Locuitorii din Pantelimon asteapta mallul de la Electroaparataj
Austriecii de la Real 4 You au platit 60 de milioane de euro pentru cele 7 ha ale fostei fabrici Electroaparataj. Desi au anuntat proiectul inca din 2008, de-abia la inceputul lui 2010 au fost finalizate lucrarile de demolare. In decembrie 2010, reprezentantii companiei au declarat pentru Money.ro ca mai au inca in plan construirea mallului, dar de-abia in 2012, fara a dori sa anunte valoarea investitiei. La lansare, in 2008, compania planuia sa investeasca 400 de mil. euro in proiect.
Fabrica de textile Dacia, inlocuita de Victoria City Center
Companiile CD Capital Partners si Benevo Capital Corporation au anuntat la sfarsitul lunii noiembrie 2010 obtinerea PUZ-ului pentru construirea unui mall pe suprafata de 5 ha a fostei fabrici din Bucurestii Noi. Prima faza a proiectului va avea o suprafata inchiriabila de 60.000 de mp, cu mai mult de 200 de magazine, 1.800 locuri de parcare, iar investitia se ridica la 150 de mil. euro. Livrarea proiectului este programata pentru 2013.
Sicomed vs. Pallady Shopping Center
Zentiva a vandut in2006 un teren de 30 ha al Sicomed, pentru suma de aproape 20 de mil. euro. La inceputul anului trecut, compania Avrig 35, controlata de omul de afaceri Alexander Hergan, si Cascade Group au anuntat o investitie de 80 mil. euro pentru un mall, care va avea o suprafata comerciala de 100.000 mp, cea mai mare din Romania. Aici, Auchan va investi 35 de mil. euro pentru cea mai mare unitate, de 30.000 mp. Decathlon va inchiria 7.000 mp, dar vor fi si magazine de mobila si bricolaj. Finalizarea este programata pentru T3 din 2012.
Si in Colentina se face mall. In locul Helitube
Belgienii de la BelRom, care au platit in 2007 aproape 60 de mil. euro pentru terenul din Colentina, pornesc constructia mallului anul acesta si spera sa-l termine la sfarsitul anului viitor. Proiectul va avea o suprafața inchiriabila de 55.000 mp, iar investitia necesara se ridica la 100 mil. euro.
Mall, mall si iarasi mall. La Craiova
Aceiasi belgieni deschid in aceasta toamna Electroputere Parc din Craiova, amplasat pe un teren de 12 ha, cumparat cu peste 30 mil. euro de la Electroputere. Proiectul este deja inchiriat in proportie de 80%, iar oficialii vor sa aduca retailerul H&M in Craiova. In total, cu tot cu terenul, investitia se ridica la 90 de mil. euro.
Cora face mall la Brașov. In locul Hidromecanicii
La inceputul lui 2010, Cora a achiziționat platforma Hidromecanica de 3,9 ha in urma unei executari silite, pentru suma de 12,6 mil.euro. Luna trecuta, reprezentanții Cora au anunțat investiția a 100 mil. euro intr-un centru comercial. In plus, belgienii doresc construirea și unui hotel in aceeași zona, insa acum sunt in cautarea unui operator.
De la fabrica de confecții, Asco Bacau trece la mall
Planurile Cora de exploatare ale fostelor platforme nu se limiteaza doar la cea din Brașov. In a doua jumatate a anului trecut, retailerul a cumparat cu 13,65 mil. euro terenul de 3,5 ha al fostei fabrici de confecții Asco Bacau, unde va dezvolta atat o unitate proprie, cat și un centru comercial. Investiția este de aproape 100 de milioane de euro.
De la Tractor, la mall
Tot anul trecut, dezvoltatorul Centerra Capital Partners anunta o investitie de 110 mil. euro in doua faze ale centrului comercial care ar urma sa fie construit pe fosta platforma Tractorul. Principala ancora va fi Auchan. In plus, compania mai doreste aici si dezvoltarea de spatii de birouri si rezidentiale.
Korona in loc de Fartec, la Brasov
In 2007, compania poloneza Echo Investment, la care miliardarul polonez Michal Solowow detine actiuni, a cuparat terenul de 4 ha al Fartec si a ponit deja constructia proiectului, insa intr-un ritm mai lent, au declarat pentru Money.ro reprezentantii companiei. Investitia s-a redus la aproape jumatate: 80 mil. euro.
Immoeast detine terenul IUS din Brasov
Dupa ce a cumparat de la European Future Group patru proiecte, Immoeast este proprietarul terenului de 6,1 ha al fostei fabrici de scule si unelte IUS din Brasov. Aici este planificata dezvoltarea unui proiect cu o suprafata de 150.000 mp care sa cuprinda un mall, un hotel, spatii de birouri, dar si locuinte, investitia estimata fiind de 240 de milioane de euro, proiect inghetat insa din cauza crizei.
Iasitex (fosta Tesatura) imbraca si ea haine de mall
La sfarsitul anului trecut, presa locala relata demolarea fostei fabrici, in locul acesteia urmand sa fie contruit un proiect comercial in urma unei investitii de 100 de milioane de euro. Proiectul apartine israelienilor de la Plaza Centers, prin firma Green Plaza SRL si este estimat a fi finalizatin 2013. Terenul de 5,3 ha a fost cumparat in 2007, la un pret estimat de 21 de mil. euro.
