joi, 29 decembrie 2011
EDITORIAL FĂCLIA APRINSĂ Maria Diana Popescu, Agero
EDITORIAL
FĂCLIA APRINSĂ
Maria Diana Popescu, Agero
Cu toate ca „in custi, aripile sint si pentru pasari o povara”, la miezul noptii dintre ani, vom ciocni paharul cu vin pelin, pregatiti sa-nfruntam provocarile altor valuri. Tot anul ne-am uitat prin sparturile gardurilor la mesele de taina ale puterii, muscind din piinea neagra a saraciei. Care piine neagra? De fapt e facuta din faina alba colorata cu malt, mai nociva decit piinea alba. Un bidon de 5 kg de colorant varsat in malaxorul de 100 kg, si gata 350 de piini negre de 450 g fiecare pentru masa de revelion. Tinem la silueta, hai la piine neagra cu amelioratori pe masura – „piinea neagra mincinoasa si ieftina!”
In 2011 patronii molurilor au lansat moda tigailor si s-au distrat pe seama imbrincelilor si cozilor la tigai. N-au fost promotii la alimentele de baza, ci la tigai. De Craciun unul din 10 romani a avut o tigaie de teflon sub pom. Goala, desigur, pe post de cadou. Pentru zilele de sarbatoare e musai sa pun in paranteza ochiul tulbure al capitalismului barbar, care ne-a atrofiat simturile si am uitat sa mai iubim. Pun in paranteza lautaria gastilor de la putere, psihologia de haita si cumetria politica, care au facut foarte mult rau poporului pe parcursul anului. Pun in paranteza fatarnicia, minciuna, avaritia, coruptia celor pentru care grobianismul inseamna personalitate politica si discurs. Vor pleca in vacanta si mi-i imaginezi intorcindu-se orgoliosi, cu cozile in vint la custile de lux, la farfuriile lor din cristale Swarovski. Si-au facut datoria fata de sefii clanurilor si au fost rasplatiti, dupa caz, cu un colt de strada, de societate comerciala, cu un sac de fonduri europene, cu un os de dinozaur sau cu un fotoliu catifelat. Cei mai zelosi au primit titlul suprem de „ciine rau”, scris cu vopsea alba pe poarta. Matrapazlicurile mari vor fi inchise si ele in documente inaccesibile publicului. Acele documente pe care scrie „strict secret”.
Ramin citeva intrebari carora trebuie sa le gasesc raspuns: cit de incapatoare poate sa fie paranteza, cit timp o pot mentine, cu ce frecventa sa reevaluez continutul ei, cum sa separ ceea ce se afla in paranteza de promisiunile electorale, facute poporului inhamat la atitea care cu poveri, care cer mai mult decit puterile din dotare? Insa, tot inainte! E ceea ce fac si eu. Am invatat sa lupt, stiu cit pot, stiu cit sint, unitate de masura imi este bunul simt. Important e ca am ajuns si Anul nou si voi trece clasa cu urmatoarele lectii invatate: parlamentarii europeni au fost ocupati mai mult cu prunele uscate. S-au intrebat, cerind votul asupra chestiunii, daca au proprietati laxative pentru Europa unita, sau nu?; marile companii petroliere impiedica de peste 100 de ani aparitia pe piata a masinii electrice; tsunami-ul din 2004 a fost provocat de o bomba; atacurile de la WTC sint cusute cu ata alba; democratizarea e un motiv de razboi sau de ocupare a popoarelor; criza, un plan destept de indatorare a natiunilor; nu exista incalzire globala, ci doar o afacere mondiala; SIDA, Ebola, SARS si toate gripele au fost inventate in laborator si eliberate programatic in lume; iar omenirea este condusa de conjuratii secrete care vor face ceea ce vor cu omuletii-jucarie.
Multe valori nationale au plecat dintre noi in cursul anului, sufletul romanesc e mai sarac de sarbatori, fondul existentei, apasat si opac. Paul Everac, Cornel Fugaru, Liviu Ciulei, Alexandru Tocilescu, Andrei Blaier, Leonida Lari ne privesc din ceruri.
