AUDIO VIDEO Generalul (r) Ion Panaitescu : In foarte multe cazuri, arhivele cu statele de plata au disparut. Cum se vor recalcula pensiile militarilor?
de Redactia HotNews.ro
Luni, 24 ianuarie 2011, 17:40 Actualitate | Esenţial
"Spaima care ma incearca este ca in foarte multe cazuri arhivele privitoare la statele de plata, cu prilejul evenimentelor din decembrie dar si cu alte prilejuri, au disparut. Si atunci intrebarea care se pune, cum este cazul unei unitati de la Timisoara, ale carei arhive au disparut pe ultimii cinci ani, cum se va proceda? (...) Solutia este, probabil, sa se reconstituie dreptul la pensie pe baza de marturii, de orice document privitor la functia detinuta de cadrul militar", a declarat generalul-magistrat (r) Ion Panaitescu la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI, realizata de Dan Tapalaga. Panaitescu are o pensie lunara de 120 de milioane. El spune ca noul termen anuntat de seful statului - 31 decembrie 2011 - tot nu va fi suficient pentru recalcularea pensiilor militarilor.
- Intra in articol si asculta integral interviul in varianta AUDIO si vezi fragmente VIDEO. Discutia de Luni poate fi ascultata incepand cu orele 19.10 pe frecventele RFI. Asculta interviul integral
- Aceasta pensie este cam mult in raport de pensia minima sau medie, fara nici o indoiala, dar in raport cu magistratii acestei tari este o pensie chiar mica. Asta nu inseamna ca eu doresc ca aceasta pensie sa fie si mai mare. Dimpotriva, inteleg efortul de unificare al sistemului de pensii din tara asta, pe de alta parte vreau sa subliniez ca, daca tot se face acest efort, el trebuie sa fie congruent, unitar, noncontradictoriu si sa nu fie un esec cum se pare a fi legea privind recalcularea pensiilor militarilor.
- Militar fiind, am jurat fata de aceasta tara ca o voi apara chiar si cu pretul vietii. Se intelege ca pretul pensiei este derizoriu in raport cu pretul vietii. Consider ca recalcularea pensiei, in ipoteza in care se bazeaza pe un algoritm prevazut pe lege, si cuantumul pensiei este stabilit in conformitate cu legea pe baza tuturor documentelor care justifica un asemenea cuantum, nu pot decat sa ma supun unei legi pe care sunt obligat sa o respect.
- In privinta prelungirii termenului pentru aplicarea legii 119 pana la 31 decembrie 2011, cred ca si acest termen va fi insuficient in raport cu complexitatea uriasa pe care o genereaza procedura recalcularii tuturor pensiilor militarilor. Nu e timp, fiindca eu il cred acum pe domnul ministru Oprea, care intr-o interventie in Parlament a dat o durata mult mai mare necesara MApN pentru a pune ordine in documentele care sa duca la recalculare.
- Finalitatea actelor normative privitoare la pensii este aceea de a aseza fiecare categorie socio-profesionala pe un palier care sa reprezinte totodata semnificatia profesiunii in discutie. (...) Eu cred ca finalitatea legii unitare a pensiilor este una buna. Mijloacele prin care se realizeaza sunt lamentabile. Si de aici, va asigur, ca vor apare zeci si sute de mii de litigii inutile, consumatoare de energie si timp pentru instantele chemate sa le solutioneze si consumatoare de energie pentru pensionarii implicati.
- In principiu, aceste proteste trebuie raportate la dispozitii legale si constitutionale. Cata vreme aceste proteste sunt in concordanta cu legea, nimic nu le interzice militarilor sa protesteze. Pe de alta parte,conditia de militar implica o anumita decenta, o anumita retinere, o anumita demnitate in iesirile publice. Si atunci, nu-mi pot imagina o demonstratie cu scandal a militarilor nemultumiti de recalcularea pensiilor, dar nu pot sa gasesc vreun argument pentru care militarii n-ar avea dreptul sa-si exprime nemultumirile.
- Atata vreme cat pensionarii aveau obligatia exclusiva de a procura documente, si aceste dispozitii ale HG sunt considerate nelegale, per a contrario inseamna ca autoritatilor implicate in procesul de recalculare le revine in intregime obligatia de a procura toate documentele care pot sa constituie ratiunea suficienta pentru emiterea unei decizii de pensionare pentru fiecare dintre militarii a caror pensie va fi recalculata.
- Noua lege a sistemului unitar de pensii implica luarea in calcul a intregii activitati si a semnificatiei banesti a acestei activitati de-a lungul intregii cariere. (...) Spaima care ma incearca este ca in foarte multe cazuri arhivele privitoare la statele de plata, cu prilejul evenimentelor din decembrie dar si cu alte prilejuri, au disparut. Si atunci intrebarea care se pune, cum este cazul unei unitati de la Timisoara, ale carei arhive au disparut pe ultimii cinci ani, cum se va proceda? Ca trebuie sa se gaseasca o solutie.
- Ma tem ca in aceasta situatie numarul cazurilor este foarte mare.Domnului general Dragnea, care a facut frontul si a fost la Stalingrad, ii lipsesc documente privitoare exact la perioada de front. Documentele acelea sunt convins ca nu exista, in arhiva. Acelea financiare erau tinute in cine stie ce parti. Cum stabilim drepturile banesti ale acestui ofiter pentru a le introduce in baza de calcul? Prunariu. Documentele de plata sunt la rusi. Le aducem din oraselul stelar, acele documente? Astea sunt dificultati pe care nu le-au prevazut, desi trebuiau sa le prevada.
- Actul de condamnare al comunismului din 2006 este un document politic. Un document politic produce consecinte politice. De asemeni, societatea civila a putut sa sesizeze cu argumente chestiunea marimii pensiilor pe care fostii ofiteri de securitate ar trebui sa le aiba. Va atrag atentie ca procesul, de era foarte usor, era realizat. Dar, potrivit legii, exista principiul neretroactivitii legii civile. Revenind la ofiterii de securitate, moralmente activitatea lor este condamnabila. Numai ca in planul legii privitoare la drepturile lor la pensie, ma tem ca statul nu poate face foarte mult. De ar fi putut, ar fi facut.
- http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8236126-generalul-ion-panaitescu-foarte-multe-cazuri-arhivele-statele-plata-disparut-cum-vor-recalcula-pensiile-militarilor.htm