marți, 30 august 2011

Topul salariilor incasate de secretarii de stat. Vezi cat castiga secretarii de stat din fiecare minister!

In Guvernul Romaniei exista categorii de angajati care castiga, in unele cazuri, chiar mai bine decat seful Executivului sau decat ministrii carora le sunt subordonati.

Reamintim, Emil Boc are un salariu lunar de 6.000 de lei, iar multi ministri au salarii mai scazute decat acesta. In schimb, sunt multi directori, secretari generali, consilieri sau secretari de stat care incaseaza mai multi bani decat ministrii sau decat premierul Boc.

Iar articolul de fata se opreste asupra uneia din aceste categorii: secretarii de stat. Econtext.ro va propune un clasament al salariilor pe care le-au incasat secretarii de stat in cursul anului trecut, potrivit declaratiilor de avere. In total, avem 34 de secretari de stat.

Bineinteles, acestia obtin venituri consistente si din alte afaceri, dar obiectivul acestui articol este de a vedea cu cat sunt platiti pentru activitatea din Guvern, dincolo de afacerile personale.

Cei mai multi secretari de stat si-au publicat declaratiile de avere cu veniturile pe care le-au incasat anul precedent. Din pacate, cativa inca intarzie sa-si indeplineasca aceasta datorie. In aceste conditii, salariile acestora pentru 2010 au fost calculate pe baza veniturilor salariale din 2009, actualizate cu reducerea aplicata la mijlocul anului trecut.

Noi in functie

De asemenea, cativa din actualii secretari de stat au activat o parte din anul trecut in alte functii, astfel incat figureaza in topul nostru, dar fara sa aiba inclus salariul. Iata trei astfel de exemple.

La finele lunii noiembrie din 2010, Dan Fatuloiu a fost demis din functia de secretar de stat, in urma scandalului generat de asasinatul de la Piatra Neamt. In locul sau a fost numit Ioan Dascalu. De asemenea, Eugen Georgescu a fost numit secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului (SGG) la mijlocul lunii martie 2011, in locul lui Andrei-Barbu Todea (acesta incasa un salariu lunar de 3.910 lei).

Un alt exemplu este cel al judecatoarei Lidia Barac. La inceputul lunii aprilie 2010, presedintele Curtii de Apel Timisoara, judecatoarea Lidia Barac, a fost numita in functia de secretar de stat in cadrul Ministerului Justitiei.

Lideri

Revenind la topul actual, iata care sunt salariile secretarilor de stat! Cel mai bine platit secretar de stat este in Ministerul Justitiei.

Este vorba despre Alina Mihaela Bica. Ea incaseaza drepturi salariale in valoare de 8.578 de lei pe luna. La polul opus, pe ultimul loc se afla Nicolae Ivaschescu, secretar de stat in Ministerul Muncii.

Din declaratia sa de avere, a obtinut anul trecut un venit de 29.162 de lei, ceea ce ar corespunde unei retributii lunare de 2.430 lei.

Astfel, intre cele doua extremitati ale clasamentului se observa o diferenta colosala: cel mai mare salariu este de aproape patru ori mai ridicat decat cel mai redus. Inca un lucru: toate sunt salarii nete sau, cel putin, acestea trebuie precizate in declaratiile de avere.

A doua pozitie in clasamentul celor mai bine platiti secretari de stat este ocupat de Bogdan Lucian Aurescu, de la Ministerul Afacerilor Externe (MAE). El a fost agentul Romaniei in procesul castigat de tara noastra impotriva Ucrainei cu privire la delimitarea platoului continental si a zonelor economice din Marea Neagra.

In acest moment, el este secretar de stat in MAE, de unde incasa anul trecut 8.403 lei pe luna. De asemenea, a treia pozitie este ocupata de celalalt secretar de stat de la MAE: Doru Romulus Costea, care a obtinut un salariu lunar de 7.171 lei in 2010. De altfel, acestia trei sunt singurii care au retributii lunare mai mari de nivelul de 7.000 de lei. Mai mult, intre ei si locul patru este o diferenta de peste 1.500 de lei.

http://www.econtext.ro/dosar--2/analiza/topul-salariilor-incasate-de-secretarii-de-stat-vezi-cat-castiga-secretarii-de-stat-din-fiecare-minister.html