vineri, 13 decembrie 2013

Cazul Polonia: Cum rezistă ţăranii polonezi în faţa presiunilor Chevron?


10 decembrie 2013
 SURSA:http://www.financiarul.ro/2013/12/10/cazul-polonia-cum-rezista-taranii-polonezi-in-fata-presiunilor-chevron/
Iată un episod relatat în jurnalul de bord al protestatarilor, disponibil pe blogurile acestora: Poliţia a debarcat pentru a solicita ţăranilor să evacueze tractoarele, pentru a lăsa un culoar de trecere. Ţăranii au spus simplu «nu», iar poliţiştii s-au retras mulţumind.”(In românia , jandarmii bat cu bastoane românii cu sadism şi spre satisfacţia otrăvitorilor de ţară)
 Dănuţ Dudu
 
De la începutul lunii iunie, ţăranii polonezi se încăpăţânează să se opună celor de Chevron care doresc să înceapă exploatarea gazelor de şist în regiunea Zurawlow. Deşi multinaţionala pretinde că deţine toate autorizaţiile necesare pentru explorarea şi explorarea gazelor de şist (ultimul dintre acestea fiind obţinut pe 6 decembrie – studiul seismic), autorizaţia de foraj a fost anulată încă de la jumătatea anului trecut. De altfel, în iunie 2012, Chevron avea să renunţe provizoriu la foraj după mobilizarea generală a comunităţii locale care a stat la baza retragerii documentaţiei aferente.
La Pungeşti am putea spune că o mişcare similară este abia la început, dar cine ştie dacă nu va ajunge la amploarea celei din Polonia?
  • Contrarevoluţia de la Pungeşti gândită la Washinghton
Pe 21 noiembrie, Victor Ponta avea o întâlnire cu vicepreşedintele american Joe Biden, reuniune care a avut ca subiect central situaţia de la Pungeşti.
La câteva ore după această întâlnire, premierul român avea să se întâlnească cu managerul pentru România a companiei Chevron, iar la finele acesteia avea să declare: “Guvernul pe care îl conduc este foarte hotărât să sprijine toate explorările de resurse neconvenţionale, gaze de şist în traducerea simplă.
Iritat de protestul nesfârşit al celor de la Pungeşti şi mândru de comportamentul jandarmeriei, pe 2 decembrie premierul României, Victor Ponta declara:
“Cred că România poate fi o ţară democratică şi puternică dacă toţi respectăm legile şi dacă nu acceptăm – şi nu vom accepta – ca 20, 30, 50, 70 de oameni să încalce legea. Acolo e vorba despre o proprietate privată. Cei de la Chevron îşi pun gard, îşi păzesc o proprietate privată. Şi dacă era vorba de proprietatea privată a oricărui om din această ţară, chiar şi de terenul de la Nana, tot la fel procedam şi anume dacă veneau nişte oameni care ocupau ilegal un teren trimiteam forţele statului ca să aplice legea“.
Prinzând curaj, cei de la Chevron susţineau, prin vocea managerul pentru România a companiei, Tom Holst, că “Noi vom reiniţia, vom reporni operaţiunile în Pungeşti atunci când standardele de siguranţă sunt îndeplinite şi când se va înţelege mai bine că avem cele mai bune practici şi că pe acestea le dezvoltăm în proiectul din România”.
Mai mult, reprezentantul Chevron susţinea că “Prioritatea noastră numărul unu este aceea de a dezvolta operaţiunile în siguranţă pentru angajaţi, sub contractori şi comunitate”.
Iar pentru această era nevoie intervenţie din partea forţelor de ordine. Drept urmare, Jandarmeria declara, pe 8 decembrie, localitatea Pungești zonă de siguranţă publică. “Potrivit ordinului, în zonă sunt intensificate măsurile specifice de prevenire şi combatere a faptelor antisociale şi de menţinere a stării de linişte şi ordine publică. În zonă sunt create dispozitive şi sunt detaşate echipe de intervenţie şi patrule, pentru a se crea un climat de linişte şi siguranţă pentru cetăţeni”, declara un reprezentant al Jandarmeriei. (Dacă ne gândim că un astfel de limbaj era folosit la Timişoara în decembrie 1989, nu poţi să nu te înfiori).
 - În Polonia continuă răscoala ţăranilor împotriva extracţiei gazelor de şist
“Otrăvitorilor, părăsiţi-ne ţara”, “Nu vrem gaz” sunt doar câteva dintre sloganurile scrise pe banderolele purtate de cei 20 de protestatari care blocau lucrările colosului petrolier Chevron încă din 3 iunie. Aceştia s-au organizat după criterii militare, au un comandament, aici dorm, aici mănâncă, de aici lansează apeluri pe reţeaua Skype.
“Ţineţi-vă bine, vă susţinem deplin şi sperăm să câştigaţi” îi încuraja austriacul Joseph Obermosir. De aceeaşi parte se află şi francezul José Bové care le transmitea nu numai susţinerea sa, ci şi a mai multor ONG-uri ecologiste din Hexagon.
După o lună de la începerea protestelor, unul dintre cei mai mari fermieri din zonă menţine ocupat terenul Zurawlow fără să fie încă deranjat de poliţie. Credem că putem câştiga” spune acesta din spatele baricadei ridicate cu ajutorul consătenilor săi, pentru a împiedica utilajele celor de la Chevron să ajungă în locaţia ameninţată de exploatarea gazelor de şist. În cazul în care se va încerca forţarea baricadei protestatarii pot acţiona o sirenă prin care să alerteze şi alţi manifestanţi.
Nivelul de pregătire al protestatarilor este explicabil, pentru că aceştia au fost vânaţi acum un an şi jumătate de către cei de la Chevron, până când au descoperit puterea informaţiei.
 O cameră video aflată tot timpul în direct permite internauţilor nu numai să fie în permanentă legătură cu ţăranii din Zurawlow, ci şi să urmărească acţiunile celor de la Chevron sau ale organelor de ordine. În contrapartidă, un cameraman al Chevron imortalizează permanent activitatea sau interviurile telefonice acordate de manifestanţi. O prezenţă care agasează protestatarii, care susţin că “la noi nu există garduri în jurul câmpurilor. Dar Chevron vrea să instaleze unul în jurul site-ului”.
Asta în condiţiile în care Chevron nu este proprietarul terenului, ci doar a închiriat zona de la patru fermieri în baza unui contract ale cărui clauze sunt secrete.
În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al Chevron Polonia, Grazyna Bukowska, dădea asigurări că societatea pe care o reprezintă acţionează în deplină legalitate, “Suntem la curent cu această acţiune de protest. Chevron dispune de toate autorizaţiile necesare pentru a începe activitatea la Zurawlow. Am sistat deocamdată lucrările pentru a delimita terenul pe care l-am concesionat”, declara aceasta. Cu toate acestea, cei de la Chevron promiseseră încă din martie 2012 că nu vor face foraje în această parte a regiunii.
La Ksiezomierz, un orăşel situat la câteva sute de kilometri de Zurawlow, Chevron a realizat deja un foraj de explorare. Aici, localnicii nu numai că nu s-au opus, ci din contră. Unii dintre aceştia repetă ce li s-a inoculat în minte, că ceea ce se întâmplă poate fi considerată o şansă pentru această localitate. Oare aşa să fie?
 
