marți, 31 august 2010

BIROULUI DE PRESA AL MINISTERULUI APARARII NATIONALE:

BIROULUI DE PRESA AL MINISTERULUI APARARII NATIONALE

In urma aparitiei in ziarul ,,Observatorul Militar” a Comunicatului de presa al Ministerului Apararii Nationale nr. 223 din 25.08.2010, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate in Rezerva si in Retragere (SCMDRR)- Filiala Sector 6, va solicita publicarea punctului sau de vedere, prezentat mai jos, proband astfel, in spiritul transparentei depline, al echidistantei si al informarii corecte a militarilor, ca ziarul trebuie sa fie nu doar o vitrina a realizarilor specifice sistemului militar, caruia, ca fosti slujbasi ii aducem respectul cuvenit, ci si o tribuna deschisa dezbaterilor, pentru sondarea opiniilor si gasirea solutiilor corecte de rezolvare a problemelor sociale ale tuturor militarilor.

SCMDRR- Filiala Sector 6 ia act cu surprindere si cu mahnire, ca in fapt, Comunicatul Biroului de presa al Ministerului Apararii Nationale:

1. Confirma inca o data ca politica nu se desparte de minciuna, si nu are frontiere:

Numai citirea primului si ultimului pasaj din Comunicat, sunt suficiente pentru a-l caracteriza prin sintagma: un limbaj de lemn.

,,Conducerea Ministerului Apărării Naţionale întreprinde toate demersurile instituţionale, inclusiv la nivel parlamentar, pentru ca, în această perioadă economică dificilă prin care trece ţara noastră, reglementarea sistemului de pensii militare şi recalcularea lor să nu afecteze cadrele militare care şi-au dedicat întreaga viaţă slujirii ţării, sub jurământ militar, printr-o muncă plină de greutăţi şi riscuri”

,,Ministrul apărării naţionale, domnul Gabriel Oprea, rămâne preocupat de sprijinirea pensionarilor militari în procesul de recalculare a pensiilor şi de reglementare a acestui domeniu, astfel încât cadrele militare în rezervă şi în retragere să fie tratate cu preţuirea, demnitatea şi onoarea cu care acestea şi-au servit Patria sub Drapel.”

Recomandam cu condescendenta Biroului de presa, sa citeasca si sa analizeze Cererea de chemare in judecata de catre SCMDRR a Guvernului Romaniei in scopul suspendarii executarii Hotararii Guvernului nr. 735/2010 (inregistrata la Curtea de Apel Bucuresti, dosar nr. 7130/2/2010). Simpla parcurgere a documentului va va pune la indemana baza legala pentru a intelege, cel putin urmatoarele:

1. Pensia este un drept castigat, conform Conventiei pentru drepturile omului, Protocolul 1, Art. 6;

2. Pensia constituie un drept patrimonial, conform Conventiei pentru drepturile omului, Protocolul1, Art. 1.

3. Asimilata dreptului de proprietate, pensia nu poate fi diminuata (prin “”recalculare””, spre exemplu) nici confiscata, conform Tratatului de la Lisabona, Art.45, Cartei Drepturilor Fundamentale a UE, Art. 17, Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, Art. 17, pentru ca nu se poate aduce atingere dreptului de proprietate.

4. Diminuarea pensiei prin legi anticonstitutionale si antieuropene constituie un caz de DISCRIMINARE, conform Conventiei pentru drepturile omului, protocolul 1, Art. 6.

2. Anunta implicit, producand stupoare (si speram noi aducerea definitiva cu picioarele pe pamant a credulilor ramasi) validarea verdictului: Nu mai e nimic de facut. Supuneti-va taierii pensiilor ,,nesimtite”, daca vreti, daca nu………!?

Cui nu ii este este clar inca, ,,Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.101 este în primul rând menit să înlăture un circuit birocratic nedrept, pe care pensionarii militari trebuiau să îl parcurgă în procesul de recalculare a pensiilor, astfel încât efortul în acest demers va reveni instituţiei militare”. Asadar, fiecare cu treaba lui: voi cereti sa vi se recalculeze pensiile iar noi va vom usura munca!

