"Promovăm valorile", campanie derulată de Organizaţia de Tineret a PDL redeschide problema datelor oficiale cu caracter personal pe care partidul aflat la putere le solicită participanţilor la programele sale.
Sub sloganul "Îţi place să citeşti? Meriţi un abonament la BCU" tinerii filialei PDL Bucureşti lansează o invitaţie studenţilor din Capitală la sediul din Aleea Modrogan nr. 22 pentru a le acorda gratuit un permis de acces la Biblioteca Centrală Universitară (BCU).
Cu actul de identitate, carnetul de student şi fluturaşul primit pe stradă, am dorit să vedem în ce anume constă campania organizată de către juniorii democrat-liberali.
La intrarea în sediul PDL Bucureşti portarul ne îndrumă către un birou din capătul coridorului de la parter. Doi tineri ne prezintă amabili oferta: abonament gratuit timp de un an la Biblioteca Centrală şi posibilitatea de a deveni membru al organizaţiei. Ne înmânează rapid un chestionar cu trei întrebări despre OTPDL şi regulamentul de funcţionare al bibliotecii. Nu înainte însă de a solicita cartea de identitate pe care o scanează şi o copiază la imprimantă . Se fac pe loc şi câteva poze tip buletin, iar în cinci minute totul e gata. La plecare ni se cere şi numele profilului de Facebook pentru a deveni prieteni ai organizaţiei în reţeaua de socializare.
Am încercat să aflăm de ce anume sunt scanate şi copiate pe hârtie actele de identitate ale studenţilor care participă la campania democrat-liberală.
"Facem asta pentru că cei de la bibliotecă au nevoie de aceste date. E vorba de copii xerox, nu de scanare", ne spune preşedintele OTPDL Bucureşti, Cristian Ţugurel, susţinând că nici nu se pune problema ca datele din cărţile de identitate să fie păstrate la partid: "Noi ne-am gândit că e bine să sprijinim tinerii. De aici a venit ideea. Normal că partidul plăteşte tot. Am vorbit şi cu conducerea BCU, altfel nu făceam de capul nostru . Încă nu avem un parteneriat cu ei, dar urmează să-l facem".
Directorul BCU Bucureşti este membru PDL
Parteneriatul la care face referire şeful OTPDL Bucureşti ar urma să fie încheiat cu o instituţie subordonată direct Ministerului Educaţiei şi care este condusă de, coincidenţă, o membră a PDL Bucureşti. De altfel, Mireille Rădoi, care se află în fruntea Bibliotecii Centrale Universitare de exact un an, a ocupat funcţia în urma unei numiri ce a atras mai multe suspiciuni. O parte a mediului academic a acuzat la acea dată că unele condiţii de înscriere în concurs prevăzute de ordinul ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, ar fi fost dedicate candidatei Rădoi: anume aceea de a avea o vechime de minimum trei ani într-o editură, precum şi publicarea unor studii în domeniul managementului informaţiei.
Semne de întrebare ridică şi acordul dintre instituţie şi partid în baza căruia OTPDL derulează campania. Conform site-ului BCU, permisele se eliberează "în unitatea centrală şi în bibliotecile-filiale", nefiind precizată niciunde posibilitatea achiziţionării permiselor de către intermediari.
Contactată de gândul, Mireille Rădoi a negat însă că ar fi încheiat un parteneriat cu Organizaţia de Tineret a PDL. "BCU Bucureşti nu acordă permise prin intermediul unui partid. OTPDL a discutat cu noi posibilitatea de a cumpăra un număr de 500 de permise şi a le întrebuinţa pentru studenţii care au obţinut peste media 9 în anul anterior. Deocamdată nu am semnat nimic în acest sens ", ne-a transmis şefa Bibliotecii Centrale precizând că nu este responsabilă "pentru ceea ce fac ei": "Binenţeles că nu avem o problemă cu stimularea tinerilor de a frecventa BCU, dar nu suntem de acord cu politizarea accesului la serviciile noastre".
Înscrierile în campania derulată de tinerii democrat-liberali continuă până mâine.
SURSA: gandul.info