LISTA OBIECTIVELOR STRUCTURILOR MEMBRE ALE CONSILIULUI NATIONAL AL SOCIETATII CIVILE (CNSC), PROPUSE VIITOAREI GUVERNARI
- Proiect –
I. PREAMBUL
Luand act de lichidarea democratiei constitutionale in Romania, prin desfiintarea in practica a deciziilor Legislativului si Puterii Judecatoresti, de catre Executiv,
Constatand incalcarea violenta a drepturilor omului, incepand cu dreptul la munca, la sanatate, la invatamant, la cultura, la un trai decent, la proprietatea dobandita si culminand cu dreptul la viata, de catre actuala Putere din Romania (presedinte, guvern, majoritatea parlamentara),
Suportand tot mai greu eludarea Constitutiei Romaniei si a legislatiei europene, batjocura la care actuala Putere din Romania supune toate categoriile de cetateni, indiferent de varsta, toate categoriile socio-profesionale,
Asitand consternati, la jaful sistematic la care suntem supusi ca cetateni si ca natiune, din partea unui regim dictatorial corupt, care intruneste toate caracteristicile unei guvernari bazate pe forte paramilitare, pe santaj, amenintari, incalcarea tuturor drepturilor cetatenesti decurgand din Constitutie,
NOI, sindicatele, fundatiile, uniunile, asociatiile grupate in cadrul Consiliului National al Societatii Civile, am hotarat sa punem capat acestei stari de lucruri pentru a salva natiunea romana si statul numit Romania.
Vointa noastra este sa obtinem, prin orice mijloace legale, schimbarea regimului prin:
· Demisia presedintelui Romaniei
· Alegeri anticipate SEPARATE
· Luarea de masuri pentru interzicerea fraudarii alegerilor.
II. OBIECTIVE IMEDIATE
1. Restaurarea democratiei constitutionale, interzicerea stricta a amestecului Executivului in deciziile Legislativului si ale Puterii Judecatoresti.
2. Dreptul la justitie obiectiva prin interzicerea amestecului Executivului si politizarea actului de justitie, desfiintarea structurilor de politie politica de tip stalinist si a instrumentelor politice tip Curtea Constitutionala, ANI, DNA, CNSAS, etc.
3. Dreptul la cultura romaneasca si europeana, prin depolitizarea culturii si desfiintarea instrumentelor de tip stalinist gen CNA si ICR.
4. Dreptul la reprezentare parlamentara corecta prin anularea restrictiilor de tip politie politica si “lustratiilor”, a actualului sistem electoral ticalos si interzicerea migratiei parlamentare.
5. Depolitizarea structurilor militare de ordine publica, a invatamantului, justitiei, TVR si Radioului national.
6. Modificarea Constitutiei in sensul acordarii dreptului de suspendare a presedintelui de catre cetateni, printr-un milion de semnaturi.
7. Reintroducerea in Codul penal a infractiunii de subminare a economiei nationale.
8. Elaborarea unui nou Cod al muncii, in conformitate cu propunerile sindicatelor si patronatelor.
9. Renuntarea la reforma administrativa a judetelor.
10. Renuntarea la “marea privatizare”, adica la cedarea de catre statul roman a ultimelor proprietati ale statului (CFR Calatori, CFR Marfa, TAROM, ROMARM, NUCLEARELECTRICA, etc.)
11. Reformarea institutiilor publice in sensul eficientizarii actului de guvernare si de gestionare a fondurilor publice.
12. Abrogarea Legii dialogului social (nr 62/2011), restrictiva pentru sindicate, si promulgarea unei noi legi a sindicatelor.
13. Promovarea unei noi legi a raspunderii ministeriale; anchetarea abuzurilor in serviciu contra interesului public si a intereselor persoanei, savarsite de demnitarii regimului Basescu in guvernele Boc-Ungureanu.
14. Promulgarea unei legi a raspunderii prezidentiale.
15. Renuntarea la disponibilizari, ca masura preferata de iesire din criza economica.
16. Restituirea catre bugetari a sumelor abuziv retinute din salarii cu incepere de la 01.01.2011.
17. Restituirea catre toate categoriile de pensionari a CASS-ului abuziv retinut fara respectarea prevederilor din Legea 19/2000.
