joi, 24 martie 2011
SRI, o reforma reusita (Opinii)
Sunt convinsa ca voi enerva multa lume cu aceste vorbe, dar adevarul este ca in acest moment SRI reprezina una dintre cele mai serioase si performante institutii din Romania si un exemplu de reforma reusita.
Asa ca George Maior are motive sa se declare foarte multumit, asa cum a facut-o la bilantul pe anul trecut al serviciului:
"Anul 2010 a fost fara indoiala anul performantei operationale. Am inceput sa culegem roadele reformelor din anii anteriori. (...) Anul 2010 marcheaza cele mai importante succese operationale ale SRI din ultimele decenii".
Daca lasam la o parte discursurile isterice a la Ciuvica din studiourile mogulilor si reflexele defensive oarecum firesti ale cetatenilor, venite dintr-un trecut in care serviciile secrete erau principalul inamic al acestui popor, trebuie sa recunoastem ca si in plan intern si in plan extern, SRI a avut niste succese absolut remarcabile.
In plan intern, ne spune George Maior, "SRI a avut contributii in combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei, a crimei organizate, a prevenit si a oprit activitati ale unor grupari radicale cu potential terorist si a avut un rol important in domeniul contraspionajului".
In traducere, asta inseamna ca nu a existat operatiune de proportii a DNA, a Politiei sau a ANAF la care sa nu participe ofiteri SRI sub acoperire. De la recuperarea armelor furate la Ciorogarla, la curatenia din vami, SRI a fost o piesa foarte importanta a angrenajului, fara a inregistra scurgeri, cel putin nu importante, de informatii si cu maxima eficienta recunoscuta uneori chiar si de adversari.
Pe de alta parte, nimeni nu a putut dovedi cu probe concrete ca, dupa preluarea SRI de care George Maior, serviciul a fost implicat in vreo operatiune de politie politica. I se reproseaza interceptarile telefonice, dar sa nu uitam ca, multe sau putine cate sunt ele, toate au fost executate in virtutea unor mandate emise de catre un judecator. Altfel nici nu ar fi putut sa fie folosite ininstanta. Ca ele sunt atat de concludente, imi pare rau, nu e o vina, ci un merit al ofiterilor SRI.
In plan extern, SRI are un foarte bun renume, ba chiar face parte din clubul select al celor mai bune servicii de informatii din Europa, fiind, impreuna cu SIE, chiar in top trei mondial pe anumite domenii, cum ar fi infiltrarile de ofiteri sub acoperire.
"Serviciile dumneavoastra de informatii, pot spune ca sunt profesioniste si apolitice. Sunt si foarte competente, ceea ce este important si de aceea relatiile noastre sunt atat de stranse", a declarat la sfarsitul anului trecut ambasadorul SUA, Mark Gintenstein.
Culmea este ca toate acestea sunt duse la bun sfarsit in timp ce SRI lucreaza sub o ploaie de laturi aruncate catre ofiteri de oameni care, de fapt, nici nu tinesc cu adevarat serviciile secrete ci, prin ele, pe Traian Basescu.
Nu vreau sa fiu gresit inteleasa. SRI nu este nici manastire de maici, nici o institutie perfecta. Mai are multe probleme, de la supradimensionare, la personaje dubioase care inca supravietuiesc in serviciu, desi, macar datorita legii speciale recent abrogata, cei mai multi dintre varanii ceausisti, chiar reciclati si cu testele ORNISS luate, au iesit la pensie.
SRI este doar cel mai aproape de modelul unei reforme reusite si ar fi bine ca celelalte institutii ale statului, in frunte cu Ministerul de Interne, sa ajunga la acelasi nivel.
Si aceasta reusita a fost posibila datorita intrunirii simultane a mai multor conditii. In primul rand, a existat vointa politica si acesta este un merit pe care niciun om de buna credinta nu i-l poate nega presedintelui Traian Basescu. E drept, aceasta vointa politica a fost si fortata din exterior, de partenerii din NATO mai ales, care au impus conditii ferme pentru colaborarea cu serviciile romanesti.
Au mai fost insa exigente externe mari si in alte domenii, cum ar fi in privinta Justitiei, si ele au ramas la nivel de intentii.
In al doilea rand, dar ca o consecinta a primei conditii, in fruntea serviciului a fost asezat omul potrivit din toate punctele de vedere: unul dintre putinii profesionisti in domeniu, tanar, echilibrat si discret, venit din Opozitie, astfel incat sa calmeze pe cat posibil suspiciunile de politizare. George Maior a reusit ceea ce parea imposibil. In cativa ani, a facut din SRI-ul lui Radu Timofte un serviciu secret european.
Si stiti de ce am scris vorbele aceastea care, raman convinsa, ii vor enerva pe multi? Pentru ca ofiterii sub acoperire care-si risca zilnic viata in anonimat printre interlopi si teroristi merita si un strop de apreciere publica, nu doar culpabilizari nedrepte.
Si este reconfortant sa-ti amintesti din cand in cand ca printre atatia ticalosi si incompetenti exista in Romania si insule de seriozitate, ca Romania nu exporta doar severini, ci si profesionisti respectati, ca avem si domenii de excelenta, pe care insa avem un talent unic sa le denigram cu mult mai eficient decat dusmanii nostri.