Pensiile “nesimţite”, apărate de Constituţie
Consiliul Legislativ contrazice guvernul şi spune că reducerea pensiilor speciale aflate în plată este neconstituţională.
Proiectul Legii pensiilor a ajuns miercuri
Conform CL, intenţia guvernului de a reduce pensiile nu poate fi pusă în practică, întrucât ar încălca Constituţia. “Măsura privind recalcularea pensiilor stabilite prin legi speciale, aflate în plată la data introducerii sistemului unitar de pensii publice, nu se poate face decât prin încălcarea principiului neretroactivităţii legii, prevăzut la art. 15, alin. (2) din Constituţia României, republicată, conform căruia <<>>”, se spune în avizul CL.
în sprijinul acestui punct de vedere, CL aduce o decizie a Curţii Constituţionale din 2007. “în cazurile în care din recalculare rezultă un cuantum mai mare al pensiei, se va plăti acesta, iar dacă noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda în continuare pensia anterior stabilită şi aflată în plată, fără a se aduce vreo atingere drepturilor legal câştigate anterior”, se menţionează în decizia Curţii nr. 120/2007. Avizul CL are caracter consultativ.
Preşedinte al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, şeful PDL Cluj, Daniel Buda, spune că legea nu va trece de parlament cu prevederi în afara Constituţiei. “Vă asigur că vom avea grijă să dăm drumul în spaţiul public unei legi care va respecta în totalitate prevederile Constituţiei”, a promis Buda.
Totuşi, el consideră că pensiile cu caracter special nu se încadrează în categoria drepturilor legal câştigate. “Nu cunosc toate legile, dar, în acest caz, eu nu cred că putem aplica teoria drepturilor câştigate. Ar fi ca şi cum, de exemplu, dacă am decide mărirea impozitelor, acestea se vor aplica doar firmelor nou înfiinţate, în vreme ce firmele vechi, în virtutea unui drept câştigat, ar plăti, în continuare, impozitele vechi, mai mici. Nu contest deciziile Curţii Constituţionale, dar consider că teoria dreptului câştigat trebuie atent cumpănită şi să n-o aruncăm aşa uşor în spaţiul public, pentru orice domeniu”, a apreciat Buda.
Partenerii de guvernare ai democrat-liberalilor sunt, însă, de altă părere. “Sunt perfect de acord cu punctul de vedere al Consiliului Legislativ şi am subliniat acest lucru şi
El spune că, deşi aparţine unui partid de guvernământ, nu va vota o asemenea prevedere. “Chiar dacă se va lua o asemenea decizie politică, personal, nu voi vota aşa ceva, pentru că nu-mi permite pregătirea juridică”, a afirmat Mate.
Secretar al Comisiei de muncă din Senat, social-democratul Alexandru Cordoş susţine punctul de vedere al Consiliului Legislativ. “într-adevăr, este vorba de o încălcare flagrantă a Constituţiei şi acesta este unul dintre punctele din proiect la care noi, social-democraţii, vom formula amendamente. Este vorba de doar 7.000 de pensii speciale, calculate conform legii, pentru restul pensiilor, calculate la limita sau cu încălcarea legii, organele statului să-şi facă datoria”, a comentat Cordoş.
Senatorul PSD susţine că nici măcar generalizarea aplicării principiului contributivităţii nu este posibilă, întrucât pensia minimă garantată şi pensiile din agricultură nu respectă acest principiu. El contestă şi alte prevederi ale proiectului. “Este vorba de lipsa reglementărilor privind grupele unu şi doi de muncă, de valoarea punctului de pensie, care trebuie, conform legii, să fie de 45% din salariul mediu brut pe economie. Pe toate aceste probleme vom formula amendamente, iar, dacă ministrul Muncii nu ve lua în seamă argumentele şi nu va face modificările necesare, categoric vom iniţia o moţiune de cenzură la adresa guvernului”, a afirmat Cordoş.
Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, spune că Legea pensiilor este un proiect populist. “Noi, liberalii, am spus de mult că această lege este neconstituţională şi o ştie foarte bine şi Boc, care e jurist, e constituţionalist, dar face declaraţii spumoase cu iz propagandistic”, a declarat Nicoară.
El susţine că adoptarea unei asemenea prevederi va târî statul în numeroase procese. “Dacă o asemenea lege neconstituţională va intra în vigoare, statul va pierde toate procesele cu pensionarii. O lege nu poate produce efecte decât pentru viitor, eventual pentru cei care se vor pensiona de acum încolo, asta o ştiu şi eu, care nu sunt jurist, sunt inginer. Principiul neretroactivităţii este un principiu constituţional care se aplică în România şi în toate ţările civilizate. Noi, liberalii, ne-am angajat în faţa pensionarilor să nu tolerăm un asemenea abuz constituţional. Un drept câştigat legal nu mai poate fi luat înapoi”, a conchis Nicoară.
Valentin MĂLĂESCU