Dacă în ianuarie 2009 cota de încredere a românilor în Armată era la peste 71%, în ianuarie 2011 aceasta ajunsese la 63,5% , pentru ca în octombrie – noiembrie 2011 aceasta să ajungă la 55%. Aceasta este percepţia românilor, rezultată în urma unui sondaj cerut de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID), în perioada octombrie -noiembrie 2011, în 60 de localităţi rurale şi 57 de oraşe plus Municipiul Bucureşti. Conform acestuia 55% este procentul celor care au încredere în foarte mare şi în mare măsură în Armată.
Deşi îşi păstrează poziţia fruntaşă în topul încrederii românilor, procentul celor care o creditează cu încredere scade dramatic pe fondul scandalurilor repetate din cadrul instituţiei pe care o conduce Gabriel Oprea.
Cauzele acestei scăderi dramatice sunt: scandalul pensiilor foştilor militari, politizarea excesivă a actului de decizie din Armată, acţiunile populiste cu iz electoral ale actualului ministru printre care acordarea de grade militare clientelei politice, acordarea de decoraţii pe criterii clientelare, folosirea resursei Armatei de către acesta în scopuri politice, asocierea imaginii Armatei cu a unui partid format din trădători politici, neputinţa conducerii MApN de a iniţia programe reale de dotare a trupelor concomitent cu creşterea uzurii tehnici aflate în dotare, scăderea veniturilor militarilor, scandalurile de corupţie din cadrul sistemului de învăţământ militar.
Această scădere a încrederii populaţiei în Armată se suprapune cu exercitarea atribuţiilor de ministru de către Oprea Gabriel, persoană aflată în permanentă căutare a unui avantaj politic şi a cărui activitate este asociată tot mai mult cu politizarea instituţiei ce o conduce.
InfoMondo Militar