vineri, 30 septembrie 2011

Romania va fi silita sa respecte legislatia tarilor din zona euro. Prin noi legi de austeritate, Parlamentul European forteaza abolirea statelor membr

Cum va fi Romania disciplinata fortat de UE
Parlamentul European a votat miercuri Pachetul celor sase legi privind guvernanta economica a UE. Uniunea Europeana ii va verifica Romaniei planurile bugetare. Daca are cheltuieli ascunse si deficite prea mari, atunci Comisia Europeana poate interveni si corecta.
Pachetul privind guvernanta economica sau „Pachetul celor sase legi”, considerat esential pentru salvarea monedei euro, a economiei UE si mentinerea constructiei europene, introduce disciplina bugetara, indicatori si reguli pentru statele din zona euro si impune celorlalte sa se conformeze si sa respecte aceleasi tinte.
Deocamdata, fara amenzi pentru statele care nu sunt in Eurozona. Fara aceste legi, sustin liderii institutiilor europene, toate statele membre sunt vulnerabile in fata crizei. „Pachetul celor sase legi” este „armura” in fata viitoarelor crize. Cine nu le aplica imediat se joaca cu focul”, a spus ieri presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.
Cum afecteaza Romania
Cei care l-au votat miercuri la Strasbourg, in special liberalii si popularii, sustin ca el va consolida moneda euro. „Una dintre principalele inovatii aduse prin acest pachet de legi este un dialog real intre Consiliu si ministrii nationali. Acestia vor fi nevoiti de acum sa-si explice, transparent, toate deciziile si actiunile. Am insistat sa avem mai multa disciplina pentru ca doar asa ne putem tine nivelul datoriilor suverane sub control si doar asa putem ajuta statele membre sa investeasca in crestere economica,„ a spus, pentru „Adevarul Europa!”, eurodeputatul francez Sylvie Goulard, liberal, unul dintre raportorii „pachetului celor sase legi economice”.
Ce va insemna insa pentru Romania acest pachet? „Verifica daca economia ti-o ia razna. O chestiune esentiala este diferenta dintre cheltuielile sanatoase si cele nesanatoase. Acest lucru poate insemna orice. Teoretic, UE nu se baga in alocarile bugetare sau cum iti faci tu conturile”, a declarat Sebastian Bodu, europarlamentar roman PPE. Practic insa, daca ai alocat prea mult pe protectie sociala si iti afecteaza periculos deficitul, poate sa intervina. Statisticile vor fi de asemenea extrem de importante, iar statele din zona euro risca amenzi daca raporteaza eronat. „Noi nu am prea facut din astea. Grecii erau specialisti”, a mai spus Bodu.
Romania nu va mai putea sa ascunda pierderile regiilor sau societatilor comerciale de stat precum CFR si companiile de minerit. Subventiile si datoriile pentru astfel de companii pot fi astfel depistate mai usor prin noile reguli ale UE. O alta diferenta fata de ce se intampla in prezent este ca tarile care au surplus de cont curent, cum este cazul Germaniei, trebuie si ele sa raporteze. Din aceasta perspectiva, Romania, nefiind o tara exportatoare, are deficit de cont curent.
Socialistii: Aduce austeritate!
Cei care incercau inca de luni seara sa blocheze inclusiv votul pe „Pachetul celor sase legi”, social-democratii din majoritatea statelor UE (mai putin tarile nordice) au votat impotriva. „Acest pachet aduce mai multa austeritate, taxe mai mari pentru cetateni, pentru ca, daca asa face Germania, asa va trebui sa facem si noi. Am votat categoric impotriva”, a declarat europarlamentarul roman Catalin Ivan, liderul grupului social-democratilor romani. Si totusi, Romania si-a asumat tintele impuse de UE. „Poate si le-au asumat Basescu si Boc, noi ca tara nu. Ca nu a fost referendum. Nimeni nu mai vrea masuri de austeritate. Asta e politica lui Boc”, a spus Ivan.
Europarlamentarul roman Victor Bostinaru, din grupul socialist, se declara si el nemultumit ca din pachetul de reforme lipsesc masurile de stimulare a crearii de locuri de munca . „Noi am votat impotriva la cinci dintre cele sase puncte. Suntem impotriva faptului ca nu se vorbeste despre consolidarea accesului oamenilor la educatie, servicii de sanatate, ca nu se vorbeste de crearea de locuri de munca si de protejarea grupurilor celor mai expuse la criza, afirma Bostinaru. „Am respins acordul pentru ca noi credem ca exista o modalitate mai buna de a iesi din criza.
Reforma votata este un pachet de austeritate bazat pe reduceri si sanctiuni care nu lasa loc de manevra pentru cheltuieli si investitii inteligente si directionate,” a spus vice-presedintele grupului social-democratilor din PE, Stephen Hughes. Statele membre trebuie sa faca schimbarile legislative necesare surprinse in acest pachet pana la sfarsitul lui 2013. Pana atunci insa, raportarile catre Comisia Europeana sunt periodice prin introducerea asa-numitului Semestru European.
Votul politic: Spaniolii nu il vor
