Vanzarea Hotelului Astoria, care a fost mult subevaluat la 2,5 milioane de euro, pe cand, dupa cum sustine fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea, valoarea lui reala era atunci pe la 10 milioane de euro, a fost unul dintre tunurile lui Necolaiciuc. De fapt, hotelul a fost lasat sa decada in datorii, pentru a fi fortata o executare silita, iar apoi, printr-un artificiu, acesta a intrat in proprietatea unei companii imobliare - Orhideea Gardens. Aceasta companie, pana la urma n-a mai platit niciun leu, iar locatia a fost inchiriata unui touroperator din turism, o afacere de care nu sunt straini nici Elena Udrea, nici stimatul ei sot Dorin Cocos.
În vara anului 2008, când societatea de avocatură Sfârâială şi Asociaţii a fost implicată în licitaţia pentru vânzarea hotelului Astoria, firma imobiliară Orhideea Gardens a plătit 2,5 milioane de euro pentru imobilul de lângă Gara de Nord. După ce executorul judecătoresc a distribuit sumele către ANAF sau alte firme private la care Societatea Feroviara de Turism (SFT) avea datorii, la dispoziţia foştilor proprietari ai hotelului Astoria au rămas aproximativ 2 milioane de euro. În loc să încaseze banii din vânzarea hotelului Astoria, fosta conducere a SFT a lăsat banii în cont, iar Orhideea Gardens i-a retras la un moment dat, invocând datorii ale SFT în contul chiriei pentru spaţiile ocupate din hotel.
Inspectorii Curţii de Conturi, în urma controlului privind exerciţiul financiar din perioada 2007-2009, trag la răspundere fosta conducere a SFT pentru suma de aproximativ 2 milioane de euro. “Orhideea Gardens, nou proprietar al hotelului Astoria, a cerut, în 2008 şi 2009, o chirie de 10.000 de euro pe zi de la SFT. Conducerea SFT nu a plătit chiria şi nici nu a luat cei aproape 2 milioane de euro. După o perioadă de timp, Orhideea Gardens a retras banii din cont. Acum, Orhideea Gardens urmează să execute conturile SFT pentru o datorie de aproape un milion de euro”, au explicat surse ministeriale.
Nicio vânzare de active, sau in acest caz, instrainarea la preturi de nimic ale unor bunuri de patrimoniu, nu ar putea fi făcută fără aprobarea Consiliului de Administraţie. Aflam ca unul dintre pionii acestei inginerii financiare a fost si Catalin Edmond Talmacean, actualul politician dansator, care a fost administrator, membru al CA din data de 20.05.2005 până în noiembrie 2007, in Societatea Feroviara, condusa de Mihai Necolaiciuc, iar in aceasta calitate, dar si in cea de administrator si-a dat acceptul si a dus la incdeplinire toate achizitiile si privatizarile facute de fugarul presedinte-director general.
De altfel, Talmacean a fost adus in CA chiar de Necolaiciuc, caruia i-a devenit, rapid, om de casa "bun la toate". de altfel, aceasta propensiune a lui Talmacean se vede si azi. El si-a inceput cariera locuind pe o strada amarata - Masina de Paine, iar dupa ce a trecut pe la Necolaiciuc prin afaceri, administrand marile tunuri financiare pentru PDL s-a mutata cu domiciuliul in luxosul Cartier Floreasca, nu departe de zona Primaverii. Sa mai spunem ca in acea perioada, Talmacean mai figura si el mai figura si drept consilier al ministrului Finantelor, pentru ca din martie 2005 sa devina si director de cabinet al sefului ANAF, care ANAF coordona, mai apoi, recuperarea de datorii de la Astoria.
Miron Mitrea, ministrul transporturilor în perioada 2001-2004, acuzat si el in Dosarul Necolaiciuc, explica: "Mecanismul este următorul - o societate acumulează voit datorii la stat sau la alte companii, după care este executată silit şi acceptă să-i fie vândute bunuri din patrimoniu la preţuri modice".
Radu Nicolae
http://www.agentia.org/anchete/talmacean-dansa-dupa-cum-ii-canta-necolaiciuc-9207.html