Marea Arabiei, situată în apropierea Golfului Persic şi a Iranului, a devenit locul de întâlnire a portavionului Charles de Gaulle cu USS Harry S. Truman, care deserveşte Flota a V-a a Statelor Unite. În timp ce Iranul şi Statele Unite nu reuşesc să ajunga la un acord pentru începerea negocierilor în dosarul nuclear al Teheranului, Washingtonul a trimis şi portavionul Abraham Lincoln în sprijinul Flotei a V-a. SUA deţin 11 din cele 12 portavioane nucleare operaţionale din lume, Charles de Gaulle fiind singurul asemenea vas neamerican. Aşadar, în Marea Arabiei se află un sfert din portavioanele nucleare ale lumii.
Nava amiral a marinei militare franceze, portavionul Charles de Gaulle, a pornit către Marea Arabiei cu misiunea oficială de a combate pirateria şi de a sprijini operaţiunile aeriene ale NATO din Afganistan. Portavionul este însoţit de două fregate, un submarin de atac şi un tanc de realimentare. În total, Franţa a trimis în Marea Arabiei 3.000 de militari şi 27 de avioane militare.
Franţa şi-a inaugurat, în 2009, prima sa bază militara din zona Golfului şi prima construită în afara teritoriului naţional după mai bine de 50 de ani. Este vorba de baza militară din Abu Dhabi. Franţa are o bază militară şi în Djibouti, pe coasta vestică a peninsulei arabice, acolo unde portavionul Charles de Gaulle are programate două escale, ultima la întoarcerea în Franta, în februarie 2011.
http://www.cotidianul.ro/127341-Un-sfert-din-portavioanele-nucleare-ale-lumii-in-preajma-Iranului | |
Publicat Joi, 28 octombrie 2010 | Razvan Ciubotaru |