luni, 6 ianuarie 2014

Mai aveti ceva de comentat?.

Sursa:http://romanian.ruvr.ru/2014_01_06/Turcia-plateSte-americanilor-noile-avioane-F-35-construind-fuselajele-acestora-7147/

Turcia plăteşte americanilor noile avioane F-35 construind fuselajele acestora

Turcia plăteşte americanilor noile avioane F-35 construind fuselajele acestora

Investiţiile Turciei în echipamente complexe de prelucrare, necesare fabricării avioanelor de generaţia a V-a şi-au atins scopul. TAI (Turkish Aerospace Industries) a prezentat recent fuselajul central al avionului F-35, construit în Turcia, în cadrul unei ceremonii organizate la fabrica sa de la Ankara.

Primul fuselaj de F-35 construit în Turcia a fost expediat către firma Lockheed Martin care-l va folosi la asamblarea unui avion F-35, în fabrica sa din statul Texas. TAI a devenit subcontractor al grupului Northrop Grumman, producând fuselaje centrale pentru avioanele F-35, împreună cu sistemul de cadre de ansamblare ale acestuia. TAI mai produce componente din materiale compozite pentru toate variantele de F-35, prizele de admisie ale aerului pentru F-35A și grinzile multiple pentru variantele de înarmare, în misiunile de atac la sol. Peste câţiva ani, când programul F-35 va fi finanţat astfel încât să atingă vârful de producţie, turcii vor trimite la fabricile de asamblare din SUA şi din Italia câte trei fuselaje centrale pe lună. După primul an de contract, spre deosebire de majoritatea doritorilor de F-35, Turcia va primi de la americani, în loc de bani, 7 avioane F-35.
Pe 29 octombrie 2013 un avion de preserie F-35A Lightning II a executat în poligonul bazei Edwards, primul test cu o bomba GBU-12 Paveway II ghidata laser, acroşată în cala de armament. O zi mai târziu a avut loc prima lansare cu o rachetă aer-aer AIM-120.
Într-un articol anterior am arătat că TAI a construit în licenţa 232 avioane F-16 (Block 30/40/50), care au intrat în înzestrarea armatei turce. TAI construieşte în prezent alte 30 F-16 Block 50+ pentru armata turcă, în timp ce România a optat pentru 12 avioane F-16 Block 15 la mâna a doua, vechi de 30 de ani, cu tot cu armamentul lor depăşit, plătind inexplicabil 53 milioane euro/avion, adică 85% din preţul unui F-16 Block 50+ nou.
Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.