Nucul din fata casei mele are muguri de zapada, gindurile imi sint rostogolite in lumea reala cu mersul ei slabanog si dezordonat, care tot anul ne-a trimis de la Nord la Sud... si nicaieri n-am aflat licoarea stabilitatii. Apartinem tuturor veneticilor, ca natiune, numai noua insine, nu, si-am lasat acest blestem peste noi ca pe o voluptate. O intreaga entifada, o epistemologie a coruptiei, o estetica a uritului financiar, o religie a economiei, o ideologie a stiintei, o strategie parsiva, dar mai ales absurdul acestora ne-au trimis in robie prin intermediul armatelor de specialisti. In vacarmul facut de pietrele aruncate in geamul romanilor, cu greu s-a putut auzi vocea patriotilor. Odata ce i-a intrat parvenitului in cap trasnaia ca e politician, e greu sa i-o mai scoti. Pe deasupra, victime ale insotirilor nefericite de clan, pentru ca nu poti sta un mandat alaturi de cercopiteci fara sa-i imiti, nu si-au mai tinut cumpatul, devenind, in 2011, hulpavi hiper-competenti. Hai noroc si la mai mare! Felicitari pentru groaza de bani pompata pe consultanta si proiectare cu efect zero, pe proiecte fictive, finalizate partial, reluate la infinit, cu plati prin acte aditionale, pina cind, variantele finale, tot fictive, au costat statul de citeva ori mai mult. Intra-socialul a fost si el tot mai poluat in 2011. Ce sens ar fi avut sa-si piarda vremea cu poporul? Cu pensionarii, cu medicii, cu profesorii, ale caror retributii jignitoare au fost pe mina lor. Dreptul meu la critica nu inseamna ca legitimeaza ura. Asigurati-va rezerve de patriotism, va fi mare nevoie de ele la anul! Tineti faclia aprinsa pentru a lumina constiintele! Puterile lumii lucreaza intens la destramarea lor si a solidaritatii sociale! Cu mina de fier, ele tin apasat tot timpul capacul de plumb pe vasul de presiune sociala, reprimind protestele si rezistentele social-culturale. Ar mai fi un mare semn de alarma pentru 2012: opacitatea lentilelor prin care vom alege griul de neghina. Altfel, lupii imbracati in piele de oaie vor reusi sa-si ascuta si mai bine coltii manipularii, pina la stadiul in care prin ei ne vor fi injectate alte teorii sterile, sperind ca ne vor spala cu succes pe creier.
Clasa politica trebuie sa inteleaga neaparat ca poporul roman a supravietuit multor tradatori, fie ei si regi, multor intemperii de-a lungul istoriei, dar a supravietuit cu traditia, cultura si spiritualitatea lui, terfelite azi de autointitulata elita de la putere, pentru care totul se reduce la limbaj si imagine virtuala, la o increngatura de politici distructive, de orgolii si vanitati. In zadar s-au deschis puzderii de universitati private, daca ministrii de dupa 1989 au dizolvat, putin cite putin, sistemul de invatamint si de sanatate! Robotii de serviciu de talia celor mai multi scoliti dupa 1990, care au primit diplome universitare din pricina accidentului geografic ca ar fi trecut de citeva ori prin niste cladiri unde se presupune ca ar functiona asa-zise facultati, au contribuit din plin la strivirea reperelor romanismului, au savirsit un grav atentat la fiinta neamului.
Cu totii dorim in anul viitor o schimbare functionala, non-conflictuala si musai transparenta. Desi nu ne vor lasa in pace musteriii europeni si mondiali. Ei nu dialogheaza cu badea Vasile, cel angajat la patron sau cu somerul Ion, ci cu Guvernul Romaniei. Daca guvernul e las, la fel vom trai si in 2012. Sau, fereasca Dumnezeu de mai rau! Eu, personal, mi-am propus sa scap cu viata din acest razboi. Nu doresc decit readucerea la virf a certelor valori morale, culturale si sociale. Cu toate ca flacara violeta este prietena unor parlamentari, pe ultima suta de metri din an, vrajitoria si palatele vrajitoarelor vor fi fiscalizate.
La multi ani cu sanatate, oriunde ai fi, romane, fii sanatos, destept si fara frica!
Maria Diana Popescu, Agero
www.agero-stuttgart.de