  • Poliţia şi reţele sociale
Chiar dacă, pe 1 iulie, autorităţile semnau un ordin de evacuare a protestatarilor, nici după două zile forţele de ordine nu şi-au făcut simţită prezenţa. Chiar dacă manifestanţii nu ştiau la prima oră dacă aceştia vor veni, în jurnalul de bord al protestatarilor disponibil pe blogurile acestora, erau menţionate incidente anterioare: “astăzi, (pe 12 iunie, n.n.) am asistat la o veritabilă provocare din partea forţelor de ordine iniţiată de cei de la Chevron. Compania petrolieră a acuzat protestării că au furat grupul electrogen” (utilizat de aceştia mai ales pentru comunicaţii). Ceva mai târziu era consemnat că “poliţia a debarcat pentru a solicita ţăranilor să evacueze tractoarele pentru a lasă un culoar de trecere. Ţăranii au spus simplu «nu» iar poliţiştii s-au retras mulţumind.”
 În aşteptarea momentului în care vor fi dislocate forţele de ordine, protestatarii au difuzat în continuu informaţii despre situaţia de la Zurawlow pe reţele sociale Twitter, Facebook Tumblr şi Youtube, încercând să obţină susţinerea întregii lumi. Un demers care avea să se soldeze, în mod surprinzător, cu o scrisoare semnată de deputaţii europeni adresată premierului polonez Donald Tusk şi ministrului mediului Marcin Korolec.

Mai mult, formaţiuni militante franceze cum ar fi “Stop au gaz de schist” şi “No Fracking” au relatat revendicările fermierilor. În acelaşi timp, deputatul european José Bové menţiona pe blogul său: “Vă asigur de întreaga mea susţinere. Am solicitat autorităţilor locale de lua măsurile necesare pentru a obţine retragerea celor de la Chevron”.

Pe lângă intensa mediatizare şi susţinerea internaţională a protestelor agricultorilor de la Zurawlow, fermierii au ţinut să transmită un avertisment: în cazul în care se va trece la o evacuare în forţă de către forţele de ordine, ştiu ce au de făcut. Ce? Este un secret care va fi devoalat la momentul oportun.
 
Dănuţ Dudu