3. Ne prezinta un ministru imaculat, contrariat probabil de faptul ca in locul recunoasterii meritelor sale ca binefacator (menţinerea la acelaşi nivel, în urma recalculării, a pensiilor militare mai mici de 3000 de lei, organizarea CMJ pentru activitatea recalcularii, ordine date unităţile militare deţinătoare de arhivă şi depozitul central/depozitele intermediare de arhivă, etc) este tinta numeroaselor critici, indeosebi din partea SCMDRR, si nu numai. Ceea ce nu spune domnul ministru este ca nici in Legea 119/2010 si nici in normele sale de aplicare nu apare cifra 3000 (trei mii) lei, asigurarile date de reprezentantii puterii ca pensiile mai mici de 3000 lei nu vor scadea fiind doar o diversiune menita a linisti marea masa a pensionarilor militari si a gestiona o eventuala criza. Si apoi, 3000 lei din ce, domnule ministru, din brut sau din net? Toate pensiile, de la subofiter la general, vor scadea prin recalculare. Oare realitatea noilor fluturasi de pensie pentru primele categorii defavorizate, intens mediatizata zilele trecute de televiziuni, nu este suficienta pentru a intelege ce ne va astepta in ianuarie 2011?

Ii transmitem pe aceasta cale domnului ministru, ca suntem recunoscatori vesnic si impacati la gandul ca domnia sa girand aberanta lege, vegheaza nemijlocit la diminuarea pensiei si scurtarea zilelor noastre. Il asiguram ca mult mai simplu, benefic si asteptat de toti militarii ar fi fost: DEMISIA DE ONOARE, inclusiv a Sefului SMG. Dar…….

4. Demonstreaza inutilitatea risipirii resurselor, intr-o perioada de criza.

Concentrarea efortului pentru punerea in miscare a unui intreg sistem cu toate costurile aferente (timp, bani, structuri implicate, aplicatie informatica, pensionari pe drumuri, nervi, acutizarea precaritatii starii de sanatate si asa grav afectate de privatiunile serviciului militar, telefoane, o uriasa corespondenta intre structuri implicate si consumabile pe masura, grupuri de lucru, etc). SI PENTRU CE? Totul pentru aplicarea unei legi neconstitutionale!!!

5. Pune la indoiala credibilitatea Biroului de Presa.

Intrucat nu credem in aparitia Comunicatului dintr-o pornire zeloasa unilaterala a acestei structuri, in situatia ca a primit ordin de la seful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice sau de la alti sefi, la fel de neinspirati, Biroul de Presa ar fi trebuit sa ramana la tacerea vinovata, cu care de altfel Armata a fost obisnuita, din nefericire, mai ales in ultimii ani. A intreba chiar retoric acum, de cate ori cei aflati la conducerea Armatei (Seful SMG, secretarii de stat, seful DIRP), au reactionat imediat ce imaginea Armatei si a militarilor a fost tarata in derizoriu, de clevetitorii societatii civile si ai massmediei partizane, cu dreptul firesc al pozitiei fiecaruia si al institutiei de elita reprezentate, ar fi o inutila pierdere de timp.

Comunicatul nu este in fapt decat prezentarea efectului. Efectul pervers si dureros, pe care in zadar incercati sa-l cosmetizati, al unei cauze straine legalitatii, drepturilor legitime si intereselor Armatei, si in final deontologiei profesionale.

Pentru ca daca vreti sa fiti intr-adevar credibili domnilor, atunci inhamati-va cu osardie, verticalitate si determinare la carul greu al pastrarii imaginii Armatei si respectarii nestirbite a drepturilor militarilor, castigate nu declarativ, ci pe merit, cu reale sacrificii, uitate nedrept si voit azi.

Deocamdata, domnilor, aveti o bila neagra!

BIROUL OPERATIV AL SCMDRR- Filiala Sector 6