sâmbătă, 11 decembrie 2010

S-A TREZIT A.N.C.M.R.R. ?

Pe 7 decembrie a.c. Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere “Alexandru Ioan Cuza” a transmis, surprinzător o serie de scrisori Preşedintelui, Preşedintelui Senatului, Preşedintelui Camerei Deputaţilor, primului ministru şi ministrului Apărării Naţionale prin care semnalează deficienţele grave apărute în procesul de recalculare a pensiilor foştilor militari şi creşterea gradului de nemulţumire în rândul acestora.

Laudabila iniţiativa ANCMRR, ţinând cont de tendinţa endemică a liderilor asociaţiei de se pune la dispoziţia politicului, compromiţând însăşi ideea de asociaţie non politică care apără interesele unei categori sociale (foste categorii sociale după noua legislaţie n.a.).

Cu toate că existau argumente care arătau că este imposibil ca pensiile militare să fie recalculate în baza unor principii care nu au cum să fie atestate faptic, ANCMRR a sprijinit ideea ministrului de la Aparare şi a oferit chiar spijin logistic procesului de recalculare.

Acum în ceasul al doisprazecelea ANCMRR trimite memorii liderilor statului în speranţa de a repara greşeala morală uriaşă ce a făcut-o, punându-se la dispoziţia puterii.

Din păcate e prea târziu. Răul a fost făcut. Protestul foştilor pensionari militari a fost scindat de însăşi duplicitatea unor asociaţii care trebuiau să le reprezinte interesele. Puterea a "călarit falnic" trupurile aplecate ale foştilor militari.

Surprinde însă centrarea atenţiei ANCMRR pe aspectul financiar al problemei, adică scăderea semnificativă a pensiilor foştilor militari, lăsând la o parte problema distrugerii statutului unei categorii sociale cândva respectat în România.Lipsa de coerenţă se observă şi în scrisoarea adresată primului ministru în care se cere "Retragerea din circuitul legislativ a H.G. 735/2010 şi să lăsaţi PENSIILE MILITARE CALCULATE CONFORM LEGII 164/2001, în vigoare la data prezentului memoriu, până la promulgarea şi publicarea în Monitorul Oficial al României a noii Legi unitare a pensiilor" după care se afirmă: "Ulterior, pe termen lung, sa fie menţinută Legea 164/2001, lege organică care produce efecte juridice de peste 9 (nouă) ani, necontestată de nici o persoană, fizică sau juridică, şi care asigură stabilitatea sistemului militar, precum şi un trai decent cadrelor militare ieşite la pensie, până la deces".

Noi dorim ca vocea ANCMRR să fie auzită deşi e puţin probabil ţinând cont de poziţia de inferioritate în care s-a pus ANCMRR faţă de toţi liderii politici. Probabil vreun consilier de mâna a doua de la Cotroceni sau Palatul Victoria va face vreo adnotare pe memoriile ANCMRR şi cam atât.

Oricum ieşită din comun ni se pare Memoriul adresat Preşedintelui Camerei Deputaţilor, adică Robertei Anastase, o persoană de o moralitate îndoielnică, cunoscută mai mult pentru fraudarea voturilor (la legea pensiilor n.r.) din Cameră decât pentru performanţe intelectuale şi profesionale.memorii adresate de ANCMRR