luni, 4 iunie 2012

Reactiile PNL si SNFP la propunerea lui Ponta cu supraimpozitarea veniturilor mai mari de 4500 RON.Care este pdv al SCMD?Clabuci la gura presedintelui?


Supraimpozitarea veniturilor mai mari de 4.500 de lei obţinute de bugetari cu 16% nu este considerată o măsură "corectă" de PNL.

"Nu ştiu dacă-i neconstituţională, dar oricum, nu este corect să faci această diferenţiere între bugetari şi economia privată. În acelaşi timp, subliniez, plafonul de 4.500 mi se pare un plafon nerealist. Ar trebui să plece de la opt-nouă mii în sus şi de-abia atunci să discutăm despre această supraimpozitare", a declarat vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu într-un interviu la RFI.
Potrivit acestuia plafonul de 4.500 de lei este un plafon foarte scăzut, iar o mie de euro nu poate fi considerat un venit exagerat într-o ţară UE. Ruşanu susţine că la acest salariu ajung în sistemul bugetar cei cu o vechime foarte mare.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declaratcă "nu vede bine" creşterea unor impozite sub forma unei taxe de solidaritate şi că o astfel de măsură "excede" înţelegerile de până acum din USL privind fiscalitatea, dar subiectul va fi discutat în PNL.
"Eu nu o văd bine, în sensul că nu cred că este o soluţie. Nu am crezut niciodată că mărirea unor impozite, mai ales pe conjuncturi atât de scurte, este de natură să rezolve ceva. Filosofia, principiile şi formulele noastre de impozitare negociate la nivelul USL sunt foarte clare: un impozit regresiv, deci 16 la sută rămâne cea mai mare cotă de impozitare (...) Taxa asta de solidaritate e totuşi o formulă care excede înţelegerea noastră pe formula fiscală şi din punctul ăsta de vedere, dacă nu sunt argumente foarte concrete, eu unul nu susţin o asemenea măsură", a spus Antonescu.

Liderul PNL a adăugat că vor exista totuşi discuţii în PNL pe acest subiect, pentru a se lua o decizie dacă va fi susţinută sau nu supraimpozitarea veniturilor mai mari de 4.500 de lei.
Taxa de solidaritate pentru bugetarii cu salarii mai mari de 4.500 de lei este "o iniţiativă guvernamentală discriminatorie", consideră Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici, care precizează că demersul va fi dezbătut, în vederea blocării, prin orice mijloace legale de luptă sindicală
Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) mai spun că taxa de solidaritate este, în opinia lor, o "nedreptate" pe care actualul guvern o pregăteşte pentru bugetari.
"Această acţiune a domnului Victor Ponta, prim-ministrul României, vine după ce Guvernul Boc a creat două categorii inegale de cetăţeni în faţa actului de guvernare, şi anume angajaţii bugetari care nu se pot bucura de hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile, de prevederile Codului muncii în domeniul disponibilizărilor colective sau negocierilor colective, şi angajaţii domeniului privat, care se bucură, cum este şi normal, de avantajele statului de drept. Taxarea, impozitarea şi sarcinile impuse de Guvern şi în perioadele de criză, trebuie suportate de toţi cetăţenii României, fără discriminare, pe principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii", se arată într-un comunicat transmis MEDIAFAX, joi, de SNFP.
Sindicaliştii afirmă şi că îşi doresc un guvern care să fie aplecat, în mod deosebit, pe îmbunătăţirea colectării, pe diminuarea evaziunii fiscale şi a muncii la negru, pe întărirea autorităţii instituţionale, pentru ca, împreună, să consolideze ceea ce a slăbit guvernul precedent, statul de drept.
"Ne rezervăm dreptul de a supune dezbaterii Comitetului Sindical al SNFP iniţiativa guvernamentală discriminatorie, în vederea blocării ei prin orice mijloace legale de luptă sindicală", se mai arată în comunicat.
Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei /lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta.