DESPRE HOTARAREA CURTII DE APEL BUCUREŞTI - MAI DETALIAT
Curtea de Apel Bucureşti a decis săptămâna aceasta (vezi http://scmdsector6.blogspot.com/2010/12/intrebare-pentru-grupul-juridic-al.html )
să dea câştig de cauză pensionarilor din SRI care au dat în judecată Guvernul pentru a-şi păstra pensiile militare. Hotârărea se aplică tuturor pensionarilor militari, susţin avocaţii.
Cei 64 de pensionari din Securitatea sălăjeană şi din SRI care au dat în judecată Guvernul pentru a nu pierde pensiile militare au câştigat procesul. Curtea de Apel Bucureşti a dispus săptămâna aceasta suspendarea recalculării pensiilor militare pentru ei şi pentru încă aproape 600 de ofiţeri în rezervă din
Potrivit lui Marius Ghilea, preşedintele Sucursalei Sălaj a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din Serviciul Român de Informaţii, prin această hotărâre au fost suspendate efectele HG nr.735/2010 (normele de aplicare a Legii 119/2010, ce vizează recalcularea pensiilor militarilor), iar punerea în executare a deciziei presupune sistarea tuturor activităţilor ce conduc la recalcularea pensiilor în temeiul hotărârii de Guvern, cu consecinţa menţinerii în plată a pensiilor actuale. Cu alte cuvinte, pensionarii militari nu mai piot fi puşi pe drumuri pentru a depune la Centrele militare ceeri de recalculare a pensiilor.
Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti este executorie, autorităţile statului fiind obligate să o pună în executare. Gheorghe Piperea, avocatul militarilor, a declarat că această decizie reprezintă o dovadă vie a funcţionării principiului separaţiei puterilor în stat, puterea judecătorească reuşind să corecteze atitudinea sfidătoare a Guvernului la adresa principiilor constituţionale şi ale CEDO.
„Faptul că după ce 40 de ani ai fost militar te trezeşti, la pensie, că nu mai ai acest statut, reprezintă un atentat la onoarea şi demnitatea ta”, spune şi Marius Ghilea, precizând că aceste pensii militare, catalogate de unii drept „nesimţite”, nu sunt nici pe departe aşa: „Colegii mei din asociaţie au pensii cuprinse între 1.600 de lei şi 3.800 de lei”, susţine Ghilea.
Hotărârea se aplică tuturor
Avocatul clujean Viorel Iepure, care a obţinut în luna septembrie o hotărâre similară la Curtea de Apel Cluj, având ca şi clienţi şapte pensionari militari, printre care şi fostul comandant al UM 01336 Voievod Gelu Zalău, Viorel Hexan, spune că decizia se aplică tuturor. „Este indiscutabil că se aplică tuturor pensionarilor militari. Ştiu că unii susţin că se aplică numai reclamanţilor, dar o prevedere legislativă suspendată printr-o hotărâre a instanţei este suspendată pentru toţi. Este vorba despre un principiu, erga omnes”, explică avocatul.
Declaraţie: „În alte două dosare, având acelaşi obiect, Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea ca fiind fără obiect, hotârărea de guvern fiind deja suspendată prin decizia Curţii de Apel Cluj”.
Viorel Iepure, avocat