Pachetul de guvernanta economica a trecut cu greu de Parlamentul European. Cu exceptia votului privind prevenirea derapajelor macroeconomice, rezultatul a fost unul strans. Acesta a fost singurul dintre cele sase elemente ale pachetului la care socialistii au votat, in mare parte, „pentru”. Spre deosebire de parlamentele nationale, in Parlamentul European nu exista o „putere” si o „opozitie” in adevaratul sens al cuvantului, desi grupul PPE detine o majoritate relativa, iar Comisia are o coloratura mai pronuntat conservatoare. Membrii Comisiei sunt numiti de guverne, dar au nevoie de avizul presedintelui Comisiei. Astfel ca, dupa sofisticate negocieri, „coloratura” Comisiei reflecta atat orientarile politice ale guvernelor celor 27, cat si rezultatul votului pentru Parlamentul European – institutie care da Comisiei votul de investitura.
Se incearca a se multumi pe toata lumea, mai mult sau mai putin. In aceste conditii, logica negocierii o inlocuieste pe cea a confruntarii putere-opozitie, prezenta in parlamentele nationale. Ceea ce face ca, dupa negocieri ce pot parea nesfarsite, in Parlamentul European sa se obtina adesea majoritati confortabile.
De asemenea, distributia politica a voturilor „pentru”, si „contra”, poate fi diferita de la un dosar la altul. Situatia este in avantajul celui de-al treilea grup ca marime, ALDE ( liberal), care inclina balanta fie spre conservatorii din PPE, fie spre socialisti. Si de data aceasta, ALDE s-a aflat in tabara „castigatoare”, votand „pentru” alaturi de PPE, grupul conservator si de verzi. Socialistii s-au mentinut pe pozitia exprimata la dezbaterea din iunie asupra guvernantei economice, votand majoritar „impotriva”. Dintre cele 185 de voturi contra, 122 au venit de la grupul Socialistilor si Democratilor (S&D).
“Doar asa ne putem tine nivelul datoriilor suverane sub control si doar asa putem ajuta statele membre sa investeasca in crestere economica.” Sylvie Goulard eurodeputatul francez liberal
Atacul euroscepticilor: Vreti sa desfiintati statele membre!
Europarlamentarul britanic Nigel Farage, din partea Partidului euroscepticilor Libertate si Democratie, a acuzat liderii institutiilor UE ca vor sa desfiinteze democratia in statele membre dupa discursul presedintelui Barroso si inaintea votului pe pachetul legilor pentru guvernanta economica. “Domnule Barroso, cred ca lumea se intreaba: cum poate aceasta persoana, care nu a fost aleasa, sa decida. Cum sa creada ca metoda comunitara va fi castigatoare? Avem presedinti peste tot, dar, daca ne uitam la responsabilitatea democratica, nimeni nu raspunde in fata nimanui. Cand avem referendumuri in Franta, in Olanda, in Irlanda, oamenii nu sunt de acord cu dvs. Incercati sa aboliti statele”, a spus Farage.
Ce contine pachetul de legi
1 Coordonarea politicilor economice. Statele membre vor fi nevoite ca, atunci cand isi fac bugetul si politica fiscala nationala, sa respecte regulile UE si sa le puna in acord cu cele din restul statelor membre. Astfel, cheltuielile, cresterea economica si obiectivele bugetare vor fi aliniate la nivel de UE. Rata de crestere a cheltuielilor publice va fi si ea limitata.
2 Supravegherea bugetara in zona euro. Statelor din zona euro li se aplica masuri specifice de corectare, pentru buna functionare a uniunii monetare. Tarile care nu respecta regulile vor primi o avertizare si cerinta de a-si corecta greselile bugetare. In cazul in care statul membru nu raspunde cerintelor CE, decizia de sanctionare revine Consiliului, care poate vota, prin majoritate calificata, sa impuna legile mecanismului de executare -acestea vor fi nevoite sa depuna un depozit cu o dobanda de 0,2% din PIB.
3 Corectarea dezechilibrelor macroeconomice excesive din zona euro – controlul statisticii si amenda pentru raportari gresite. Statele din zona euro vor implementa, anual, o procedura specifica pentru detectarea, prevenirea si corectarea a dezechilibrelor macroeconomice. Datele statistice fiabile trebuie asigurate prin independenta profesionala a autoritatilor nationale de statistica. Statele care nu respecta aceste noi reguli vor plati un depozit purtator de dobanda care se poate transforma intr-o amenda anuala.
4 Prevenirea dezechilibrelor macroeconomice – alerta de probleme economice si misiuni de supraveghere. Sistemul de alerta rapida pentru detectarea dezechilibrelor porneste de la datele dintr-un asa numit „tablou de bord orientativ si transparent”. Daca alerta indica evolutii economice semnificative si neasteptate, Comisia va supune statul membru in cauza unui bilant aprofundat. Daca situatia este si mai grava, ar putea include misiuni de supraveghere mai stricta ale Comisiei.
5 Aplicarea procedurii de deficit excesiv – pune limita de 0,5% din PIB, impune sanctiuni pentru cei care o depasesc. Aceasta prevedere porneste de la nevoia ca fiecare stat membru sa respecte aceleasi principii: in stabilitatea preturilor, soliditatea finantelor publice si sustenabilitatea balantei de plati. Astfel, aceasta prevedere limiteaza valoarea deficitului la 0,5% din PIB.
6 Cerintele referitoare la cadrele bugetare ale statelor membre – stabileste regulile generale si aplicarea unitara a primelor cinci. Inainte de elaborarea previziunilor macroeconomice si bugetare, fiecare stat membru ajunge la un acord cu Comisia in ceea ce priveste metodologia de previziune si tipul si gama de ipoteze ce trebuie luate in considerare. Statele membre mentioneaza ce institutie este responsabila de producerea previziunilor si publica previziunile macroeconomice .

