luni, 31 ianuarie 2011

Ofițeri și subofițeri! Atenție la Andreea Pora și Alina Mungiu!

Ofițeri și subofițeri! Atenție la Andreea Pora și Alina Mungiu!
Cornel Nistorescu / cotidianul.ro

"Da, militarii trebuie să înceteze să mai fie o categorie privilegiată din false considerente ale patriotismului şi epoleţilor. Da, pensiile militarilor cresc în proporţie de 80% şi nu scad. Şi, da, este adevărat că televiziunile mogulilor au manipulat şi au purtat, în stilul deja clasicizat al nonjurnalismului şi antideontologiei, o campanie împotriva guvernului. Traian Băsescu are dreptate arătând spre toate acestea, ele sunt corecte."

Cine a spus asta? Andreea Pora sau Alina Mungiu?

Dar următoarea comparație cui aparține?

"Pensiile militare trebuiau tăiate pentru că sunt scumpe şi nu ni le putem permite. La nivelul unui an, statul cheltuie circa 640 milioane de euro pentru ele, mai mult decât bugetul Ministerului de Externe, de exemplu. Sigur că tăierea sau raţionalizarea lor e datorată falimentului nostru"

Andreea Pora sau Alina Mungiu? Ambele texte aparțin celor două simpatice jurnaliste.Au și fost publicate,unul în revista 22,altul în Romania liberă. In același timp,ne putem îndoi. Afirmația legată de corectitudinea tăierii pensiilor poate fi identificată și în discursurile multor politicieni băsiști.De la trepăduși pînă la premier,de la jurnaliști slugarnici pînă la gînditori de politici,gen Alina Mungiu.Singura chestiune ciudată este că unul dintre texte conține chifle de logică și de gramatică.Culmea,chiar cel semnat de Alina Mungiu!Asta mă și face să cred că fosta mea colegă a fost contaminată stilistic de cine știe ce politician.Numai tîmpiții pe care PDL-ul îi trimite la emisiunile televizate vorbesc cu "am sărăcit datorită guvernului Tăriceanu".

După luni și luni de turuit prostii, aceștia n-au aflat nici pe acasă de la rude sau de la neveste că formularea corectă este "am sărăcit din cauza guvernului Tăriceanu".Așa și fraza Alinei Mungiu,luată probabil din exprimările lui Avramescu sau Lăzăroiu sau a altora de la Cotroceni.Toți aceștia încă n-au aflat că tăierea sau raționalizarea nu se poate face "datorită", ci "numai din cauza".

Să-i acordăm o circumstanță devotatei comentatoare.Analizele sale politice merită citite pentru idei,nu pentru gramatică și stil (deși Alina Mungiu este una dintre scriitoarele interesante ale noii generații).Așadar,să trecem la judecăți. Comentariul din care am rupt una din frazele de mai sus conține o observație valabilă. Trăim "o nebunie legislativă".Corect! Fenomenul s-a accentuat și după ce Alianța DA, fortificată și cu proiectele,ideile și sugestiile Alinei Mungiu,a intensificat procesul de legiferare.La începuturile sale, snopul de modificări legislative chiar poate fi numit "șuvoiul Monica Macovei".

Pe ce argumente își bazează Alina Mungiu afirmația? Că pensiile militare sunt prea scumpe și nu ni le putem permite.Posibil ! Cum dovedește ea acest lucru? Cu o comparație între cît mănîncă pe an pensionarii din armată față de bugetul Ministerului Afacerilor Externe:

"Pensiile militare trebuiau tăiate pentru că sunt scumpe şi nu ni le putem permite. La nivelul unui an, statul cheltuie circa 640 milioane de euro pentru ele, mai mult decât bugetul Ministerului de Externe, de exemplu". Senzațională comparație!Si asta nu pentru că aș insinua că Alina Mungiu sau SAR ar avea sau ar fi avut vreo prestație pentru Ministerul Afacerilor Externe.Doamne ferește!Alina Mungiu împreună cu Andreea Pora au luat mătura în mîini și,asemenea lui Traian Băsescu, muncesc doar la un Parlament curat.Cu mătura,nu cu gîndirea!Dar ce legătură au pensionarii militari cu Ministerul de Externe?Aproape nici una.Sau una mică-mititică!Anumiți pensionari în rezervă au fost și acoperiți prin Ministerul Afacerilor Externe.Atît.Dar asta nu folosește în nici un fel la comparația costurilor dintre pensiile militarilor și bugetul MAE.Comparația "doamnei analitice" n-are sens.Sau are unul mitutel.A ales prost!Probabil că Alina Mungiu,plecată în cea mai mare parte la o universitate din Europa mai scapă limba și nu prea mai percepe corect ce se întîmplă prin țară.Pentru ea,Ministerul Afacerilor Externe este un monument ,un reper de eficiență.Muncește de se spetește și are bugetul cît toți pensionarii ăștia militari la un loc. Sărăcuța instituție!Probabil că pe acolo pe unde umblă Alina Mungiu întîlnește peste tot doar roadele extraordinare ale politicii externe românești, plivite și udate mai ales de Don Juan-ul diplomației noastre. Si atunci,cum să nu considere că pensiile militarilor trebuie tăiate? Sunt mari și nemeritate iar succesele enormele ale MAE,nefinanțate.Atîta doar că autoarea noastră nu scrie că pensionarii din armată n-au făcut nimic și sunt prea grași. Sau umflați,cum a zis duminică seara.Poate că Alina Mungiu îi vede pe acești oameni semănînd cu niște rîtani de Basna sau Mangalița!Si Elena Ceaușescu (nici o legătură,Doamne ferește,cu analista noastră !) ar fi zis,văzînd oamenii la cozi,"nu-i mai satură nimeni pe ăștia". Așa tam-nisam,ca și comparația fără logică din articolul Alinei Mungiu.

Sigur,tăierea pensiilor și foamea pensionarilor,cea care i-a împins în instanță,au contribuit la "nebunia legislativă"

Dar Alina Mungiu nu-i condamnă pe pensionari pentru procesele deschise în instanță.O spune singură:

" Nu îi pot condamna însă pe reclamanţii în justiţie, oamenii au dreptul să se apere, şi au găsit vicii de procedură, în care Guvernul Boc e maestru"

Presupun că bieții corectori de la Romania liberă au omis să pună în ghilimele cuvîntul maestru.Sau s-au declarat neputincioși în a citi în subconștientul Alinei Mungiu pentru a pune textul în acord cu gîndirea.

Gîndirea Alinei Mungiu,intrată deja în tiparele Pora Băsescu,mai sare uneori de la ideea demonstrației inițiale și ne condamnă fără să ne nominalizeze:" Cum se poate ca nişte ziarişti, unii de talent, să ducă zile întregi o campanie iresponsabilă stârnind cadrele militare la rebeliune, când unul dintre puţinele motive de laudă din trista noastră istorie modernă este acela că am reuşit să avem o armată care nu a dat niciodată o lovitură de stat, ca în America Latină?"

Reformulez. Probabil că de-am aduce mai multă Americă Latină în Uniunea Europeană și am avea ofițeri mai de nădejde,am avea o istorie mai veselă și chiar ar pune de o lovitură de stat!

La nivel de Alina Mungiu asta ar fi ceva,plus,probabil, dreptul la o pensie întreagă.

Ofițeri și subofițeri! Nu ascultaţi de ziariştii talentaţi! Atenție la Andreea Pora și Alina Mungiu!