sâmbătă, 12 februarie 2011

“Asaltul” pensionarilor militari asupra instanţelor de judecată

“Asaltul” pensionarilor militari asupra instanţelor de judecată

Într-un stat cu primul ministru jurist şi ministrul apărării doctor în drept, era normal ca problemele cele mai multe ale militarilor pensionari să fie în justiţie.

Ca urmare, tot cadrul legislativ privind recalcularea pensiilor militare promovat de cei doi a fost contestat în instanţe dată fiind lipsa de coerenţă a acestuia şi mai ales încălcările de drepturi ce le realizează.

Umilinţa la care au fost supuşi foştii militari a fost se pare catalizatorul care a determinat această avalanşă de procese.

Consecinţa? Creşte în ritm alert numărul pensionarilor militari care deschid procese în instanţă, nemulţumiţi pentru că li s-au încălcat drepturile prin modalitatea de recalculare a pensiilor prevăzută de celebra hotărâre de guvern 753/2010, între timp abrogată de Guvern, după ce a fost suspendată de autoritatea judecătorească.

“La nivelul întregii ţări, în toate cele 42 de judeţe au fost deschise procese pentru apro­ximativ 10.000 de reclamanţi, acţiuni colective, pentru că avem dosare şi cu 173 de pensionari militari. Eu coordonez activitatea avocaţilor din ţară pe această problemă�, a declarat pentru Jurnalul Naţional avocatul Costel Gîlcă, specialist în Dreptul muncii.

La sfârşitul lunii trecute el a deschis procese la Tribunalul Bucureşti pentru 6.000 de ne­mulţumiţi, iar joi avocatul Costel Gîlcă a prezentat aceleaşi instanţe solicitările a 1.750 de pensionari, conexate în dosare de câte zece acţiuni.

Aceste reclamaţii vor primi termene începând cu luna februarie 2012. Reclamanţii sunt pensionari militari care au primit decizii de pensionare între 27 şi 31 ianuarie, cu domiciliile pe raza Bucureştiului şi a judeţului Ilfov. Reprezentanţii Tribunalului Bucureşti apreciază că mergând pe Legea 263/2010 care se aplică din decembrie 2010, se vor depune asemenea acţiuni şi la alte instanţe din ţară, dar cum TB are competenţa exclusivă pe Legea 19, pentru pensiile poliţiştilor şi pensiile militarilor, probabil că acele dosare vor fi declinate tot la această instanţă.

“Acum solicităm anularea deciziilor de recalculare a pensiilor, pentru că avem oameni care au primit şi câte trei decizii de recalculare a pensiilor, aşa harababură e la nivelul decizional. Pentru fiecare decizie facem o reclamaţie. Sunt oameni care în ianuarie s-au trezit cu pensia recalculată, fără să primească decizie, alţii cărora li s-a calculat după salariul mediu pe economie”, a declarat avocatul Gîlcă pentru Jurnalul Naţional.

“În urma acţiunilor noastre din 24, în data de 31 ianuarie Guvernul a emis Ordonanţa 1/2011 în care revine la ceea ce am spus noi, că în luna februarie vor primi cuantumul pensiei din decembrie 2010. Adică exact ce am cerut în acţiunile iniţiale, cele peste 6.000 de acţiuni. Acum contestăm decizia pe fond de recalculare şi cerem anularea ei, pentru că vrem menţinerea deciziilor de pensionare date anterior sub imperiul legilor 164/ 2001 şi 179/2004, nu vrem să se mai aplice legile din 2010! (…) Să ştiţi că au des­chis procese şi pensionarii militari că­rora le-a crescut cuantumul pensiei. Nu le pasă de creştere, le pasă că şi-au pierdut statutul special de militari!”, a mai spus avocatul Costel Gâlcă.

sursa: Jurnalul Naţional

http://militar.infomondo.ro/actualitate/asaltul-pensionarilor-militari-asupra-instantelor-de-judecata.html