marți, 4 iunie 2013

Colega nostra Col.just mil.(r.) Elena Cobuz ne explica:



 Colega nostra Col. just. mil.(r.) Elena Cobuz ne explica:

 Stimati camarazi,
       Doresc sa va fac unele precizari referitoare la "pasii' pe care ii are de urmat PLx 164/2013(Legea privind reintregirea pensiilor militare) si asta deoarece azi am avut o zi de cosmar, cu tot felul de telefoane, care de care mai de neinteles pentru mine. Si pe diverse tonuri, si cu diverse scenarii etc.
      S-a depus la Senat ca prima camera sesizata. Prima camera sesizata ARE TIMP LIMITAT pentru actiunile sale (comisii, amendamente, plen, amanari etc). Dupa expirarea acestui termen, ar fi trecut prin adoptare tacita, in forma in care a fost depusa.     
        Nu a fost cazul cu PLX 164/2013 (fost 121), care a urmat procedura normala.
       La CD, care e decizionala, s-a stabilit cine face raportul (munca si aparare), de la cine se ia aviz (eaglitate de sanse, juridica etc). S-a stabilit si un termen pentru raport, s-au derulat si se deruleaza activitatile in comisii.
        Multi dintre dumneavoastra ati trimis amendamente la unii dintre cei care vor trebui sa-si dea avizul sau sa faca raportul.
        Va rog sa tineti cont de faptul ca, spre deosebire de prima camera sesizata, camera decizionala NU ARE TERMEN.
       La comisia raportoare se aduna avizele, se depun amendamente, se dezbat, se face un raport final. In privinta amendamentelor, e posibil ca unele sa fie respinse in comisie, iar unele sa treaca si sa fie inserate in raportul final care va fi inaintat la plen. Faptul ca se discuta in comisie unele amendamente nu inseamna ca legea va trece ... dupa vacanta parlamentara. Dezbaterile se lungesc doar in situatia in care sunt multe luari de cuvant, discutii contradictorii etc. Daca deputatul care le-a depus nu poate ajunge sa si le sustina, ele se supun la vot si "se intampla" una din cele 2 variante de mai sus.                  
        Deasemenea, e posbil ca cel care a depus amendamente sa si le retraga DACA situatia obiectiva o impune (similar cazul doamnei Anghel in Senat). In plen, nu se mai reiau amendamentele decat daca sunt respinse la comisie si cel care le-a formulat doreste neaparata sa si le sustina. Aceasta poate fi un motiv de retrimitere la comisii.
DAR, ATENTIE! Nimeni nu agranteaza cat timp sta o lege pana ii vine randul sa intre la plen sau ca, odata ajunsa in plen, nu se poate intoarce la comisii. Motivele sunt multe si diverse. Va rog sa analizati, cu titlu de exemplu, PLx 109/2012. A fost simplu, nu are niciun amendament, are raport de respingere si a fost trimisa de la plen din nou catre comisia raportoare. La comisie nu s-a depus, pana acum, nimic in plus fata de ce era inainte de a fi trimisa la primul plen.
        Si atunci, de unde isteria asta, ca ... nu stiu ce urmeaza sa se intample maine cu PLx 164? Ne certam in grup, pe roarmy, pe Plano10 si poate prin alte locuri, apoi ne certam 2 cate 2, fiecare vrea ALTCEVA si nu sunt 2 care sa vrea la fel!  Apoi trecem la telefoane... Nu pricep ce s-a intamplat! Eu zic sa ne rugam la Domnul sa ajungem sanatosi pana maine si om vedea ce-o mai fi. Elena
Sursa: mesaj postat de d-na col.r.Elena Cobuz pe forumul de discutii <<roarmy230>,Luni 03.06.2013,23:22