18. Acordarea salariilor stabilite prin lege cadrelor didactice
19. Abrogarea Legii 1/2011 a invatamantului si a ordinelor ministrului Funeriu si a fisei de evaluare emisa de PDL in colaborare cu Ecaterina Andronescu.
20. Reducerea coruptiei in sistemul educational si acordarea functiilor pe merit.
21. Promulgarea unei noi legi a sanatatii care sa aiba in vedere nevoile reale ale cetatenilor; refacerea retelei de spitale si dispensare de stat.
22. Reinvestirea in industria farmaceutica romaneasca si in Institutul Cantacuzino
23. Abrogarea Legii 329/2009 a restrictionarii dreptului la munca.
24. Abrogarea Legii 119/2010 de desfiintare cu caracter retroactiv a legilor ocupationale.
25. Abrogarea Legii 263/2010 a sistemului unitar de pensii pentru adoptarea prin frauda, investigarea cazului si pedepsirea vinovatilor.
26. Elaborarea unei noi legi a sistemului unitar de pensii pentru civili, care sa prevada punctul de pensie la minim 45% din salariul mediu brut utilizat.
27. Pensiile aflate in plata, constituind un drept patrimonial castigat, orice diminuare a lor fiind considerata discriminare, solicitam ca pensiile marite in 2011 si 2012, pentru politistii si militarii in rezerva, sa ramana in cuantumul nou stabilit, fara a fi afectate de regularizari ulterioare.
28. Abrogarea OUG 1/2011 ca fara obiect (revizuieste decizii de pensie nule de drept).
29. Abrogarea Legii 165/2011 de aprobare a OUG 1/2011, votata prin frauda, anchetarea cazului si pedepsirea vinovatilor.
30. Stabilirea prin lege ca militarii si politistii trecuti in rezerva pana la data de 01.01.2011 sa beneficieze de toate drepturile anterior stabilite prin Legile 164/2001, 179/2004, alte legi si acte normative anterioare, recunoscandu-li-se statutul de militar in rezerva si pensia militara de stat.
31. Legi ocupationale care sa restabileasca statutul de militar in rezerva si natura juridica a pensiei ca pensie militara de stat si pentru militarii si politistii trecuti in rezerva dupa 01.01.2011.
32. Recalcularea pensiilor civile, ale tuturor categoriilor profesionale, in baza Deciziei nr. 19 in Dosarul 18/2011 a ICCJ, dupa Legea 57/1974.
33. Despartirea MAI in Ministerul de Interne si Ministerul Administratiei Publice.
34. Revenirea asupra asa zisei reforme din MAI, reincadrarea si repunerea in drepturi a militarilor (jandarmi, pompieri) si functionarilor publici cu statut special (politisti) abuziv disponibilizati.
35. Anchetarea vinovatilor de abuz in serviciu si fraudarea ziselor concursuri si departajari in cadrul MAI.
36. Abrogarea Ordinelor ministrului Administratiei si Internelor 654 si 658/10.06.2011. Abrogarea Ordinului IGJR nr. 0130052/10.06.2011.
37. Respectarea HGR nr 416/2007 privind structura organizatorica a MIRA pe timp de pace si mobilizare.
38. Anularea avansarilor pe criterii politice a cadrelor militare in rezerva si in retragere.
39. Anularea promovarilor si numirilor in functie in MAI si MApN pe “filiera indirecta”.
40. Restabilirea prin Lege a dreptului la pensie militara de stat anticipata, la varsta de 45 de ani, pentru militarii angajati pe baza de contract.
41. Anchetarea cazului Lt (r) Alexandru Gheorghe, anularea abuzivei treceri in rezerva, anchetarea vinovatilor si reactivarea ofiterului.
