luni, 2 mai 2011

Noul Cod al Muncii – principalele modificări intrate în vigoare

Noul Cod al Muncii – principalele modificări intrate în vigoare

Noul Cod al Muncii, care a intrat în vigoare în 30 aprilie, aduce o serie de modificări importante atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori. Multe dintre schimbările produse au fost şi rămân controversate. Introducerea perioadei de stagiu pentru absolvenţi sau diminuarea perioadei de concediu neîntrerupt sunt doar câteva dintre măsurile care au reprezentat puncte divergente. Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti atrage atenţia angajatorilor că, începând de luni, 2 mai, trebuie să aibă în vedere sancţiunile contravenţionale în cazul nerespectării unor obligaţii legale cum ar fi primirea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă. Amenda contravenţională se încadrează între 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. În plus, angajatorii care aleg să încalce legea se supun şi riscului răspunderii penale.

Modificări au intervenit şi în cazul perioadei de preaviz, acesta fiind de20 de zile lucrătoare (de la 15 zile calendaristice), pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, şi la 45 de zile lucrătoare (de la 30 de zile calendaristice), pentru funcţii de conducere.

Perioada de probă pentru noii angajaţi se poate extinde la cel mult 90 de zile calendaristice, pentru funcţiile de execuţie, faţă de 30 în prezent, şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere, faţă de 90 în prezent.

Pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior s-a reglementat perioada de stagiu, constând în primele şase luni după debutul în profesie. Angajatorul va elibera la final obligatoriu adeverinţa care este vizată de Inspectoratul Teritorial de Muncă în a cărui raza teritorială de competenţa acesta îşi are sediul.

Contractele individuale de muncă pe perioada determinată vor putea fi încheiate până la 36 de luni, perioada fiind majorată cu un an fata de vechile reglementări. Durata maximă legală a timpului de muncă nu va putea depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare, iar munca suplimentară va trebui compensată prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

În cazul concedierilor colective, în termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectivă are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînfiinţat în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă. Perioada de concediu neîntrerupt, în cazul în care se face fracţionat, nu poate să depăşească zece zile lucrătoare.

(Sursa: Incont.ro)

SCPA Costel Gîlcă și Răzvan Vasiliu, 2 mai 2011, 09:27