miercuri, 25 septembrie 2013

Eurofighter vrea să vândă României avioane de luptă la preţ de F-16


La sfârşitul săptămânii trecute, Eurofighter a făcut parlamentarilor români o ofertă de vânzare a 24 de avioane Eurofighter Typhoon. Preţul este de 1,3 miliarde de dolari, identic cu cel care ar urma să fie plătit pentru avioanele F-16 second-hand ale americanilor.
Potrivit agenţiei de presă UPI, o parte dintre avioanele europenilor sunt tot second-hand, fiind folosite în ultimii şapte ani de aviaţia italiană. Preţul de 1,3 miliarde de dolari include suportul logistic şi antrenamentul piloţilor. De asemenea, Eurofighter este de acord cu un offset de 100%, care va aduce, pe termen lung, 5.000 de locuri de muncă în economia românească. Consorţiul european, care include companiile EADS, BAE Systems şi Alenia Aeronautica, a mai anunţat şi că industria românească va fi implicată în programul de dezvoltare ulterioară a avionului, la fel ca şi celelalte ţări care folosesc Eurofighter.
Luna trecută, oficialii firmei suedeze Saab au anunţat că pot livra 24 de avioane de luptă JAS 39 Gripen noi, la preţul de un miliard de euro (tot circa 1,3 miliarde de dolari), oferind atât un offset de 100%, cât şi posibilitatea plăţii eşalonate a preţului, în următorii 15 ani.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a recomandat Parlamentului achiziţia de avioane de luptă multirol F-16 second-hand. România ar urma să primească iniţial 24 de avioane, pentru care nu va plăti nimic, dar upgradarea lor şi antrenamentul piloţilor vor costa 1,3 miliarde de dolari.
Sursa: http://www.cotidianul.ro/eurofighter-vrea-sa-vanda-romaniei-avioane-de-lupta-la-pret-de-f-16-114720/