Nu cred că acordul pe care l-au semnat liderii unei largi majoritati a statelor membre ale UE rezolvă problemele economiilor europene, în primul rând problema datoriei suverane. Repet poziţia mea: fără creştere economică, niciuna dintre problemele economice care însoţesc criza nu va fi rezolvată. Iar acordul de azi dă o gravă lovitură creşterii economice. Nu înţeleg obsesia Germaniei pentru aşa-zisa disciplină bugetară. Ea beneficiază acum de o conjunctură favorabilă, care poate să dispară peste noapte. Deja se observă o încetinire a schimburilor comerciale la nivel global, chiar dacă valoarea exporturilor germane a depăşit de curând pragul de 1000 de miliarde de euro. Dar are datoria publică mai mare decât Spania, şi a încălcat cu voioşie criteriile de convergenţă. Dacă se întoarce roata şi motorul exportului german se gripează, ce se alege de disciplina fiscală a Germaniei? Se va adânci în recesiune, cu deficitul structural de 0,5% din PIB? La datoriile pe care le are, lucrurile vor fi dure pentru toată lumea.
România, cu un servilism inconştient, a acceptat un acord constrângător, doar pentru că aşa Traian Băsescu apare ca un geniu al economiei şi ca un vizionar. Rezultatul? Pur şi simplu ne-am pus dezvoltarea între paranteze.
Deficitul structural impus de Germania tuturor membrilor înseamnă că ne putem împrumuta pentru dezvoltare cu maxim 0,5% din PIB, dincolo de ce se încasează la buget, pentru că până la maximum 3% deficit sunt sumele destinate plăţii datoriilor, dobânzi şi rate la împrumuturi.
Mai mult, cum avem deficite ale bugetelor de pensii, de sănătate, de şomaj, limitarea deficitului bugetului consolidat la 0,5% din PIB va duce extrem de rapid la creşterea costurilor sănătăţii şi la scăderea dramatică a salariilor bugetarilor şi a pensiilor. Nu mai vorbesc despre banii destinaţi co-finanţării proiectelor cu bani europeni.
România nu câştigă nimic de pe urma unei decizii care ne consolidează statutul de ţară sub-dezvoltată, de periferie a Occidentului dezvoltat. Este o iluzie că nenorocirea ţărilor dezvoltate ale UE ne oferă oportunitatea de a reduce decalajelor de dezvoltare, cum crede Traian Băsescu. Care se bucura de nenorocirea altora, gest impardonabil. Cum să reducem decalajele de dezvoltare, dacă nu avem ce investi în acest scop?
Cred că graba cu care guvernul şi Traian Băsescu vor să modifice Constituţia, pentru a introduce aceste prevederi, este ne-justificată, şi trebuie respinsă ferm. Avem nevoie de o dezbatere publică serioasă, şi, la nevoie, trebuie să milităm ca la Referendum modificarea Constituţiei să fie respinsă. Dacă vrem să mai avem un viitor. Nu dramatizez cu nimic. UE are o evoluţie care ne afectează grav interesele. Iar noi stăm şi aplaudăm prăbuşirea noastră...
http://www.cotidianul.ro/la-ce-ne-am-inhamat-doamne-166515/
Nota mea:Daca aveti timp , cititi si comentariile cititorilor!