Procurorii DNA au ajuns la concluzia că gruparea din care făceau parte Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu s-a constituit în perioada mai 2010- martie 2011, la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa. Scopul grupării era acela de a controla instituţiile statului cu atribuţii în activităţile de import-export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (D.R.A.O.V.) Constanţa, dar şi din Municipiul Bucureşti. Toate persoanele implicate în această activitate infracţională acţionau în mod coordonat în scopul facilitării contrabandei cu mărfuri din afara graniţelor UE. În schimbul primirii unor şpăgi, funcţionarii vamali trebuiau să închidă ochii la transporturile de mărfuri care urmau să aibă loc prin Vama Constanţa, potrivit anchetatorilor. Procurorii mai spun că sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantum cuprins între 1.000 şi 7.000 dolari pentru fiecare transport. În acest mod, bugetul de stat a fost prejudiciat, în unele situaţii, cu sume cuprinse între 232.186 lei şi 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfă introdus ilegal. Acuzaţiile împotriva senatorului Banias
Pe 22 octombrie 2010, senatorul Mircea Banias i-a cerut lui Eugen Bogatu, la vremea respectivă director al Direcţiei Domenii Portuare, din cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa S.A., să îi dea cu titlu gratuit mai multe produse provenite din mărfurile confiscate şi aflate în gestiunea Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea. În schimbul acestora, în cursul anului 2010, Banias i-a promis lui Bogatu că îşi va folosi influenţa deţinută în virtutea funcţiei sale pentru a direcţiona mai multe proiecte economico - administrative în sensul impus de interesele lui Bogatu şi ale întregului grup infracţional. Cu alte cuvinte, Banias s-a angajat că se va implica personal în blocarea unui proiect de restructurare a autorităţii vamale de pe raza judeţului Constanţa şi a unui ordin ministerial care prevedea obligativitatea scanării tuturor containerelor din Portul Constanţa Sud Agigea, că va interveni pentru ca o persoană, ce nu era agreată de grupul infracţional, să nu fie numită într-o funcţie de conducere în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa şi că îşi va folosi influenţa pentru menţinerea în funcţie a unui fost director al Direcţiei Sanitar Veterinare Constanţa. De asemenea, acesta a promis că va interveni pentru protejarea lui Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea. Bunurile menţionate mai sus au fost puse la dispoziţia lui Banias, prin intermediul lui Dragoş-Iulian Tudoran (comisionar vamal) şi Dan Tudoran, fratele acestuia, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, responsabil de confiscările vamale.
Acuzaţiile împotriva lui Mironescu
Pe data de 3 iunie 2010, Laurenţiu Mironescu, în calitate de preşedinte al organizaţiei municipale a PDL Constanţa, i-a cerut lui Cătălin Pilcă 8.000 RON, bani care să-l ajute în câştigarea unei funcţii de conducere în respectiva organizaţie politică. După ce Pilcă a promis că îi va da suma de bani cerută, la data de 5 iunie 2010, cu ocazia alegerilor interne desfăşurate la Organizaţia Municipală Constanţa a PDL, Mironescu a fost ales prim-vicepreşedinte al organizaţiei. În schimbul sumei de bani plătite de Pilcă, Mironescu a promis să îşi folosească influenţa politică pe lângă factorii decizionali din cadrul Ministerului Transporturilor, pentru ca acesta să fie numit director în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa S.A., urmând ca acesta să lase locul unei persoane alese de Pilcă şi de către ceilalţi membri ai grupului infracţional.
Cum se strângeau banii
În cursul anului 2010, Bogatu, director al Direcţiei Domenii Portuare s-a implicat în activitatea de colectare a sumelor de bani prin intermediul comisionarilor vamali Iulian Tudoran şi Valentin Ţiripan şi a intervenit la Liviu Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea pentru a facilita efectuarea de operaţiuni ilicite de import de mărfuri subevaluate de către o societate comercială. De asemenea, în data de 22 octombrie 2010, inculpatul Bogatu a ordonat blocarea completă a tuturor mărfurilor importate prin Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, pentru a-i determina pe intermediarii vamali Dodu Marin şi AkramNasser Abdel Rahman Bani Mustafa să-şi achite „taxele" către membrii grupului infracţional.
Mironescu a transformat banii în vin Fostul secretar general al Ministerului de Interne este acuzat de procurorii anticoruptie că i-ar fi cerut lui Alin Pilcă câteva zeci de milioane de lei vechi, bani care i-ar fi fost necesari pentru obţinerea unei funcţii în cadrul PDL Constanţa. Potrivit unor surse judiciare, vameşul Pilcă nu a avut la dispoziţie suma de bani solicitată de Mironescu şi i-a propus acestuia să-i ofere în schimb o cantitate considerabilă de vin, lucru pe care fostul secretar general l-a acceptat. Conform aceloraşi surse, Mironescu a fost monitorizat de anchetatori şi în baza unui mandat de interceptare dat pe Legea siguranţei naţionale. Din redările convorbirilor telefonice citate ieri în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde s-a discutat propunerea de arestare a lui Mironescu, rezultă că actualul prim-vicepreşedinte al PDL Constanţa discuta intens despre mai multe afaceri pe care le-a derulat sau urma să le deruleze cu mai mulţi miniştri ai Transporturilor.