IARASI DESPRE AVANSARILE IN GRAD ALE REZERVISTILOR
Care este baza legală a avansării acestora?
În Legea 80/1996 la Art. 61 se arată:
“În timp de pace, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în rezervă pot fi înaintaţi în gradul următor, în raport cu nevoile forţelor armate, după expirarea stagiului minim in grad, dacă au o comportare demnă, au obţinut rezultate bune şi foarte bune pe timpul concentrării şi au fost propuşi prin aprecierile de serviciu”.Tragem concluzia ca aprecieri de serviciu la cei in cauza se mai fac doar pe timpul concentrarilor.
Sunt oare îndeplinite aceste cerinţe minime, LEGALE?
Exista o “portiţă” pentru decidenţii MApN şi anume Art. 67/80/1996 care spune:
“Cu prilejul evocarii unor evenimente importante din istoria patriei şi forţelor armate ale României, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în retragere, în mod excepţional, pot fi înaintaţi la gradul urmator; coloneilor şi comandorilor li se poate acorda gradul de general, iar maiştrilor militari principali şi plutonierilor adjutanţi şefi li se poate acorda gradul de sublocotenent”.
Inaintarea în grad, respectiv, acordarea gradului, acelora prevazuţi la alin. 1, se face prin:
a) decret al Preşedintelui României, pentru generali şi amirali, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, dupa consultarea de către acesta a Colegiului ministerului; … ”
Dar atenţie, doar celor “în retragere”.
Din pacate, in spiritul original dupa care se organizeaza si conduce tot ceea ce este romanesc, mai avem si alte “contributii “ la modul de interpretare si aplicare a legii in acest domeniu atat de sensibil al recunoasterii unor merite chiar si atunci cand camaradul nostru, reservist cu tample albe, ar trebui sa aiba ca principala preocupare sa-si plimbe nepotii prin parc .
Exista o asociatie a batranelor catane care si-au facut datoria cu prisosinta atunci cand au fost in serviciul activ care in statutul ei la capitolul “drepturi” stabileste ca :
“Pot fi avansate în gradul următor potrivit prevederilor Statutului Cadrelor Militare şi a criteriilor aprobate de ministrul Apărării Naţionale şi să li se confere ordine, medalii şi alte distincţii la propunerea filialelor (subfilialelor) şi a conducerii centrale a Asociaţiei”…….
De cand si aceasta activitte a cazut in derizoriu nu mai m-a interesat subiectul.Cu ani in urma cand spuneai ONISOR se stia despre acest nume si in DELTA DUNARII ,si pe muntele GUTAI,si la STAMORA MORAVITA dar si la IASI.Si domnul in cauza nu era decat colonel.Acum…..Stiti dumneavoastra mai bine!
Ceea ce m-a facut sa imi reamintesc de acest subiect este faptul ca, vorbeste lumea prin targ ca, o propunere de avansare in grad la un mosneag mai in varsta sau nu costa cam douazeci de milioane vechi si ceva produse .Ei si dumneavoastra acum…Doar ati vazut cu totii ca se scumpesc toate produsele.Si daca la suma de mai sus mai pui si o damigeana de vin esti mare.Adica poti sa te imbraci in uniforma ,avand pe epoleti noul grad (de parca pe ai tai asta i-ar interesa) si sa te dai mare in fata familiei ca ai prins avioane cu mana!Ce conteaza ca sunt momente cand tu uiti de ce te-ai ridicat de pe scaun?
La cine se duc toate acestea? La niste cetateni care se spune ca se afla pe lista de senatori sau deputati de la un anumit partid.Ce conteaza daca acestora li s-a recalculat si marit pensia tot cu vreo 20 de milioane (chiar, ce coincidenta)!
Daca este adevarat ,rau a mai ajuns onoarea militara.
Dar, poate “se infiltreaza cineva “ ca tot este la moda(astazi am vazut la televizor cum carau niste infractori de la granitele tarii cu elicopterul)si aflam si noi adevarul!
Costel Galateanu
Bibliografie:
R.D./InfoMondo Militar” Unde-i lege nu-i tocmeală… sau este?”
Legea 80/1996