42. Reanalizarea Legii nr 6/2012 si eliminarea prevederilor restrictive la adresa drepturilor omului.
43. Consolidarea principiului autonomiei Casei Nationale de Pensii Publice
44. Extinderea la toate categoriile de pensionari a HG 762/2010 a facilitatilor acordate pensionarilor proveniti din justitie.
45. Renuntarea la introducerea coplatii in proiectul Legii sanatatii, pentru pensionari.
46. Revenirea la situatia din 2004 a numarului biletelor de tratament balnear pentru pensionari (380.000).
47. Amendarea Legii 16/2000 la Consiliul National al Persoanelor Varstnice in sensul democratizarii alegerii conducerii.
48. Amendament la Legea nr. 411/2004 (Pilonul II de pensii) pentru reducerea presiunii asupra bugetului de asigurari sociale.
49. Anularea contractului cu compania Roşia Montană Gold Corporation din cauza încălcărilor grave ale legislaţiei de mediu precum şi a prejudiciului major pe care proiectul l-a adus până acum şi l-ar aduce atât din punct de vedere economic, cât şi social şi cultural.
50. Protejarea pădurilor prin combaterea tăierilor ilegale sau doar aparent legale, promovarea împăduririlor şi a managementului forestier sustenabil, protejarea biodiversitatii pădurilor.
51. Protejarea apelor de suprafaţă faţă de poluarea cu ape netratate în lipsa instalaţiilor de epurare, a cursurilor de apă naturale faţă de amenajările pentru producerea energiei electrice, faţă de îndiguiri de orice natură, iar împreună cu cele subterane, faţă de exploatarea cantitativăexcesivă,
52. Interzicerea activităților de explorare și exploatare a gazelor de șist prin metoda fracţionării hidraulice, pentru a preveni compromiterea iremediabilă a rezervelor subterane de apă din zonele respective;
53. Protejarea spaţiilor verzi, respectarea cerinţelor europene de a avea minim 26mp/locuitor în oraşe, aprobarea OUG 114/2007 în forma iniţială și eliminarea prevederilor derogatorii din Legea Spațiilor Verzi, care permit construirea pe spațiile verzi a numeroase categorii de obiective;
54. Introducerea serviciilor de salubritate și a colectării selective la nivel naţional, respectarea normelor europene în privinţa managementului deşeurilor, taxarea diferenţiată a deşeurilor colectate selectiv faţă de cele amestecate.
55. Reformarea strategiei din transporturi, prin stimularea transporturilor feroviare, și modernizarea infrastructurii de transport urban astfel încât să se ţină cont de pietoni, biciclişti, călători cu transportul public, precum şi de persoane cu dificultăţi de deplasare, precum mamele cu copii sau persoanele cu handicap.
56. Respectarea normelor europene cu privire la calitatea aerului, monitorizarea susţinută şi realizarea unui plan de măsuri pentru a reduce poluarea cu noxe şi praf la nivel urban.
57. Promovarea echilibrată a energiilor din surse regenerabile, concomitent cu măsuri de eficienţă energetică pe întreg lanţul de la producţie, până la consumul final, precum şi reducerea dependenţei de surse de energie poluante sau periculoase, precum combustibili fosili sau nucleari.
58. Promovarea educaţiei pentru mediu, atât prin realizarea unor manuale atractive, cât şi prin dezvoltarea unor programe care să susţinăimplicarea elevilor în mod activ.
59. Reformarea Administaţiei Fondului pentru Mediu astfel încât să prioritizeze programele de protecţia mediului (nu RABLA, nu îndiguirile), iar politica de resurse umane să promoveze specialişti în mediu la conducerea instituţiei.
60. Consultarea reală a cetățenilor în procesul decizional, respectarea legii 52/2003 şi a legii 544/2001.
61. Depolitizarea urgentă a instituţiilor cu atribuţiuni în domeniul mediului, prin organizarea corectă a concursurilor de angajare (criterii corecte şi „tehnice”) şi prin stabilirea de sancţiuni în cazul unor decizii „politice”;
62. Infiinţarea sau re-înfiinţarea în cadrul fiecărui minister, agenţie etc. a unui departament de protecţia mediului; iar la nivelul autorităţilor locale existenţa cel puţin a unui funcţionar cu atribuţii de mediu (responsabil de mediu).
