joi, 16 septembrie 2010
Legea sistemului unitar de pensii a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor
Legea sistemului unitar de pensii a fost adoptată miercuri seara de plenul Camerei Deputaţilor cu 170 de voturi favorabile, două împotrivă şi trei abţineri, în absenţa PNL şi PSD+PC.
Practic de la articolul 102 al Legii sistemului unitar de pensii, numai deputaţii puterii au discutat şi au votat pe marginea proiectului, după cePNL şi PSD+PC s-au retras de la dezbateri în semn de protest faţă de respingerea majorării punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie. Mai mult, de la articolul 162 s-a hotărât să se voteze prin ridicare de mână, la solicitarea liderului de grup al PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader.
Liderul grupului PSD+PC, Mircea Duşa, a susţinut că partidul său părăseşte sala pentru că nu poate participa la decizia prin care pensiile vor fi diminuate. "Înţelegeţi-i pe colegii de la PSD că sunt sfâşiaţi de contradicţii. Pe de o parte, realizează că nu există altă soluţie decât cea propusă de guvern, iar pe de altă parte nu au puterea să-şi asume o asemenea decizie, aşa că au fugit", a comentat preşedintele Camerei,Roberta Anastase, decizia social-democraţilor.
După respingerea prevederii formulate de Comisia de muncă, şi viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a anunţat că liberalii părăsesc sala. "Grupul PNL nu poate accepta acest vot. Vă lăsăm să vă faceţi de cap cum vreţi", a spus Nicolăescu, după ce deputaţii au acceptat forma Guvernului prin care valoarea punctului de pensie să fie de 732,8 lei.
S-a mai decis, printre altele, ca vârsta de pensionare să fie de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, ca în forma Guvernului. De asemenea, s-a hotărât integrarea în sistemul unitar de pensii a cadrelor militare în activitate, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cât şi a celor care sunt plătiţi prin drepturi de autor.
Plenul Camerei Deputaţilor a admis şi amendamente, unul dintre acestea făcând referire la faptul că cei care au locuit cel puţin 30 de ani în Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna sau pe o rază de opt kilometri în jurul acestor localităţi să se poată pensiona cu doi ani mai devreme decât vârsta standard, fără penalizări.
Un alt amendament admis la legea pensiilor, care iniţial a fost respins în Comisia de muncă, vizează schimbarea denumirii Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale în Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). AGERPRES.