joi, 13 ianuarie 2011

Sute de foşti militari s-au trezit cu indemnizaţiile tăiate drastic. MApN susţine că recalcularea a majorat pensiile gradaţilor

Sute de foşti militari s-au trezit cu indemnizaţiile tăiate drastic. MApN susţine că recalcularea a majorat pensiile gradaţilor
Autor: LAURENTIU MUSOIU/Puterea

După ce sute de foste cadre militare au primit pensiile diminuate cu până la 60% în această lună, oficialii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au ieşit la înaintare, susţinând că recalcularea este corectă şi că unii pensionari au primit chiar mai mulţi bani. Reprezentanţii MApN au admis, totuşi, că ar putea exista erori la recalculare, promiţând că în aceste cazuri cei prejudiciaţi vor primi retroactiv banii opriţi pe nedrept.

Ministerul condus de Gabriel Oprea a aplicat Hotărârea Guvernamentală 735/2010 privind recalcularea pensiilor militarilor, cu toate că reprezentanţii foştilor angajaţi din armată au obţinut suspendarea legii, în instanţă.

Conducerea Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate – în Rezervă şi în Retragere (SCMD) susţine că decizia Ministerului Apărării încalcă legea. “Sunt sute de cazuri ale pensionarilor care au primit mai puţini bani. Este o măsură ilegală. Ministerul Apărării încalcă trei hotărâri judecătoreşti: 338/28.09.2010 a Curţii de Apel Cluj, ce suspendă HG 735, decizie definitivă şi executorie; 443/23.11.2010, ce anulează o parte a prevederilor HG 735 şi decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Bucureşti, 38/06.01.2011, ce suspendă hotărârea Guvernamentală”, ne-a declarat preşedintele SCMD, Mircea Dogaru. Acesta susţine că sindicatul va reprezenta pensionarii în instanţă, împotriva Guvernului. Am publicat pe site-ul nostru un ghid pentru cei care au primit pensiile diminuate. Nu trebuie să piardă statele. Vom reprezenta cadrele militare în instanţă. Ne vom adresa tribunalelor europene, ne-a mai spus Dogaru.

Sindicaliştii vor ca ministrul apărării, Gabriel Oprea, şi cel al internelor, Traian Igaş, să răspundă penal pentru că nu au aplicat hotărârile judecătoreşti.

Horărâri judecătoreşti ignorate

Recalcularea pensiilor a devenit un coşmar pentru mii de foşti militari. Dezinteresul şi hăţişul birocratic, dar şi lipsa personalului din sistem au făcut ca banii care le-au intrat în cont în aceste zile să fie cu 40, 50 şi chiar 60% mai puţini ca luna trecută. Pentru că în unele cazuri recalcularea s-a făcut în funcţie de salariul mediul pe economie, în această lună, unii foşti generali au primit o pensie similară cu cea a unui caporal.

În consecinţă, pensionarii militari cer demisia ministrului Gabriel Oprea. Demnitarul promitea anul trecut că va demisiona dacă pensiile militarilor vor fi diminuate sub pragul de 3.000 de lei. Mi-am pus cariera politică în joc în momentul în care am făcut o declaraţie acum trei săptămâni, o lună, împreună cu doamna general Lupu, care reprezintă finanţele din Ministerul Apărării, şi în care am spus clar, cu date concrete, că pensiile de la 30 de milioane în jos, care reprezintă aproximativ 92,35%, nu scad. Dacă scad, îmi dau demisia. Ca să fie clar, a declarat Oprea, la B1 TV, în luna noiembrie.

Instanţa supremă a decis definitiv suspendarea aplicării HG nr. 735/2010 privind recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de Apel (CA) Cluj din septembrie 2010.

ICCJ a respins, vineri seară, recursul formulat de Guvern împotriva sentinţei nr. 338/2010 pronunţate de Curtea de Apel Cluj, în 28 septembrie 2010. Astfel, HG nr. 735/2010 rămâne irevocabil suspendată la aplicare conform dispoziţiilor sentinţei instanţei clujene.

În 28 septembrie, Secţia comercială şi de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Cluj a decis suspendarea executării HG nr. 735/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, conform Legii 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor. Suspendarea s-a dispus până la pronunţarea hotărârii de fond (privind anularea efectelor HG nr. 735). Acţiunea a fost promovată de Viorel Hexan, Gheorghe Stănescu, Ştefan Trif, Iulian Palca, Ioan Bob, Mircea Matei Şerban, Vasile Vanea. Reclamanţii au invocat faptul că HG nr. 735/2010 a fost promovată cu încălcarea dispoziţiilor privind transparenţa decizională, fiind publicată în Monitorul Oficial fără a fi fost adusă anterior la cunoştinţa publicului. Totodată, reclamanţii au susţinut că mulţi dintre militari sunt în imposibilitatea fizică de a face rost, în termenul solicitat, de actele cerute pentru recalculare, ceea ce va da naştere la situaţii discriminatorii. Potrivit acestora, actul este neconstituţional şi imoral, îngrădind accesul ulterior la justiţie al celor care vor dori să conteste recalcularea.