63. Administrarea statiunilor de odihna sa fie facuta de catre sindicate, iar statiunile de tratament sa fie administrate de catre organizatiile de pensionari, deoarece ei le-au construit.
64. Reducerea tuturor categoriilor de impozite pentru pensionari, sub 1000 RON/persoana venit, varstnici, veterani, tineri, persoane singure care au in ingrijire si crestere copii.
65. Organizarea de case moderne de retragere pentru pensionari si varstnici.
66. Organizarea unui sistem de asigurare a asistentei sociale pentru persoane care nu se pot deplasa de la domiciliu
67. Cresterea numarului de medicamente acordate gratuit sau compensate si stabilirea de masuri concrete pentru toti cei care beneficiaza de acestea sa poata ajunge cat mai repede in posesia lor
68. Organizarea de case de ocrotire a femeilor, cu si fara copii, maltratate de sotii acestora
69. Asigurarea de locuinte sociale si acordarea de sprijin pentru plata chiriei intretinerii persoanelor fara posibilitati si crearea de locuinte de tranzit pentru cei fara adapost
70. Revenirea la legile si sistemele anterioare ale Educaţiei şi Sănătăţii, pentru însănătoşirea actualei situaţii grave provocată de regimul politic Băsescu în aceste domenii.
71. Siguranta cetateanului a invatamantului si sanatatii (gratuitate, accesibilitate si calitate) prevazute in Constitutie dar nerespectate.
72. Declasificarea tuturor contractelor de privatizare a marilor obiective economice (Petrom, BCR, terenurile vandute catre straini etc.)
73. Măsuri de recuperare a pierderilor şi a furturilor din economia naţională şi banul public. Pedepsirea conform legii a celor vinovaţi.
74. Desfiinţarea Grupului de Dialog Social şi înlocuirea sa cu un Consiliu Acad
75. Asigurarea pârghiilor necesare, în vederea garantării realizării cererilor Societatii Civile (cetatenilor) legitime. Astfel, solicităm ca în fiecare organ sau structură de putere şi administrativă (Parlament, Guvern şi Agenţiile sale, ministere şi alte organe ale Administraţiei Centrale, organele locale ale Puterii şi Administraţiei etc.) să fie incluşi 2-3 reprezentanţi ai Societăţii Civile, experţi şi profesionişti în materie, care să formeze un birou de avizare a tuturor deciziilor şi măsurilor cu caracter general, adoptate de organele respective şi care vizează populaţia sau diverse segmente şi categorii ale acesteia. Aceşti reprezentanţi ai Societăţii Civile vor fi persoane de legătură cu organele respective şi ele trebuie consultate permanent în diverse ocazii.
76. Măsuri privind asigurarea Societăţii Civile şi a cetăţenilor români pentru prezentarea doleanţelor lor periodic în mass-media românească, şi în special a celei finanţate de către stat
77. Asigurarea şi garantarea protecţiei sociale a populaţiei, astfel încât acest obiectiv fundamental să nu mai rămână la discreţia unui conducător sau altuia, să nu mai fie dreptul discreţionar al preşedintelui de a-l respecta sau nu, aşa cum se întâmplă în prezent. Statul social de tip european trebuie asigurat de Constituţie şi Legislaţia generală a ţării, în concordanţă cu Normele Europene.
78. Revizuirea, pe cât posibil, a tuturor contractelor economice şi financiare defavorabile României, încheiate cu diverse corporaţii şi structuri străine, care au favorizat irosirea resurselor naţionale în beneficiul unor grupuri restrânse interne sau externe, care s-au organizat în scop infracţional. În context, retransferarea unor bogăţii şi resurse în patrimoniul poporului şi transformarea acestora în monopol de stat.
79. Asigurarea locurilor de muncă în special pentru tineri si revoluţionarii din 1989 conform legilor în vigoare şi doleantelor protestatarilor din ţară şi din Piaţa Universităţii, din 2012 şi nu numai.