Un proiect pentru reciclarea imaginii PDL

Decontarea guvernării va costa electoral Partidul Democrat Liberal poate chiar mai mult decît îşi imaginează acum liderii partidului.

Indiferent dacă alianţa USL se va destrăma sau nu, principalul partid de guvernămînt nu are cum să mai cîştige alegerile din 2012. Vom asista la acelaşi vot negativ, prin care românii şi-au desemnat de cele mai multe ori primarii, parlamentul şi preşedintele.

Psihologic, mulţi români nu "aleg" pe cineva pentru că l-ar socoti bun, ci "dau jos" pe cel pe care îl socot a fi fost rău. E aici o satisfacţie, o scurtă beţie a puterii pe care o trăieşte alegătorul în cabina de vot.

Pornind chiar şi numai de la această constatare, construcţia politică Mişcarea populară pe care a anunţat-o preşedintele Traian Băsescu pare de pe acum sortită eşecului.

Preşedintele a spus în mai multe rînduri că se consideră cel mai liber politician, pentru că nu mai are ce pierde. Dar proiectata Mişcare populară, de care alegătorul va lega în chip firesc numele lui Traian Băsescu, nu va face decît să mai pună o piatră de moară pe umerii preşedintelui. Altfel spus, votul negativ planează încă de pe acum asupra acestei construcţii politice aflate încă în faşă.

Deocamdată, Mişcarea populară este încă o nebuloasă. Scopul acesteia, conform unor declaraţii confuze, ar fi să coaguleze în jurul polului de centru-dreapta, în speţă în jurul Partidului Democrat Liberal, partide cu aceeaşi orientare politică, sindicate, asociaţii patronale, organizaţii neguvernamentale şi chiar persoane fără carnet de partid, dar cu convingeri liberale.

În realitate, eu cred că scopul nedeclarat al acestui proiect politic este acela de a recicla imaginea Partidului Democrat Liberal în percepţia publică, pentru viitoarele alegeri. Altfel spus, PDL-ul ar trebui să îşi piardă urma sau măcar tuşa groasă a guvernării, sub umbrela conglomeratului pe care l-am amintit.Emil Boc, la congresul PDL din 2004, când a preluat funcţia de preşedinte de partid, după ce Traian Băsescu a devenit şef de statEmil Boc, la congresul PDL din 2004, când a preluat funcţia de preşedinte de partid, după ce Traian Băsescu a devenit şef de stat

Acest tertip politicianist nu cred să aibă sorţi de izbîndă, mai întîi în rîndul votanţilor democrat-liberali. În al doilea rînd, nu cred că cei cuprinşi de lehamite vor putea fi mobilizaţi la urne prin astfel de artificii, copiate din manualele de manipulare. Şi atunci, cui se adresează această Mişcare populară?

Un posibil răspuns îl putem afla dintr-un manifest apărut recent pe Internet, intitulat "Noua Republică" şi redactat de Mihail Neamţu împreună cu doi colaboratori.

În "Manualul de luptă" al acestui document, românii sînt îndemnaţi să iasă din letargie, să devină activişti ai vieţii publice şi politice, să se mobilizeze de la vecin la vecin, de la cunoştinţă la cunoştinţă pentru promovarea valorilor de dreapta şi împiedicarea accederii stîngii la putere.

Citim în acest document: "Stînga se bazează întotdeauna pe cetăţenii neinformaţi, needucaţi şi uşor de manipulat prin discursul urii. Dreapta se bazează pe alegătorii inteligenţi, informaţi, cu personalitate, cu idei, soluţii şi spirit de iniţiativă."

Mişcarea populară, la care se adaugă şi manifestul din care tocmai am citat, se adresează unui electorat atipic pentru România. Într-un cuvînt, unui electorat activist, care să iasă în arenă pentru binele comun.

Or, acest tip de electorat deocamdată la noi nu există. Autor: George Arun Redactor: Ovidiu Suciu

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15425228,00.html

joi, 29 septembrie 2011

"Autostrada lui Boc" se scumpeşte. Vezi cât costă un kilometru din drumul Răchiţele - Ic Ponor

"Autostrada lui Boc", drumul de milioane de euro, care traversează satul natal al premierului se tot scumpeşte. În luna iulie, reporterii Observatorului dezvăluiau, în exclusivitate, sumele uriaşe pompate în acest proiect. La acea vreme, proiectul costa 10 milioane de euro. Între timp suma a crescut cu peste 50 la sută. Licitaţia a fost câştigată în 2009 de firma MBS Gropup, a lui Gabriel Silagyi, om de afaceri full-time, în timpul liber, consilier PDL de Turda. Lucrările, însă au fost sistate la puţin timp după ce au început. Au fost reluate abia după ce Consiliul Judeţean a aprobat suplimentarea contractului cu 3,7 milioane de euro. Consiliul Judeţean Cluj a pus pe masa MBS group, milioanele pe lângă cele 10 deja ofertate, fără licitaţie. Costul total al proiectului ajunge la 15, 7 milioane de euro şi un cost per kilometru de aproape 800.000 de euro, pentru drumul din zona turistică Răchiţele-Ic Ponor.

La asta am muncit si noi vreo zece ani!!!

