duminică, 17 iulie 2011

Slovacia a deschis „vânătoarea de vrăjitoare comuniste”

Războiul cu istoria care s-a desfăşurat în ultimii 20 de ani în fostele ţări socialiste din Europa, a ajuns şi în Slovacia. Parlamentul a adoptat o lege care practic echivalează comunismul cu nazismul.
Membrii Consiliului Naţional (Parlamentul) din Slovacia au votat ca negarea publică a crimelor „împotriva umanităţii, a drepturilor omului şi a libertăţilor, care au fost făcute de regimurile fasciste şi totalitare" să fie pedepsite penal. Autorii documentului nu au negat că termenul „totalitar" este identic cu conceptul de „comunist", anunţă Pravda.ru. Potrivit documentului adoptat cu o majoritate de dreapta a parlamentarilor pro-occidentali, cetăţenii care şi-au exprimat în public doar simpatia pentru crime anti-democratice, partide şi mişcări politice naziste sau comuniste, vor risca de la trei până la şase luni de închisoare. Prezenta lege va intra în vigoare în septembrie. Reprezentanţii opoziţiei de stânga (printre care nu se numără comuniştii) şi-au exprimat nemulţumirea faţă de legea adoptată. Ei au subliniat abuzul posibil „în practica politică, socială şi juridică". De asemenea, aceştia nu cred că se poate egala fascismul şi comunismul, această asociere fiind improprie realităţii istorice. Cu toate acestea, majoritatea parlamentarilor slovaci nu a stat să asculte nemulţumirile opoziţiei. Trebuie remarcat faptul că, în Slovacia „lupta cu trecutul comunist" a fost mult mai slabă decât în Ungaria, Ţările Baltice, Polonia şi chiar Republica Cehă. Combaterea „moştenirii comunismului" a început în 1991-1992, atunci când Republica Cehă şi Slovacia încă constituiau un singur stat. Potrivit unor legi adoptate în acea perioadă, funcţionarii Partidului Comunist din Cehoslovacia (PCC) nu aveau nici dreptul de a ocupa anumite funcţii publice. PCC a fost condamnat de încălcarea drepturilor omului şi a libertăţilor, pentru greşeli în economie, pentru persecutarea oponenţilor politici. Cehoslovacia a existat din 1918 până la 31 Decembrie 1992. Parlamentul Cehoslovaciei a fost împărţit în Republica Cehă şi Slovacia, conform unui proces politic paşnic cunoscut sub numele
elegant de Divorţul de Catifea. Astăzi, politica externă a Slovaciei este complet concentrată asupra UE, NATO şi SUA. Liderii din ţară, împreună cu colegii din Polonia, Republica Cehă şi Ungaria încearcă să reînvie Grupul de la Vişegrad, care a fost odată creat ca o alianţă a ţărilor care au renunţat la comunism, pentru a facilita integrarea euro-atlantică. În această ţară independentă, Slovacia de azi, nivelul rusofobiei în societate şi în rândul elitei este mult mai mică decât în ţările vecine. Prin urmare, o schimbare de guvern în Bratislava poate opri şi „vânătoarea de vrăjitoare comuniste".