, a avizat totusi favorabil propunerea. Ambele avize, atat cel al Guvernului, cat si cel al Consiliului Legislativ, sunt consultative, precizeaza Mediafax.

Cei cinci senatori independenti au cerut in propunerea lor obligativitatea prezentarii unei adeverinte medicale privind starea de sanatate fizica si mentala in cazul candidatilor la functii de demnitate publica alese sau numite si in situatia persoanelor nominalizate la functii de conducere in administratie, precum si a unui control medical anual in cazul persoanelor care ocupa deja astfel de functii. Initiatorii au propus totodata ca examinarile psihologice si psihiatrice sa fie efectuate inclusiv in cazul candidatilor pentru presedintia tarii. Ei au argumentat ca, de vreme ce testarea psihologica este eliminatorie pentru profesii precum cea de conducator auto, profesor, pilot de aviatie, politist sau electrician, la o astfel de examinare ar trebui supusi si candidatii la functii de primar, consilier local, consilier judetean si parlamentar. In plus, arata initiatorii proiectului de lege, "In conditiile in care apar initiative legislative care de care mai ’nastrusnice’, unele din partea parlamentarilor, dar cele mai multe din partea Executivului, in aceasta perioada de volatilitate politica, dar si economica, care creeaza situatii stresante cu mare predispozitie la decompensari psihice, credem ca aceasta initiativa legislativa poate fi sustinuta si votata in Parlament".

Semnatarii initiativei legislative depuse la Senat in decembrie 2010 sunt senatorii UNPR Laurentiu Chirvasuta, Sorin Chivu Serioja, Cezar Magureanu si Nedelcu Vasile, precum si independentul Liviu Campanu.

1.

UNPR propune examinarea psihologica a candidatilor la functii publice

Patru senatori UNPR si independentul Liviu Campanu au depus la Senat, vineri, o propunere legislativa care vizeaza introducerea obligatorie a examenului psihologic pentru candidatii la functii publice, informeaza site-ul Ziare.com. O asemenea masura ar fi necesara pe fondul proiectelor „nastrusnice” initiate de Guvern si Parlament.

http://news.corect.com/politics/intern/guvernul-se-opune-examinarii-psihiatrice-candidatilor-la-alegeri-vezi-de-ce