Armata română a intrat cu acte în regulă în NATO
Dacă în teren militarii români sunt de mult integraţi în structurile NATO fiind prezenţi pe toate fronturile Alianţei, miercuri seara, a venit rândul ca această realitate să fie formalizată şi prin intermediului documentelor. Preţ de şapte, din 2004 de la aderarea la structurile NATO, Armata română a parcurs perioada de ajustare a interoperabilităţii cu forţele NATO. Acest lucru a fost consfinţit de semnarea Declaraţiei privind încheierea sprijinului acordat de Comandamentul Forţelor Aliate Întrunite din Napoli pentru integrarea Armatei României în cadrul structurilor Alianţei Nord-Atlantice. Documentul a fost semnat de generalul-locotenent Ştefan Dănilă, şeful Statului Major General şi de amiralul Samuel J. Locklear, comandantul Comandamentului Forţeler Aliate Întrunite din Napoli. La fel ca majoritatea oamenilor politici şi militari de la Washinton, amiralul Locklear a subliniat realizările Armatei României în cadrul programului de accedere şi integrare. „Aţi demonstrat că dispuneţi de capabilităţi operaţionale esenţiale pentru a fi incluşi în structurile forţelor NATO şi în sistemul integrat de apărare antiaeriană. În cadrul procesului de accedere, România a demonstrat o implicare fermă pentru viitorul Alianţei. Soldaţii români s-au făcut remarcaţi în misiunea KFOR, iar forţele dumneavoastră dislocate în teatrele de operaţii s-au evidenţiat în mod constant în conflictele şi condiţiile grele din Irak şi Afganistan“, a spus el. Oficialul străin a mai spus că „forţele armate ale României sunt bine instruite, bine conduse şi profesioniste“. Numai până în 2009, circa 1.200 de soldaţi americani se antrenaseră alături de militari români sub comanda unui ofiţer român. „Alianţa Nord-Atlantică este foarte mulţumită de progresul realizat de Armata României de-a lungul procesului de integrare. Abilitatea militarilor români de a acţiona într-un climat de securitate modern reprezintă o realizare impresionantă“, a subliniat amiralul Samuel J. Locklear. Interoperabilitate asistată La rândul său, generalul-locotenent Ştefan Dănilă a adresat oficialului NATO mulţumiri pentru sprijinul acordat Armatei României în crearea condiţiilor favorabile evaluării în vederea afirmării structurilor militare române şi a făcut o retrospectivă a drumului parcurs de Armata României pe calea aderării şi integrării în structurile NATO. „Simultan cu pregătirea resurselor umane, s-a desfăşurat şi reforma structurală a Forţelor Armate ale României, cu scopul creării unor structuri flexibile şi puternice, adecvate exigenţelor spaţiului de luptă modern, în măsură să îşi îndeplinească misiunile în conformitate cu standardele Alianţei Nord-Atlantice“, a subliniat generalul-locotenent Ştefan Dănilă. Procesul de reformă graduală a Armatei României a debutat în anul 1994, în momentul aderării ţării noastre la programul Parteneriatului pentru Pace. Începând cu anul 2004, odată cu aderarea României la NATO şi începerea oficială a procesului de integrare a structurilor Armatei României în structurile Alianţei Nord-Atlantice, procesul de reformă a Armatei României a cunoscut o nouă etapă, beneficiind de sprijinul direct al Comandamentului Forţelor Aliate Întrunite din Napoli, structura NATO desemnată ca responsabilă pentru integrare. Mădălin Necşuţu

Pensii militare mărite la 6.000.000 de chinezi

Agenţia de presă Xinhua a anunţat, pe 29 septembrie a.c., că guvernul chinez a decis să mărească pensiile militarilor cu handicap, familiile soldaţilor ucişi în acţiune şi foştii militari ai Armatei Roşii, cu 15, până la 20%. CHINA/

Noul sistem de pensii militare intră în vigoare la 1 octombrie a.c., se afirmă într-o circulară comună a Ministerului Afacerilor Civile şi Ministerului de Finanţe.

........mai multe :

http://www.ionpetrescu.ro/2011/09/29/pensii-militare-marite-la-6-000-000-de-chinezi/

SI NOI LE-AM SCRIS SA NE AJUTE!

Bugetul Pentagonului pentru următorii ani va fi redus dramatic

Criza economica americana va afecta si bugetul armatei SUA

Într-o conferinţă a şefilor de companii din industria de apărare şi securitate, Preşedintele comitetului întrunit al şefilor de stat major ale categoriilor de forţe ale SUA, amiralul Michael Mullen, a declarat că în următorii 10 ani, Pentagonul trebuie să găsească surse pentru economii de 450 miliarde de dolari.

Suma reprezontă puţin peste 9% din bugetul său (în afara costurilor conflictelor), a indicat amiralul.

Proiectul prezentat de Pentagon prevede un buget de 671 miliarde de dolari în 2012, dintre care 118 pentru operaţiunile din Irak şi Afganistan.

Potrivit amiralului Mullen, cheltuielile de apărare, deşi s-au dublat în deceniul trecut, nu reprezintă decât o mică parte din deficitul bugetar pe viitor.

Reducerile de cheltuieli sunt realizabile, dar “trebuie să acceptăm anumite tăieri de salarii şi prestaţii sociale, care îi vor afecta pe veterani, şi de noi capacităţi, ceea ce va afecta industria”, a explicat Mullen. El s-a arătat îngrijorat de alte viitoare reduceri posibile, afirmând că acestea implică “un risc inacceptabil pentru capacitatea noastră de a răspunde angajamentelor”.

O comisie bipartită specială a Congresului SUA trebuie să găsească surse de economii suplimentare, iar în lipsa unui acord, în noiembrie se va pune în aplicare un mecanism automat ce prevede alte economii de 600 miliarde de dolari pentru Pentagon.

Aceste tăieri suplimentare ar provoca “pagube catastrofale pentru armata noastră şi capacitatea sa de a apăra ţara”, a avertizat şi secretarul apărării, Leon Panetta, într-o audiere în faţa comisiei de resort a Congresului.

Totuşi Mullen a ţinut să precizeze că deşi Pentagonul va fi afectat de reducerea bugetului federal american în anii următori, el “nu trebuie să plătească pentru toată lumea”. ‘Trebuie să suportăm partea noastră, dar nu trebuie să plătim pentru toată lumea”, a afirmat Mullen.

sursa: defense.gov

Etichete: ,

http://militar.infomondo.ro/actualitate/bugetul-pentagonului-pentru-urmatorii-ani-va-fi-redus-dramatic.html

TRADATORII ROMANIEI , ASUPRIREA ROMANILOR SI BLESTEMUL AURULUI CELOR SARACI !.flv

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gGgjRv3miSE#!

