vineri, 9 martie 2012

Victimizarea - mit sau realitate ?

Dezbateri, dezbateri, dezbateri și concret … nimic.
Incercăm de ceva timp, la nivelul mun. București și jud. Ilfov să urnim ceva, să instaurăm un, real, climat de dialog cu rezultate benefice pentru filialele noastre.
Ne lovim însă de o încrâncenare deșanțată a câtorva membri de sindicat (cu funcții sau fără dar cu vechime “matusalemică” în sindicat), încrâncenare fără sens, fără directive dacă te gândești la mersul spre normalitate al sindicatului, dar, cu SENS dacă te gândești la teama unora de a nu le descoperi unele carențe caracteriale, dar cu SENS dacă te gândești că adevărul deranjează. Si deranjeaza puternic atunci când vine vorba de știința conducerii, de aplicarea legii în diverse domenii precum resursele umane, financiare, material, etc.
Mai nou, ne lovim de o idee, tâmpită, despre o așa-zisa destabilizare a sindicatului prin acțiuni de dialog între filiale. Adică, dacă se organizează o întâlnire, o ședință, o conferință, o masă rotundă (pătrată, rombică, etc.) la care participă membrii de sindicat (cu funcții sau fără) bine intenționați, cu verticalitate morală, înseamnă că “se pune“ de un “puci“, de o “lovitură de palat”.
Mai nou, nu mai ai voie sa vii cu idei sau soluții spre binele sindicatului, dacă aceste idei, soluții sunt rezultatul unor acțiuni de tipul celor mai sus amintite.
Cele mai “apreciate” idei, soluții, sunt ale unor “lideri” care gândesc “profund” dar, de unii singuri, sunt ale unor așa-ziși specialiști (cu acte sau fără) în ale organizării, justiției, finanțelor, resurselor umane, etc.
Si este mare păcat, pentru că rezultatele se văd în lipsa transparenței, a organizării, a conducerii pe ansamblu.
Mai nou, se poarta idea că te “victimizezi“ dacă începi (pentru că nici măcar nu ești lăsat să termini) să spui că te doare să vezi cum munca unor colegi este interpretată în fel și chip, numai cu scopul “precis stabilit“ de a-i denigra, de a le arunca pe umeri vini imaginare, de ai “folosi”, iar după aceea de ai acuza că “denigreaza, destabilizează, boicotează, etc.” activități, pe care, CULMEA, tot ei le-au gândit, propus, organizat și desfășurat.
Se poate schimba, totuși ceva prin organizare eficientă, prin conducere clară, prin stabilirea unor strategii pe domenii și cu obiective clare de acțiune.
Dar toate acestea se pot realiza prin și cu oameni de acțiune cinstiți, hotărâți și respectați pentru că pun interesele generale deasupra celor personale.
Toate acestea se por realiza prin instaurarea unui climat de dialog, de legalitate, de colegialitate și de ce nu, de prietenie și încredere reciprocă.
Dar NU, noi rămânem sclavii secretomaniei, suspiciunii excesive, a dorinței de a dezbina pentru a stăpâni, a dorinței de a ascunde adevărul sub mantia minciunilor. Exemplele nu ar face decât să alimenteze toate cele spuse așa că, sper că pentru unii, vorba romanului “dă Doamne romanului mintea de pe urmă“ să le deschidă ochii, mintea și sufletul.
Se pare că, totuși, bate un vânt nou și călduț, un vânt venit dinspre Craiova unde a avut loc o CONFERINȚĂ a unor oameni serioși caracterizați de responsabilitate și grija față de binele sindicatului pentru care trebuie să luptăm toți.
Indiferent de piedici, de lupta unora dintre noi de nerecunoaștere a acestei acțiuni, de “deranjul” provocat de rezultatele acestei acțiuni prin afirmarea unor realități dureroase, să nu lăsăm ideile lansate de participanții la Conferință să se împrăștie în cele patru zări.
Să le punem, împreună, în aplicare pentru că numai dacă suntem UNIȚI vom câștiga.
Președintele SCMD - Filiala Sector 6
Col.(r) Marian TUDOR