joi, 19 aprilie 2012

ASPECTE DE INTERES DIN DOMENIUL JURIDIC TRANSMISE DE COLEGII NOSTRI SPECIALISTI

1. Evidenta dosarelor/proceselor pentru membrii SCMD din Bucuresti si Ilfov

Stadiul proceselor se poate verifica, in functie de casa de avocatura pentru care s-a optat, astfel:

a). Membrii de sindicat care au optat penrtru Casa de av GILCA&VASILIU-

de urmat lantul: site-ul SCMD – Dep Jur – Verificati stadiul procesului dvs – Puteti consulta listele dosarelor… - www.costelgilca.ro/militari (se poate accesa si in mod direct acest site) – Actiuni nationale (sunt 5 fisiere diferite) sau Actiuni CEDO.

b). Membrii de sindicat care au optat penrtru Cabinetul de av a dnei G. BARLA – cu parere de rau va informam ca in pofida promisiunilor facute si a solicitarilor qvasi- permanente din partea Dep Jur, dna avocat nu a finalizat pana in prezent un sistem de evidenta electronica a dosarelor. Mai mult decat atat, sub presiunea pierderii termenului de decadere, a trimis sute de dosare la instanta prin posta, fapt ce a generat intarzieri semnificative in procesul de inregistare a dosarelor. Informatii pot fi obtinute la tel 021 318 6591 sau prin email: avocatgb2@yahoo.fr

Informatii despre stadiul proceselor pot fi obtinute si de pe site-ul Ministerului de Justitie (www.noulportal.just.ro) - Dosare – apoi apar trei ferestre de dialog: Numar, Parte si Obiectul cauzei. Introduceti in fereastra “Parte” numele dvs complet, dati click pe “Cauta” si daca aveti un dosar pe rolul TMB, acesta va fi gasit de computer.

2. Contributia de 5,5% la CAS

Decizia Curtii Constitutionale 223/13.03.2012 (prin care s-a precizat ca art 259, alin (2) din Legea 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, este constitutionala numai in masura in care contributia de 5,5% se aplica la partea de pensie care depaseste suma de 740 lei si nu intregului cuantum al pensiei) a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 0256/18.04.2012. Prin urmare, casele de pensii vor reconsidera modul de calcul al contributiei de 5,5%. Problema care se ridica insa se refera la faptul daca ceea ce s-a incasat in mod abuziv din 01.01. 2011 si pana in prezent se va restitui sau nu. Din informatiile pe care le-am avut saptamana trecuta de la casele de pensii sectoriale, rezulta faptul ca aceste sume se vor returna, fara vreo interventie din partea pensionarilor.

Reprtezentanti ai casei Nationale de Pensii Publice, prin aparitiile din mass media din seara zilei de 18.04.12, s-au sprijinit pe precizarile Curtii Constitutionale, in sensul ca deciziile acesteia se aplica numai pentru viitor, au dat de inteles ca nu vor fi returnate sumele de bani incasate practic in mod neconstitutional.

Dep Jur urmeaza sa analizeze situatia si daca va fi cazul, va difuza un model de cerere catre casa de pensii (ca plangere prealabila), iar ulterior va sprijini membrii SCMD in procesele ce se vor deschide in instanta.

3. Procesul de regularizare

Intrucat modificarea legislativa dorita de o buna parte dintre noi (proiectul Legii nr. 758/12/12/2011, care ar urma sa modifice OUG nr. 1/2011, aprobata prin Legea nr. 165/2011, in sensul revenirii la cuantumul pensiei din dec 2010 pentru cei care au pierdut prin revizuire) se lasa asteptata in continuare (a trecut de Senat prin procedura tacita), fiind in prezent la Camera Deputatilor, a inceput procesul de regularizare.

Pana la aceasta data (19.04.12) doar Casa de pensii sectoriala a SRI a emis decizii de regularizare. Aceste decizii sunt titluri executorii (adica se pun in practica fara alta formula de investire daca raman definitive) care, daca nu sunt acceptate, trebuie contestate in maximum 15 zile calendaristice de la comunicare (data de pe plicul postal) direct la instanta competenta (TMB sau tribunalele judetene). Pe site-ul Dep Jur se afla un material care ofera membrilor SCMD un model de contestatie/cerere de chemare in judecata si variante de actiune privind reprezentarea in instant.