Acţiunea de protest a militarilor a avut şi un moment inedit, organizatorii aducând mai mulţi soldăţei de jucărie în faţa clădirii parlamentului din Budapesta. De altfel, mişcarea de protest de miercuri este doar începutul unor acţiuni care vor culmina sâmbătă cu un mare miting organizat de sindicatele din întreg sistemul de apărare şi ordine publică. Joi este rândul gardienilor din închisori, în timp ce pompierii îşi vor exprima nemulţumirea vineri în faţa Parlamentului.
Poliţiştii, gardienii şi pompierii protestează şi ei
De asemenea, potrivit agenţiei maghiare de presă MTI, tot miercuri, în timpul unei conferinţe de presă, sindicaliştii din poliţia maghiară au denunţat politica guvernului Viktor Orban. Preşedintele Sindicatului Independent din Poliţiei (FRSZ), Geza Pongo, a declarat că, în primele zece luni de mandat, guvernulFIDESZ a lovit în poliţişti prin intermediul a zece măsuri diferite. Printre acestea se numără introducerea unei prevederi care permite disponibilizarea poliţiştilor fără nici un fel de explicaţie, dar şi interzicerea dreptului foştilor poliţişti de a candida la alegerile locale sau parlamentare. Geza Pongo a mai denunţat şi introducerea unor reglementări stricte legate de viaţa privată a poliţiştilor, precum şi introducerea unei “verificări a bunei-credinţe“, care permite unor agenţi provocatori să testeze cinstea poliţiştilor aflaţi la datorie. Liderul sindical a reamintit că, sâmbătă, 16 aprilie, la Budapesta, poliţiştii, pompierii, vameşii,gardienii din închisori şi pompierii vor protesta faţă de planurile guvernuluiOrban de a le limita drepturile şi beneficiile.Angajaţii din aceste structuri doresc ca drepturile lor să fie menţinute şi după trecerea în rezervă, salariile să fie indexate în funcţie de inflaţie, să le fie plătite orele suplimentare, să beneficieze de echipamente de protecţie eficiente şi să aibă condiţii mai bune în domeniul sănătăţii.
Potrivit AFP, sindicatele, partidele de opoziţie şi societatea civilă pregătesc o serie de manifestaţii la Budapesta în zilele următoare pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate şi noua Constituţie controversată pe care o vrea premierulViktor Orban. Partidele de opoziţie – verzi-stânga (LMP), socialişti (MSZP) – şi Carta Democratică, o organizaţie neguvernamentală apropiată socialiştilor şi condusă de fostul premier Ferenc Gyurcsany, se vor alătura mişcării pentru a protesta faţă ceea ce ei numesc “Constituţia unipartită”, transmite Mediafax. Civilii pentru libertatea presei, organizaţie care a reuşit să reunească zeci de mii de persoane împotriva legii controversate a presei, organizează, de asemenea, două manifestaţii la 18 aprilie, ziua votului Constituţiei în Parlament, dintre care una la bazilica Sfântul Ştefan pentru “funeraliile democraţiei”. Pentru criticii săi, textul denumit de presă “Constituţia Orban“, este o crimă la adresa libertăţii şi constituie, înainte de toate, un mijloc pentru premier de a-şi consolida puterea.