miercuri, 31 august 2011

Un director al gigantului China Mobile a fost condamnat la moarte pentru luare de mită

Li Hua, fostul director general al filialei din Sichuan a China Mobile, cel mai mare operator de telefonie mobilă din lume după numărul de abonaţi, a fost condamnat marţi la pedeasa capitală, pentru luare de mită, informează The New York Times.

Li Hua va beneficia însă de o amânare de doi ani până la punerea în aplicare a pedepsei şi, dacă în această perioadă va da dovadă de bună purtare, sentinţa îi va fi comutată în închisoare pe viaţă.

Fostul director al China Mobile a fost condamnat de către judecătorii Tribunalului Popular din oraşul chinez Panzhihua pentru faptul că a luat peste 2,5 milioane de dolari mită.

Aceeaşi sentinţă a fost primită în urmă cu o lună şi de către directorul adjunct al companiei China Mobile, care a lucrat la compania de telecomunicaţii în perioada 1994 - 2009. Motivul condamnării sale a fost acceptarea unei mite de 1,15 milioane de dolari mită.

Ancheta a scos la iveală faptul că Li Hua a acceptat mită de la companii locale şi că sumele de bani au fost ulterior returnate, dar nu există o evidenţă a firmelor implicate.

Alte şase persoane aflate la conducerea companiei China Mobile sunt anchetate pentru corupţie. Potrivit unei publicaţii chineze, Li Hua a fost reţinut în luna iunie a anului trecut.

Cercetările au început după ce un raport de audit al gigantului chinez a scos la iveală mai multe tranzacţii ilegale ale filialei din Sichuan.