miercuri, 9 februarie 2011

CAMERA DEPUTATILOR: STAGIUL DE DOI ANI PENTRU AVANSAREA CADRELOR MILITARE LA GRADUL DE GENERAL AR PUTEA FI ELIMINAT Bucuresti, 8 feb /Agerpres/ -

CAMERA DEPUTATILOR: STAGIUL DE DOI ANI PENTRU AVANSAREA CADRELOR MILITARE LA GRADUL DE GENERAL AR PUTEA FI ELIMINAT

Bucuresti, 8 feb /Agerpres/ -

Comisia pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor a avizat favorabil, marti, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii privind statutul cadrelor militare.

Potrivit secretarului de stat pentru relatia cu Parlamentul din Ministerul Apararii Nationale, Mihail Vasile-Ozunu, demersul legislativ vizeaza amendarea problematicii referitoare la managementul resurselor umane si evolutia în cariera a cadrelor militare, cu aplicabilitate la nivelul întregului sistem de aparare si securitate nationala.

Principalele reglementari vizeaza majorarea limitelor de vârsta în grad pentru cadrele militare, pentru a fi în acord cu Legea pensiilor, punerea la dispozitie a cadrelor militare în cazul comiterii unor infractiuni, reglementarea juridica a împuternicirii, posibilitatea acordarii concediului fara plata cadrelor militare care îsi urmeaza sotul/ sotia pe timpul

îndeplinirii unor misiuni permanente în strainatate, modificarea dispozitiilor în sensul eliminarii stagiilor în grad pentru gradele de colonel comandor superioare acestora.

De asemenea, proiectul de act normativ prevede obligativitatea de a participa la misiuni în strainatate si includerea unor reglementari prin care se aduce o restrângere temporara pe o anumita perioada a exercitiului dreptului

fundamental privind alegerea profesiei, precum si a locului de munca, constând în interdictia demisiei, ca modalitate de trecere în rezerva a cadrelor militare în activitate care participa la misiuni în afara teritoriului statului român, precum si pe timpul executarii altor misiuni în strainatate.

Una dintre reglementarile care au ridicat o serie de discutii în Comisia pentru munca a fost cea privitoare la eliminarea stagiilor pentru avansarea la gradul de general.

Secretarul de stat Ozunu a explicat ca acest stagiu, care era de doi ani, a fost eliminat pentru ca MApN sa se alinieze celorlalte institutii care fac parte din sistemul de securitate nationala, respectiv Ministerul Administratiei si

Internelor (MAI), Serviciul Român de Informatii (SRI), Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

'Înainte, stagiul minim de grad era de doi ani. Acum, poate fi avansat (un cadru militar) de la colonel la general fara a mai fi niciun fel de limita. Este vorba despre o aliniere, pentru ca numai la MApN exista acest stagiu de doi ani. Ceilalti - MAI, SRI, STS - nu aveau aceasta limita, asa ca am scos-o si noi. Deci, ne-am aliniat, la fel cu ceilalti care fac parte din sistemul de securitate nationala', a precizat secretarul de stat.

El a precizat ca lucrurile stau în acelasi fel si în tarile NATO. Întrebat daca în NATO exista un astfel de mod de avansare la functia de general, fara stagiu, Ozunu a raspuns: 'Da, nu exista stagiu'.

'La gradul de general se face avansarea atunci când este promovat în functie. Nu toti coloneii ajung generali, doar o mica parte din ei sunt avansati la gradul de general, iar atunci când este numit pe o functie de general este si

avansat. În NATO asa s-a facut întotdeauna. Noi abia ne aliniem acum', a adaugat acesta.

De asemenea, obiectii s-au ridicat si la prevederea potrivit careia cadrul militar nu are voie sa îsi dea demisia când se afla într-o misiune, reprezentantul MApN explicând ca este vorba despre cei care pleaca în teatrele de operatiuni.

'Nu au voie sa îsi dea demisia cei care, de exemplu, sunt plecati în Afganistan. Daca îsi da demisia, îi pune în pericol pe cei ramasi', a subliniat secretarul de stat, raspunzând, astfel, obiectiei ridicate de deputatul PSD Aura Vasile, care a sustinut ca demisia este un drept unilateral, o optiune personala.

Camera Deputatilor este prima Camera sesizata cu privire la proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

Avizul va fi trimis la Comisia pentru aparare, care va dezbate pe fond acest proiect de act normativ.

AGERPRES/(AS - Oana Tilica)

Data: 2011-02-08 18:31:11