ANALIZĂ: De ce s-a închis fabrica Nokia de la Cluj

De la condiţii economice incomode la corupţie şi mentalităţi învechite, românii s-au obişnuit să audă că este vina lor atunci când o companie mare evită piaţa autohtonă sau se mută în altă ţară.

Închiderea fabricii Nokia din Cluj nu are legătură însă cu România, ci cu încercarea disperată a grupului finlandez de a se adapta, după ani de decădere, la transformările tumultoase ale pieţei telefoanelor şi gadget-urilor mobile care au venit după reinventarea smartphone-ului de către Apple şi Google şi răspândirea în ritm accelerat a internetului wireless de mare viteză.

Nokia şi-a anunţat joi dimineaţă cei 2.200 de angajaţi de la Jucu, judeţul Cluj, că nu vor mai avea de lucru de anul viitor. Fabrica a fost deschisă la începutul lui 2008, fiind considerată o mare victorie pentru o ţară care parcă nu aflase încă de criza financiară care mocnea în SUA şi nu ştia că boom-ul economic alimentat de credit avea să se încheie cu o recesiune dureroasă, urmată de venituri mai mici, concedieri şi un pesimism tot mai profund.

Fabrica se va închide până la sfârşitul anului, iar angajaţii vor fi introduşi, conform politicii corporatiste a Nokia, într-un program de sprijin şi reorientare profesională. Vor primi şi bani în plus, a anunţat grupul, pentru o tranziţie mai uşoară către un eventual nou loc de muncă.

Premierul Emil Boc le-a spus miercuri miniştrilor că există un risc major de delocalizare a unor investiţii multinaţionale din România, deoarece criza economică accentuează competiţia globală, şi că Guvernul trebuie să fie pregătit ca, într-o asemenea eventualitate, să atragă alte investiţii străine în ţară.

La începutul anului 2008, angajaţii de la Cluj au început să asambleze telefoane mobile ieftine, iar un an mai târziu compania angaja încă 400 de oameni, extinzând forţa de muncă la 2.000 de salariaţi, pentru a produce şi accesorii pentru telefoane.

Deschiderea fabricii de la Cluj a fost marcată de un scandal în Germania, unde închiderea unei unităţi de producţie a Nokia de la Bochum a fost întâmpinată de angajaţi şi de autorităţile locale cu proteste şi comentarii dure. Închiderea fabricii de la Bochum a afectat 2.300 de angajaţi.

Nokia a acordat atunci plăţi compensatorii de 200 de milioane de euro celor 2.300 de angajaţi, reprezentând în medie aproape 87.000 de euro pe angajat.

Uniunea Europeană a acordat în 2009 landului german Renania de Nord un ajutor de 5,5 milioane euro pentru sprijinirea reintrării a peste 1.300 de angajaţi în câmpul muncii.

Astfel de ajutoare se acordă la cererea autorităţilor naţionale.

În primul an de activitate, Nokia România SRL a avut o cifră de afaceri de 1,6 miliarde lei, care a urcat la 4,3 miliarde lei în 2009 şi 6,7 miliarde lei (1,6 miliarde euro) anul trecut.

Nokia a inaugurat în 2007, la Cluj, şi un centru de cercetare şi dezvoltare cu circa 120 de angajaţi, care a fost închis în acest an.

România nu este singura ţară afectată de măsurile de austeritate ale Nokia. Angajaţii de la trei fabrici din Finlanda, Ungaria şi Mexic se pregătesc de veşti proaste anul viitor, grupul evaluând aceste unităţi, iar alţi 1.300 de salariaţi ai grupului vor fi disponibilizaţi odată cu cei 2.200 de români de la Cluj.

Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a declarat joi pentru MEDIAFAX că plecarea Nokia de la Cluj arată că trebuie urgentată implementarea schemei de ajutor de stat pentru sectorul IT&C, care va convinge investitorii să rămână sau să dezvolte afaceri în România.

Autorităţile locale au arătat că pot gestiona concedierile de la Jucu.

Potrivit comunicatului prin care Nokia a anunţat joi dimineaţă măsurile, fabricile "de mare volum" din Asia sunt mai eficiente decât cea din România datorită proximităţii faţă de distribuitori şi piaţa finală de desfacere.

Cu alte cuvinte, după cum a elaborat ulterior chiar directorul general al Nokia, Stephen Elop, pieţele dezvoltate ca Europa, SUA sau Japonia manifestă o cerere explozivă pentru smartphone-uri, în timp ce telefoanele simple, ieftine, cu marjă foarte scăzută de profit, sunt căutate pe marile pieţe emergente, precum India şi China. Astfel, costurile de distribuţie şi marketing sunt prea mari dacă telefoanele, deja ieftine şi puţin profitabile, trebuie transportate în cealaltă parte a lumii pentru a ajunge la clienţi.

Totodată, costurile se reduc în Asia datorită unor politici fiscale mai "prietenoase" cu investitorii străini şi pretenţiilor salariale mult mai mici ale angajaţilor.

De altfel, la scurt timp după anunţul privind închiderae fabricii din Cluj s-a aflat că producţia va fi transferată către unităţi din Coreea de Sud, India şi China.

Fabrica de la Jucu a produs, în ultimii trei ani, astfel de telefoane ieftine şi accesoriile care le însoţesc. Nokia a fost anul trecut al doilea mare exportator din România, după Dacia.

Însă migraţia clienţilor cu venituri mari către produse mai avansate putea fi anticipată încă din ultima parte a anului 2007, sau măcar din 2008, după succesul răsunător al revoluţionarului (la acea vreme) iPhone, prin care Apple a reinventat smartphone-ul inventat în 1996 tot de Nokia.