80. Reformarea şi deblocarea sistemului privind achiziţiile publice şi licitaţiile.
81. Societatea Civilă aşteaptă de la partidele câştigătoare în alegeri: recunoaşterea dreptului de a monitoriza instituţiile statului inclusiv Guvernul şi Parlamentul prin reprezentanţii săi în diverse forme şi structuri; participarea sa la fundamentarea şi adoptarea deciziilor generale care vizează societatea şi economia; participarea reală la rezolvarea treburilor statului începând cu securitatea naţională şi terminând cu domeniul social.
82. Masuri privind infaptuirea Justitiei in interesul cetatenilor, cu obligativitatea respectarii legilor care indeplinesc conditiile prevederilor constitutionale, ale legislatiei europene si respectarii suprematiei Constitutiei.
83. Recredibilizarea institutelor de stat şi a justiţiei, prin stimulente prudente şi eficiente, încadrarea acestora cu personal bine pregătit (experienţă minim de 10 ani), mai ales din rândul tinerilor şi cu pregătire în ţările europene sau SUA. În context, Justiţia trebuie să devină realmente independentă şi inamovibilă, dotată cu mijloace şi fonduri corespunzătoare, pentru a putea ieşi pe deplin de sub influenţa nocivă a Executivului şi politicului.
84. Judecatorii, procurorii sefi, procurorul general, adjunctii procurorului general si avocatul poporului, trebuie alesi de catre cetateni, conform principiilor alegerii membrilor din Parlament si a notorietatii pe Plan Civic (in cazul avocatul poporului)
85. Stabilirea unei strategii pe termen lung (10 ani) in domeniul energiei in general si rolul surselor energiei regenerabile in strategia nationala
86. Programe pentru promovarea microgenerarii cu efecte speciale la consumator final (stimularea productiei de energie regenerabila la consumator cu aplicatii individuale) etc.
87. Blocarea urgenta a initiativei de modificare a Legii 341/2004, deoarece modificarile sunt confuze, interpretative si discriminatorii.
88. Abrogarea de urgenta a Legii 283/2011 si acordarea drepturilor ce decurg din Legea Recunostintei 341/2004.
89. Desemnarea urgenta a unui secretar de stat la SSPR care sa reprezinte si sa apere interesele revolutionarilor, indiferent de culoarea politica a celor care guverneaza.
90. Finalizarea tuturor dosarelor privind acordarea si preschimbarea in conformitate cu Legea 341/2004;
91. Infiintarea unei comisii la nivel de SSPR care sa se ocupe strict de relatia revolutionarilor cu autoritatile central si locale.
92. Sindicatul Revolutionarilor din Romania Decembrie 1989 si BNR sa devina un partener de dialog pentru SSPR si CPRD in orice problema in care sunt vizate interesele revolutionarilor.
93. Deblocarea posturilor vacante din administratia publica si infiintarea de noi locuri de munca in raport de cerintele angajatorului si societatii civile.
94. Marirea productivitatii prin tehnologizarea activitatii profesionale (in acest moment conditiile de munca fiind umilitoare si primitive).
95. Ridicarea nivelului de trai la un salariu minim garantat, pentru un trai decent si fara discriminare la cosul zilnic de hrana.
96. Anularea OUG 283/2011 care anuleaza si limiteaza drepturile legale ale angajatilor intr-o forma discriminatorie.
97. Sprijin pentru formarea unei comisii paritare de dialog social intre semnatari, Primaria Municipiului Bucuresti si CGMB.
98. Drepturi si indemnizatii pentru sportivii cu merite deosebite, indemnizatii substantiale pentru olimpicii din invatamant.
99. Reevaluarea contractelor de interes public si desecretizarea acestora (Electrica, Distrigaz, Apa Nova, etc).
100. Respectarea dreptului fundamental, prevazut in Constitutie la art. 40, al salariatilor din mediul privat, de a se organiza in sindicate la locul de munca.
101. Acceptarea memoriului Federatiei Nationale a Muncii pentru revitalizarea mineritului romanesc.