miercuri, 23 mai 2012

O poveste din Sectorul de Vest despre cine este şi ce vrea să facă Rareş Mănescu


de Claudiu Sorin
Se trage din Brâncoveni și liberali. În 2008 a inițiat o lege, abrogată trei ani mai târziu de Guvernul Boc. Denumită Legea mamelor, aceasta a contribuit la creșterea natalității în rândul populației tinere și instruite, într-o perioadă în care prognozele internaționale consideră că România ar putea dispărea ca națiune în următoarele decenii.
Una dintre poveștile de viață ale lui Rareș Mănescu, care, întâmplător sau nu, candidează în acest an din partea USL la Primăria Sectorului 6 București (sub sloganul „Sectorul 6 merită un primar cât un prim-ministru”), începe în 1990. Rareș avea pe atunci doar 20 de ani, un surplus de entuziasm și o tradiție în spate care impuneau respect și atitudine. În decembrie 1989 se afla împreună cu câțiva prieteni în cele mai fierbinți zone ale Revoluției din Bucureşti. Ulterior se va înscrie în reînființatul PNL. „Calitatea tatălui meu de fost fruntaş şi demnitar liberal iar mai apoi aceea de deținut politic în regimul comunist au fost elemente suficiente pentru ca şi copilăria, şi adolescența mea să fie marcate de multe momente neplăcute – rememorează Rareș. Trăind acele vremuri şi înțelegând nedreptățile şi asperitățile timpului, am hotărât că trebuie să fac ceva”.
De la Brâncoveni la închisorile comuniste
Virgil Mănescu, tatăl lui Rareș Mănescu, se naște la Târgu Jiu, în 1913, ca fiu al unor mici moșieri din Ștefănești. Mama sa era descendentă a familiei domnitoare Brâncoveanu, pe linia uneia dintre fiicele marelui martir. Virgil Mănescu absolvă facultățile de Drept, Litere și Filosofie, își ia doctoratul la Sorbona și profesează ca avocat și publicist. În 1935 devine membru al Partidului Național Liberal, iar 11 ani mai târziu secretar de stat în ministerul condus de liberalul Mihail Romniceanu și delegat PNL în guvernul de alegeri. În 1947 este îndepărtat de comuniști din toate funcțiile, iar în 1951 este arestat și judecat pentru uneltire împotriva regimului. După 1989 devine primul membru de onoare al reînființatului PNL.
Familia și politica la cafea
Vicepreședinte al Partidului Național Liberal și președinte al Organizației PNL Sector 6, Rareș Mănescu s-a născut în București, în 1969. A copilărit în sectorul 6 și a urmat calea tatălui său. Și-a luat licența în management financiar contabil și administrativ, dar și în administrație publică și a obținut doctoratul în economie. A fost, printre altele, consilier local la Primăria Sectorului 6, deputat și membru al Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic din Camera Deputaților. Ca și cum nu ar fi avut parte de suficientă politică în viața sa, soția, Ramona Mănescu, alături de care are doi copii (Vlad și Dragoș), este deputat în Parlamentul European (europarlamentarul anului 2008 la categoria „Educație și cultură”).
Legea mamelor
Una dintre propunerile legislative cu un puternic impact social din ultimii ani a fost, fără îndoială, Legea mamelor, inițiată în anul 2008 de Rareș Mănescu, aflat atunci la finalul mandatului de parlamentar. Grație acesteia, mamele beneficiau de indemnizație de creștere a copilului în cuantum de 85% din veniturile realizate în ultimele 12 luni, dar nu mai puțin de 600 de lei. Legea a fost extrem de necesară în acel moment, în condițiile în care România se confrunta cu un spor negativ al populației, iar piața muncii devenise tot mai dinamică în condiții de concurență și performanță. În plus, s-a reușit aplicarea cât mai corectă a principiului echității sociale în raport cu contribuția fiecărui plătitor de taxe și impozite la bugetul de stat. Din păcate, de Legea mamelor nu au apucat să se bucure prea multe femei. Abrogată în 2011 de către Guvernul Boc, mamele au fost forțate să revină cât mai grabnic în câmpul muncii, după nașterea copilului.

Ce promite

Rareș Mănescu cere votul alegătorilor din sectorul 6, promițându-le că va muta câinii vagabonzi (cei mai mulți în acest sector din toată Capitala) într-un adăpost ce va fi construit împreună cu Primăria Generală; primul spital din sectorul 6 în parteneriat public-privat; supravegherea video a școlilor; fluidizarea traficului prin introducerea semafoarelor inteligente și construirea a 15.000 de locuri de parcare supraterane pe an.
Cine este Rareș Mănescu
Politicianul tenace care de 22 de ani a progresat pas cu pas în același partid, fără a devia vreodată de la principii și obiective.
Soțul statornic, cel care, de 18 ani, stă alături de soția lui, pe care o iubeşte la fel de mult ca în prima zi și căreia îi mulțumeşte pentru că i-a dăruit doi copii minunați.
Tatăl care, din păcate, trebuie să le explice băieților săi de ce nu au unde să se plimbe cu bicicleta și de ce împart locul de joacă cu haitele de câini.
Locuitorul născut și crescut în sectorul 6, care nu vrea să se mute de acolo.
Licențiatul în management financiar-contabil şi în administrație publică.
Economistul care nu înțelege risipa banilor publici.
Absolventul de master în Administrație Publică şi Integrare Europeană şi doctorul în economie cu tema „Politici bugetare în dezvoltarea economică românească în perioada post aderare”.