În ultimii doi ani, Nokia a pierdut pe rând titlul de cel mai mare producător de smartphone-uri după volumul vânzărilor, apoi pe cel de cel mai mare producător de telefoane mobile în general. După zece ani de dominaţie, cu o cotă de piaţă cândva de peste 40% la nivel mondial, grupul finlandez a rămas în urmă, nu a reuşit să ţină pasul cu inovaţiile din industrie şi cu evoluţia gusturilor şi pretenţiilor clienţilor.

Acţiunile companiei s-au prăbuşit în ultimii ani, de la vârful de peste 27 de euro înregistrat în ultima parte a lui 2007 la 4,2 euro în şedinţa de joi, cu 45% sub nivelul de la sfârşitul lui 2010.

Astăzi, Nokia nu contează pe piaţa smartphone-urilor şi tabletelor, singura tresărire a companiei în acest domeniu care pare că-i este străin fiind înţelegerea de la începutul anului cu Microsoft, un alt întârziat în istoria recentă a comunicaţiilor mobile. Piaţa aşteaptă la sfârşitul acestui an, sau anul viitor, primele smartphone-uri Nokia bazate pe sistemul de operare Windows Phone 7, de care depind speranţele celor două companii în arena telefoanelor "inteligente" şi a tabletelor.

Piaţa smartphone-urilor şi tabletelor, râvnită pentru marjele uriaşe de profit şi prestigiul câştigat de companiile care reuşesc să se impună, este dominată de Apple şi de producătorii de telefoane bazate pe platforma software Android a Google, în frunte cu grupul sud-coreean Samsung.

Totodată, Nokia a pierdut încet-încet dominaţia asupra pieţelor asiatice, îndeosebi în China, unde producători locali precum grupul ZTE au reuşit să câştige în ultimii ani cotă de piaţă pe segmentul telefoanelor ieftine deoarece pot oferi o calitate similară la preţuri mai mici.

Nokia a înregistrat în trimestrul al doilea o pierdere netă de 368 milioane euro, prima din 2009, cauzată de scăderea vânzărilor de telefoane mobile.

Prăbuşirea acţiunilor companiei a fost însoţită de demiteri la conducere, schimbarea directorului general, plecarea mai multor directori executivi şi coborârea ratingurilor, care au ajuns în această vară la două trepte deasupra categoriei speculative "junk".

Concedierile anunţate joi, care vor afecta 3.500 de angajaţi, se adaugă celor 4.000 de disponibilizări anunţate în aprilie. Compania avea 138.000 de salariaţi la jumătatea anului, faţă de 130.000 la sfârşitul lui 2010.

(Material de Vlad Popescu, vlad.popescu@mediafax.ro)

NOTA
Iata un fragment interesant din articolul de mai sus:
''Deschiderea fabricii de la Cluj a fost marcată de un scandal în Germania, unde închiderea unei unităţi de producţie a Nokia de la Bochum a fost întâmpinată de angajaţi şi de autorităţile locale cu proteste şi comentarii dure. Închiderea fabricii de la Bochum a afectat 2.300 de angajaţi.
Nokia a acordat atunci plăţi compensatorii de 200 de milioane de euro celor 2.300 de angajaţi, reprezentând în medie aproape 87.000 de euro pe angajat.
Uniunea Europeană a acordat în 2009 landului german Renania de Nord un ajutor de 5,5 milioane euro pentru sprijinirea reintrării a peste 1.300 de angajaţi în câmpul muncii.
Astfel de ajutoare se acordă la cererea autorităţilor naţionale.''
Inrebare retorica : Boc si gasca vor avea curajul sa ceara ajutoare similare, sau identic, la UE( numarul de salariati disponibilizati a fost de 2300 in Bochum si este de 2200 la noi) ?!Fara sa mai vorbim ca, se pare, statul roman a investit 20 milioane euro pentru facilitati de infrastructura cerute de NOKIA inainte de a veni...
Oricum, finlandezii ne ''pun talpa'' cu Spatiul Schengen, dar si pe plan economic;
TOMA NECREDINCIOSUL

IA UITE UNDE STATEA AGENTUL DE INFLUENTA!

Traian Băsescu a declarat, joi, referindu-se la situaţia de la Jucu, că este vorba despre un fenomen la care România trebuie să se aştepte.

Băsescu a ţinut să avertizeze că închiderile potenţiale nu se pot referi numai la fabrica din această localitate, ci şi la alte industrii.

"Vor mai pleca şi alţi investitori din România dacă îi mai ţinem în loc cu birocraţia şi cu ezitarea de a ne asuma decizii importante vor pleca şi aştia", a spus Băsescu.

Traian Băsescu profită însă de situaţia de la Jucu şi cere din nou redeschiderea minelor de aur cupru şi argint.

"Aş face un comentariu legat de asta şi potenţialii investitori pe care îi avem. Cei care vor să facă prospecţiuni în Marea Negră sau cei care vor să exploateze aur. Dacă îi mai ţinem în loc cu birocraţia şi cu ezitarea de a ne asuma decizii importante vor pleca şi aştia. (...) La lansarea mesajului meu referitor la zăcăminte birocraţii au spus printre dinţi că trebuie să evalueze resursele", a declarat preşedintele după anunţul celor de la Nokia că vor închide fabrica de la Jucu.

http://www.pesurse.ro/#/2011/9/29/bsescu-vor-mai-pleca-i-ali-investitori-dac-i-mai-i/

CINE POATE SE ZBATE PENTRU OAMENI NU CA PUSCARIA NOASTRA DIN SECTORUL 6

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat că prin împrumutul acordat de BEI vor putea fi reabilitate termic, până la finalul anului 2013, unui număr de 365 de blocuri din sector, circa 20.000 de apartamente, din acestea 190 de blocuri urmând a fi finalizate chiar în cursul anului curent.

