După ce ministrul Apărării s-a pus la dispoziţia actualei puteri politice şi a asigurat trecerea prin Parlament a legislaţiei privind desfiinţarea pensiilor militare şi recalcularea acestora, majoritatea foştilor pensionari militari şi-au exprimat nemulţumirea.
S-a ajuns până la organizarea de mitinguri de protest. Mesajul Puterii a fost invariabil:
“Pensiile sub 3000 de lei nu vor scădea”. Se sugera direct şi pervers că peste 3000 de lei ai cu adevărat o pensie nesimţită şi trebuie ciuntită!
Semnalele trase din timp, că procesul de a cere recalcularea pensiei în baza dovedirii fostelor venituri va fi unul anevoios, consumator de energii şi umilinţă, nu au fost luate în seamă.
Ministrul şi-a continuat retorica insistând în a emite ordine prin care pensionarii să fie târâţi pe la centrele militare pentru aşi obţine adeverinţele doveditoare ale veniturilor de o viaţă.
Nu putem să nu menţionăm că procesul de chemare a pensionarilor militari a reprezentat un drum lung de umilinţe, nelinişti, compromisuri cu propria mândrie a fiecărui fost militar.
Totodată, a însemnat şi o activitate greu de gestionat atât de către centrele militare, cât şi de unităţile militare; acestea au fost nevoite să-şi readapteze programul, să aloce personal suplimentar şi mijloace în vederea fotocopierii şi redactării de documente doveditoare de venituri, unele vechi de 40-50 de ani sau şi mai bine.
80.000 de mii de foşti pensionari militari au fost târâţi la centrele militare, stând la cozi, îmbulziţi, neliniştiţi, înfriguraţi, umiliţi.
Poţi oare să clamezi onoarea şi în acelaţi timp să umileşti public zeci de mii de oameni? E o întrebare fără adresa!
De ceva timp au început să sosească primele adeverinţe “doveditoare” ale veniturilor. Şi ce constatăm? Adeverinţele au lipsă luni şi chiar ani întregi, fără a avea trecute veniturile în dreptul lor, venituri neconforme cu realitatea, cozi interminabile, calcule individuale făcute în baza legii care demonstrează că şi pensiile sub 3000 de lei vor scădea, reprezentanţi ai centrelor militare ridicând din umeri.
Acestea sunt primele semnale obţinute accesând mediul online. Să sperăm că ele sunt izolate!
Noi sperăm ca numărul celor cărora adeverinţele de venituri le sunt greşite să fie redus.
Pentru a veni în sprijinul – atât a celor în măsură să decidă, cât şi a celor care au sesizat nereguli – îi invităm pe toţi în cauză să-şi prezinte problema aici:
Vom trage astfel, poate, un semnal de alarmă pentru cei în drept să rezolve situaţiile.
http://militar.infomondo.ro/opinii/procesul-de-recalculare-a-pensiilor-militare-scartaie.html