Fosta fabrica Nicolina, Iasi
In 2009, compania Sticknet Investments a cumparat cele 6,2 ha ale fostei fabrici pentru suma de 25,7 mil. euro de la firma Real Estate Develompent. Aici ar urma sa fie construit tot un centru comercial.
Italienii fac mall de 100 mil. euro la Galati
Compania To Do European, deținuta de omul de afaceri italian Toscano Domenico, incep constructia unui mall pe fostul teren al fabricii Trefco, investitia ridicandu-se la 100 mil. euro.
Tehnofrig se transforma in Dedeman la Cluj Napoca
In cea de-a doua jumatate a anului trecut, retailerul Dedeman a cumparat terenul Tehnofrig de 3,7 ha pentru suma estimata de 3,7 mil. euro, unde va deschide prima unitate din Cluj-Napoca.
Tricoteje Somesul, transformare in mall, birou si hotel
Dezvoltatorii de la Atrium au in plan construirea unui mall pe fosta platforma de 9,4 ha a fabricii de tricotaje Somesul. Proiectul prevede construirea unul mall cu 33.000 mp suprafata inchiriabila, 8.500 mp de spatii de birouri, un hotel de patru stele cu 180 de camere si 900 de locuri de parcare.
Rocar Bucuresti
In 2008, fondul de investitii austriac Immoeast a cumparat cu 200 de mil. euro portofoliul companiei Longbridge, printre care si fosta platforma a Rocar din Capitala-fosta fabrica de autobuze, unde planurile prevedeau constructia unui centru comercial, fara ca o investitie certa sa fie anuntata pana acum.
Un mic mall si la Marghita
In 2007, fosta fabrica Metalurgica din Marghita, judetul Bihor, a fost cumparata cu un milion de euro de catre dezvoltatorul Red Management Capital. Pe aceasta locatie ar urma sa fie construit un centru comercial de dimeniuni mai mici, pe un teren de 5.770 mp si cu o suprafata comerciala de 3.800 mp.
Alte platforme care ar putea fi transformate in malluri
Una dintre cele mai dorite platforme, Timpuri Noi, cumparata de IKEA
La jumatatea anului trecut, divizia de investitii a grupului suedez IKEA a preluat platforma Timpuri Noi de 5,1 ha, pentru care va plati 34,6 milioane de euro si unde pot fi costruite spatii comerciale, dar si spatii de birouri si rezidentiale. Nici o investitie in acest sens nu a fost insa anuntata.
Rafinaria Astra Ploiesti
In 2009, Rafinaria Astra Romana din Ploiesti a adus un aport in valoarea de 13,3 mil. euro la majorarea capitalului firmei imobiliare New Century Development, reprezentand terenuri si cladiri. Nici o intentie de dezvoltare nu a fost pronuntata inca.
Danubiana, Bucuresti
Tranzactia a vizat preluarea a 83 ha din platforma industriala Danubiana, de catre omul de afaceri Alexander Hergan, controlata anterior de grupul Tofan, dar inca nu se cunosc planurile de dezvoltare pentru proprietate.
Ce spun specialistii
Desi in 2010 s-au parafat foarte putine tranzactii pe piata terenurilor,vedetele au fost fostele platforme industriale, si asta pentru ca terenurile sunt amplasate in zone rezidentiale intens populate. O buna parte din aceste tranzactii s-au finalizat fie ca urmare a unor executari silite, fie pe fondul incercarilor proprietarilor de a-si restructura activitatea, potrivit reprezentantilor King Sturge, care amintesc de Hidromecanica Brasov, cumparata de Cora, de platforma Electroputere, achizitionata de BelRom sau de preluarea platformei Danubiana de catre omul de afaceri Alexander Hergan.
“Initial, ele au fost gandite pentru dezvoltari intensive, pe verticala, de genul birourilor sau locuintelor cu o componenta de shopping gallery de tip mall. In contextul actual pot fi dezvoltate doar magazine de retail tip discout sau “big box” pentru hypermarket cu o galerie de maxim parter plus un nivel. In cele mai bune cazuri, putem vorbi de o folosinta mixta care sa poata cuprinde si un bloc de locuinte sau birouri, dar ele sunt greu de finantat, de aceea, in prima faza se prefera doar dezvoltarea de retail care poate atrage finantare si mai mult apetit din partea ocupantilor/cumparatorilor pentru alte folosinte”, a declarat pentru Money.ro, Cristian Ustinescu, directorul departamentului de investitii a DTZ Echinox.
Nota: Lista a fost completata cu ajutorul informatiilor furnizate de companiile King Sturge si DTZ Echinox.
Sursa: Money
http://www.badpolitics.ro/lista-fabricilor-comuniste-care-se-transforma-in-malluri/
Nota mea
Vad ca se inalta mall dupa mall/Oare cine o sa cumpere din aceste mega magazine pentru ca vad ca bani de intretinere la bloc nu sunt,iar noi pensionarii suntem "executati" de eroul BOC?
Costel Galateanu