joi, 29 noiembrie 2012

DE UNDE ȘTIE DEMISU' CARE ERAU PROCURORII GENERALI CARE S-AU INSCRIS SI CARE NU ?

   Presedintele Traian Basescu este nemultumit de procedura de desemnare a Procurorului General al Romaniei si a procurorului sef al DNA aleasa de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru (foto). Seful statului a declarat marti seara, 27 noiembrie 2012, intr-o emisiune de televiziune, ca cei mai valorosi procurori din Romania au refuzat sa se inscrie in cursa pentru cele doua functii tocmai din cauza procedurii propuse de Mona Pivniceru: “Din cauza modului in care s-a anuntat ca se face selectia si concursul pentru ocuparea functiilor, cei mai valorosi procurori au refuzat sa participe la concurs, pentru ca si-au spus indiferent care ne este valoarea, ministrul va spune cine este. Si atunci vin si-i spun doamnei ministru, nu mai bine doamna ministru citim legea amandoi, nu ne uitam la recomandarile Comisiei Europene de a face un proces de selectie si ne asumam desemnarea...”.
Traian Basescu: “depinde cat de bun avocat va fi doamna Pivniceru, pentru ca vom avea o discutie cu dosarele pe masa”
Totusi, Traian Basescu a afirmat ca exista posibilitatea sa fie de acord cu cele doua propuneri ale Monei Pivniceru, Tiberiu Nitu pentru functia de Procuror General si Ioan Irimie pentru cea de procuror sef al DNA, dar numai cu conditia ca ministrul Justitiei sa il convinga ca cei doi merita sa ocupe aceste posturi: “Pot sa fac o gluma, sa spun: depinde cat de bun avocat va fi doamna Pivniceru, pentru ca vom avea o discutie cu dosarele pe masa. Nu pot sa refuz aceasta discutie. Am obligatia s-o fac. Va pot spune ca am mai avut situatii cu aviz negativ si, in urma discutiei cu ministrul Justitiei, am decis sa desemnez procurorul general chiar, pentru ca legea pune in spatele cuiva responsabilitatea, ce fel de procuror general va avea Romania, ce fel de procuror sef DNA va avea Romania. Si legea sa stiti ca n-o pune in spatele niciunei comisii. Legea spune: ministrul Justitiei propune, CSM-ul avizeaza, consultativ, dar avizeaza, presedintele decide. (…) Dar nu poti sa-mi bagi pe gat orice, ci trebuie sa fiu si eu de acord, trebuie sa ma convingi ca propunerile sunt valoroase, asa cum ministrul Justitiei m-a convins pentru Morar si Kovesi. Asta e”.
Basescu sustine ca Morar si Kovesi nu ar fi avut nicio sansa: “Li s-a spus deschis: degeaba. Si atunci au preferat sa nu se compromita”
Seful statului a explicat si de ce Laura Codruta Kovesi si Daniel Morar nu si-au depus candidaturile pentru functia de Procuror General al Romaniei si procuror sef al DNA. Traian Basescu a precizat ca acestia nu ar fi avut nicio sansa, fiind doua personaje proscrise, astfel ca nu au dorit sa se compromita: ”Nu avea nicio sansa. Era proscrisa si ea si Morar chiar daca participau la concurs. Nu li se dadea nicio sansa sa castige. Li s-a spus deschis: degeaba. Si atunci au preferat sa nu se compromita”.
Din nou laude pentru CSM
In paralel cu criticile aduse ministrului Mona Pivniceru, presedintele Traian Basescu nu a uitat sa laude din nou CSM pentru modul in care a organizat audierile celor doi candidati, Tiberiu Nitu si Ioan Irimie: “E de un interes public extraordinar cine va ocupa aceste functii pentru orice roman. Cum sa te supere? A fost mai bine ca doamna Pivniceru le-a tinut pe toate inchise, acolo, nu a stiut nimeni nimic, nici cum s-a notat?”.
http://www.luju.ro/dezvaluiri/evenimente/basescu-o-acuza-pe-pivniceru-presedintele-sustine-ca-ministrul-justitiei-mona-pivniceru-a-indepartat-procurorii-valorosi-prin-procedura-aleasa-pentru-desemnarea-sefilor-piccj-si-dna-nu-poti-sa-mi-bagi-pe-gat-orice-ci-trebuie-sa-fiu-si-eu-de-acord-sa-ma-co