'Programul de reabilitare termică a blocurilor fost lansat în 2007, în premieră de către Primăria Sectorului 1, aceasta fiind totodată şi prima administraţie care a venit cu soluţii pentru preluarea integrală a costurilor care ar fi revenit, conform legii, proprietarilor de apartamente. Este cel mai mare contract de împrumut încheiat de o autoritate publică locală din România cu BEI. Contractul ne permite să continuăm îndeplinirea angajamentului luat faţă de bucureştenii din sectorul 1 şi anume reabilitarea termică a majorităţii blocurilor din sector până în 2014.

El a subliniat că proiectul este cofinanţat şi de Primăria Sectorului 1 cu 25% şi că împrumutul permite autorităţii locale să finalizeze programul de reabilitare al blocurilor din sector.

Prin acest împrumut reuşim să depăşim greutăţile generate de decizia actualului Guvern de a împărţi banii pentru reabilitarea termică, în 2010, pe criterii politice şi să ducem la bun sfârşit programul de reabilitare termică a blocurilor. Avem ambiţia ca până la sfârşitul anului 2016 să terminăm reabilitarea termică a blocurilor din sectorul 1. În anii 2009 şi 2010 au fost reabilitate termic 134 de blocuri iar în 2011 vor fi reabilitate alte 190 de blocuri. Privim acest program ca pe un mijloc de a genera investiţii într-o perioadă de criză economică. Investiţia în reabilitare înseamnă locuri de muncă, dar şi costuri de întreţinere mai mici. Programul de reabilitare termică face parte dintr-un proiect mai larg al Primăriei Sectorului 1, un proiect lansat în 2007, „Maraton 2020”. (Agerpres)

http://www.pesurse.ro/#/2011/9/29/primaria-sectorului-1-imprumuta-125-de-milioane-de/

miercuri, 28 septembrie 2011

COMUNICATUL nr. 39 din 26.09.2011

Membrii de sindicat care sunt în posesia DECIZIILOR DE REVIZUIRE și doresc să formuleze pe calea ordonanței președințiale, cereri de suspendare a aplicării acestor decizii, sunt rugați să contacteze, după caz, cei din București și Jud. Ilfov, Departamentul Juridic, iar cei din provincie, prin președinții de filiale, avocații actuali care îi reprezintă și asistă deja în dosarele pe rol pentru anularea deciziilor de recalculare sau revizuire a pensiilor. DEPARTAMENTUL JURIDIC – 26.09.2011

COMUNICATUL nr.38 din 26.09.2011

ÎNȘTIINȚARE Către Președinții filialelor din municipiul București și județele Giurgiu, Vrancea, Prahova, Ilfov, Dâmbovița din subordonarea Casei de Avocatură Costel Gâlcă și Răzvan Vasiliu. Avocatul Răzvan Vasiliu, care reprezintă SCMD în procesele pentru anularea deciziilor de revizuire, a transmis SCMD următoarele precizări privind documentele colectate de la filiale pentru anularea deciziilor de revizuire: 1 – reclamantul achită un singur onorariu, indiferent de numărul de decizii de revizuire primite; 2 – pentru anularea primei decizii de revizuire, reclamantul depune la filială setul de documente cunoscut. Dacă ulterior, primește și alte decizii de revizuire și dorește să le conteste la tribunal, urmează procedura de contestare a fiecărei decizii în parte la comisia de contestații pensii, urmând ca la filială să depună NUMAI copii de pe decizia de revizuire, contestația trimisă la comisia de contestații pensii și răspunsul primit de la această comisie. Aceste documente se depun în dosarul deschis deja pentru anularea primei decizii de revizuire. DEPARTAMENTUL JURIDIC – 26.09.2011

COMUNICATUL nr. 37 din 22.09.2011

Pentru persoanele disponibilizate şi trecute în rezervă din M.A.I. începând cu data de 15.09.2011, care îşi manifestă dorinţa de a deveni membrii ai SCMD, în sarcina preşedinţilor de filiale cad următoarele responsabilităţi: I – Înscrierea în sindicat a acestor persoane: Acte solicitate la înscriere: 1- copie după cartea de identitate; 2- copie după ordinul de trecere in rezervă; 3- persoanelor cărora nu li s-au comunicat ordinele de trecere în rezervă, dar au primit adeverinţe sau fişe de lichidare, li se vor solicita copie xerox după unul din aceste documente şi declaraţie olografă pe proprie răspundere, în care să se precizeze că începând cu 15 septembrie 2011 persoana în cauză este trecută în rezervă. Declaraţia va fi datată şi semnată; 4- se va solicita cotizaţia anuală de 120 lei, cu prezentarea dovezii achitării sumei direct în contul SCMD, precum şi alte documente prevăzute la înscriere; II – Furnizarea de informaţii: a) Persoanelor înscrise în SCMD li se vor prezenta informaţii în legătură cu accesarea site-lui SCMD (Departamentul Juridic şi pagina filialei) pentru a lua cunoştinţă despre statutul sindicatului şi preocupările curente ale acestuia. b) Pentru cei care au primit ordin de trecere în rezervă, SCMD va avea iniţiativa promovării de acţiuni în instanţele de judecată competente, având ca obiect anularea concursurilor de selecţie şi a ordinelor de trecere în rezervă. c) Pentru cei care nu au primit ordinele, acţiunile vor fi introduse după primirea acestora. Aceste persoane vor fi informate să aducă ordinele primite la preşedintele filialei, cât mai urgent. SCMD va încerca să negocieze onorariile avocaţilor într-o limită rezonabilă. Onorariile vor fi suportate de către fiecare petent. În cursul săptămânii 26.09. – 01.10.2011, SCMD va finaliza strategia de urmat împreună cu avocaţii colaboratori din Bucureşti. Preşedinţii filialelor vor fi informaţi deîndată cu concluziile discuţiilor purtate. NOTĂ: Preşedinţii filialelor din ţară sunt rugaţi să contacteze, cu prioritate, avocaţii care ne reprezintă în dosarele privind anularea deciziilor de recalculare/revizuire în scopul de ai consulta dacă sunt dispuşi să preia şi cazurile noilor membri de sindicat recent disponibilizaţi din MAI. Despre decizia acestor avocaţi, rugăm să fie informat TELEFONIC Departamentul Juridic în cel mai scurt timp. DEPARTAMENTUL JURIDIC

