luni, 14 februarie 2011

CE AU PIERDUT SUBOFIȚERII CARE AU PRIMIT 50 DE LEI ÎN PLUS LA PENSIE. DE CE AU TACUT MILITARII ACTIVI?

CE AU PIERDUT SUBOFIȚERII CARE AU PRIMIT 50 DE LEI ÎN PLUS LA PENSIE. DE CE AU TACUT MILITARII ACTIVI?

De fiecare dată când creșteau salariile militarilor activi, creșteau proporțional și pensiile rezerviștilor sau ale militarilor în retragere. Acest sistem, al pensiilor ocupaționale, a fost marea pierdere a cadrelor militare. Legea 119/2010, care aduce pensiile militare în rând cu celelalte pensii stabilite de Legea 19/2000, decuplează veniturile militarilor activi de cele ale rezerviștilor. Astfel, chiar dacă prin recalculare, unii subofițeri și maiștri militari au primit pensii mai mari cu 50-100 de lei, ei au pierdut pe termen lung majorările pe care le-ar fi primit în sistemul pensiei militare. De aceea, sindicatele rezerviștilor au insistat nu atât pe păstrarea veniturilor cât pe respectarea statutului pensionarilor militari.

Cum puțini dintre subofițeri au înțeles că, de fapt, pierd sume consistente chiar dacă, acum, li se aruncă praf în ochi, mișcarea de protest a fost limitată la cadrele superioare. De ce au tăcut militarii activi, ba mai mult, au acceptat să acționeze ilegal, semnând decizii aberante de recalculare a pensiilor? În plin scandal legat de recalcularea pensiilor, DNA cere arestarea generalilor de armată Ion Marian, locțiitorul Direcției Management și Resurse Umane din MApN, și Mihai Chiriâă, șeful Direcției doctrină și instrucție din Statul Major General. Direcția condusă de gen. Ion Marian ar fi avut un cuvânt de spus în procesul de recalculare, dar nu numai atât: toți generalii care au pus măcar odată o pilă pentru un cunoscut, sau au intervenit pentru o avansare a unui apropiat s-au simțit vizați de anchetă, mai ales că Serviciile secrete au înregistrat discuții ale generalilor arestați chiar în sediul MApN.

Pe de altă parte, militarii activi speră ca planul de aliniere la standardele NATO, care se întinde pe 10 ani, până în 2014, să ducă la creșterea salariilor până la un nivel compatibil cu statele Alianței. Adică ei speră practic la o dublare a salariilor, în următorii trei ani. Amenințați cu pierderea locului de muncă și având perspectiva unor creșteri salariale, fără teama de șomaj, militarii români au făcut uitat spiritul de castă, aprobând măsurile guvernului Boc.