COMUNICATUL nr. 36 din 14.09.2011

ANUNŢ FOARTE IMPORTANT! Până la ora actuală colegii noştri de la filiala Râmnicu Vâlcea au avut câştig de cauză la Tribunalul Vâlcea în 114 acţiuni. Dar cea mai mare VICTORIE a Filialei SCMD Râmnicu Vâlcea, în premieră, a fost obţinută laCurtea de Apel Piteşti, unde la 23 de cauze a fost respins recursul intentat de ministere, dându-se astfel câştig de cauză colegilor noştri. HOTĂRÂRILE CURŢII DE APEL PITEŞTI SUNT DEFINITIVE ŞI IREVOCABILE! Honor et patria! Vae victis! DEPARTAMENTUL JURIDIC – 14.09.2011

Instituţie a statului, sfidată de preşedinte Băsescu refuză să meargă la Consiliul Discriminării, deşi a fost citat

Băsescu refuză să meargă la Consiliul Discriminării, deşi a fost citat

Preşedintele ţării sfidează cu bună ştiinţă o instituţie a statului. Traian Băsescu a fost citat marţi să se prezinte la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care a declanşat o anchetă după afirmaţiile şefului statului privind familia regală şi eventualii ei urmaşi cu dizabilităţi.

În replică, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, a declarat că sesizările depuse la CNCD au substrat politic şi că Administraţia prezidenţială va trimite Consiliului doar un punct de vedere scris.

"Sunt sesizări cu substrat politic. Ambele organizaţii reprezintă interesele partidelor care se află în spatele lor", a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei pentru Mediafax. Turcan a adăugat că Preşedinţia va trimite un răspuns scris CNCD.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a declanşat o anchetă după ce senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu a sesizat instituţia ca urmare a afirmaţiilor făcute de Traian Băsescu atunci când s-a referit la persoane cu dizabilităţi, în contextul în care vorbea despre monarhie.

De asemenea, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus vinerea trecută o plângere adresată CNCD, în care se sesizează "caracterul discriminatoriu" al declaraţiilor făcute de Băsescu într-o emisiune televizată.

"Invitat la emisiunea «Ultimul Cuvânt» de la B1 TV, difuzată în data de 22 septembrie 2011, preşedintele României a făcut următoarele declaraţii: «80% din români sunt convins că vor să îşi aleagă şeful de stat. Bun, rău, dar ştiu că îl schimbă. Ce te faci cu unul care e pe viaţă şi mai lasă şi moştenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?». (...)În condiţiile în care Constituţia României prevede în art. 16 (1) că «cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări» considerăm abuzivă şi flagrant discriminatorie afirmaţia preşedintelui României care anulează astfel principiile egalităţii de şanse şi egalităţii în faţa legii a tuturor cetăţenilor, indiferent de dizabilităţile acestora", se arăta într-un comunicat al FACIAS.

http://www.cotidianul.ro/basescu-refuza-sa-mearga-la-consiliul-discriminarii-desi-a-fost-citat-159198/

marți, 27 septembrie 2011

COLEGII NOSTRI CASTIGA IN TARA!!!

Curtea de apel CLUJ

CLUJ

Dosare

Informaţii detaliate despre dosar

Numãr unic dosar:

9/84/2010

Înregistrat în data de:

28.05.2010

Obiect dosar:

contestaţie decizie de concediere

Materia juridicã:

Litigii de muncă

Stadiu procesual:

Recurs

Părţi:

LOLOŞ FELICIAN : Recurent CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI ZALĂU - DIRECŢIA DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ COMUNITARĂ : Intimat

CĂI DE ATAC:

Tip acţiune

Data declarare

Cine declara

Pagina 1

TERMENE DE JUDECATÃ:

Data

Detalii

19/09/2011

Admite cererea de recurs

Solutie: Admite recursul declarat de reclamantul L.F. împotriva sentinţei civile numărul 915 din 15.03.2010 a Tribunalului Sălaj pronunţată în dosarul numărul 9/84/2010, pe care o modifică în tot, în sensul că: Admite contestaţia precizată formulată de reclamantul L.F. în contradictoriu cu pârâta D.A.S.C.C.l.m.Zalău Anulează decizia numărul 226/10.12.2009 emisă de pârâtă. Obligă pârâta să-l reîncadreze pe reclamant pe postul deţinut anteior concedierii şi să plătească acestuia o despăgubire egală cu drepturile salariale indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat în calitate de salariat începând cu data de 10.12.2009 şi până la reintegrarea efectivă. Decizia este irevocabilă. Dată şi pronunţată în şedinţa publică din 19.09.2011. Cu opinie separată în sensul respingerii recursului a doamnei judecător D.C.G.

1 | Pagina 2

Ultima actualizare: 19.09.2011