miercuri, 2 iunie 2010

INCEPE SFARSITUL.SE APROPIE STREANGUL.

Senatorul PDL Iulian Badescu demisioneaza din partid si trece la PSD

de L.P. HotNews.ro
Senatorul PDL de Prahova Iulian Badescu si-a anuntat miercuri demisia din partid si inscrierea in PSD. Iulian Badescu, vicelider al grupului PDL din Senat, anuntase recent, pe blogul lui, ca nu sustine masurile de austeritate pentru care executivul si-a asumat raspunderea. "Nu le sustin pentru ca nu pot accepta ideea ca destinul a milioane de oameni se stabileste batand din palme, incropind pompieristic un program anticriza care loveste grav categoriile sociale cele mai vulnerabile: pensionarii si persoanele active cu venituri mici. Nu cred intr-un program de “salvare nationala” care-i condamna pe medici si pe dascali sa traiasca cu aer, care-i condamna pe cei saraci sa fie si mai saraci", scrisese senatorul. "Am ales sa fiu alaturi de cei care m-au ales sa le reprezint interesele si nu inteleg sa particip voluntar la un act de ucidere a sperantelor pentru un trai mai bun", a spus proaspatul social-democrat, intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de presedintele PSD, Victor Ponta. El afirmase insa, in 28 mai, ca nu intentioneaza sa se mute in tabara social-democratilor: "Nu intentionez sa trec la PSD, cel putin in acest moment. Probabil aceste zvonuri au aparut in momentul in care am declarat public ca nu sustin masurile de austeritate propuse de Guvernul Boc pentru ca nu sunt de acord cu ele. In parlament voi vota ca atare, asumandu-mi toate riscurile care decurg din acest gest, chiar si excluderea din partid”, declarase Iulian Badescu, pentru Observatorul de Prahova.

Sebastian Vladescu: Salariile scad cu 25% si la SRI, SIE, SPP, STS, Armata si Politie

Sebastian Vladescu: Salariile scad cu 25% si la SRI, SIE, SPP, STS, Armata si Politie

de Alina Neagu HotNews.ro
Sebastian Vladescu
Sebastian Vladescu
Foto: Agerpres
Angajatii SRI, SIE, SPP, STS, ai Armatei si ai Politiei nu vor scapa nici ei de reducerea cu 25% a salariilor. Anuntul a fost facut, marti, de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. In plus, pensiile celor care au activat in aceste structuri vor fi, si ele, cu 15% mai mici. "SIE, SRI, SPP, STS, Politie si Armata sunt bugetari si se taie salariile cu 25% pentru toti angajatii. La fel si la pensiile speciale, se aplica reducerea cu 15% pentru toti cei care au activat in aceste structuri", a precizat ministrul Finantelor, intrebat deMediafax daca vor exista exceptii pentru salariatii din institutiile speciale de la masurile de austeritate anuntate de Executiv. Proiectul de lege ce include masurile de austeritate anuntate de Guvern, printre care reducerea salariilor si a pensiilor, a fost adoptat de Executiv in sedinta extraordinara de duminica seara. Masurile de austeritate au fost trimise, luni, Parlamentului. Legislativul urmeaza sa stabileasca, acum, data la care Guvernul isi va asuma raspunderea pentru aceste masuri, in plenul celor doua camere parlamentare.

marți, 1 iunie 2010

Ministerul Muncii: Toate pensiile speciale vor fi recalculate

"Legea prin care vor fi recalculate pensiile in Romania, pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului, va avea în vedere recalcularea tuturor pensiilor speciale, inclusiv ale lucratorilor din Ministerul Apărării Nationale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază, Administraţia Naţionala a Penitenciarelor", se arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX.

Astfel, vor fi recalculate pensiile militare de stat, incluzând şi pensiile lucrătorilor din Serviciul Român de Informaţii (SRI), Serviciul de Informaţii Externe (SIE), Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), pensiile de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, precum şi magistraţilor Curţii Constituţionale.

De asemenea, urmează să fie recalculate pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, pensiile de serviciu ale personalului diplomatic şi consular, pensiile de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari, cele ale deputaţilor şi senatorilor, ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă dar şi pensiile de serviciu ale personalului Curţii de Conturi.

Pensiile speciale ale magistraţilor, parlamentarilor, personalului aeronautic şi foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi vor fi recalculate în 30 de zile, în timp ce pensiile militare de stat şi pensiile poliţiştilor şi funcţionarilor din administraţia penitenciarelor vor fi recalculate în 5 luni.

Tot în maximum 30 de zile vor fi recalculate şi pensiile de serviciu ale procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, ale personalului diplomatic şi consular şi ale funcţionarilor publici parlamentari.

Într-un interval de trei ani vor fi verificate condiţiile de încadrare în grad de invaliditate a pensionarilor aflaţi în evidenţă.

Prevederile sunt include în proiectul privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, obţinut de MEDIAFAX, pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea.

Documentul prevede că, la data intrării în vigoare, toate aceste pensii vor fi calculate conform Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii.

Lecţia bulgară/ Simeon Djankov, ministru de Finanţe: „Bulgaria nu se atinge de salarii şi de pensii“

Guvernul de la Sofia a luat măsurile necesare pentru ca situaţia financiară a ţării să nu se deterioreze dramatic aşa cum s-a întâmplat în România. Bulgaria anunţă creştere economică în acest an. Ministrul Finanţelor din Guvernul de la Sofia, Simeon Djankov, 40 de ani, pare omul ideal pentru vremuri de criză. Timp de 14 ani, din 1995 până în 2009 când a fost nominalizat ca membru al Guvernului condus de Boiko Borisov, Simeon Djankov a activat la Banca Mondială ca specialist în crize economice şi financiare.A lucrat în ţările din sud-estul Asie.

I.M.I.: Dar nu aţi redus salariile şi pensiile... Nu ne-am atins de salarii şi pensii. Am redus cheltuielile administrative şi am restructurat numărul de angajaţi în sectorul public cu 11%. Vom continua aceste reduceri. La sfârşitul acestui an, scăderea numărului de posturi în sectorul bugetar va ajunge la 15-20%. Dar nu vom reduce salariile şi pensiile. În aceste zile am înaintat Parlamentului noi măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare cu încă 14%, dar am prevăzut şi anumite cheltuieli în alte sectoare, pentru a echilibra situaţia. Deci, dacă ai un guvern care nu se bazează pe o coaliţie, poţi lua măsuri rapide. Cred că asta este deosebirea majoră între Bulgaria şi România. Noi am luat rapid măsuri şi le-am pus în aplicare. I.M.I.: Cum comentaţi genul acesta de măsuri, de reducere a salariilor şi a pensiilor? Cred că aceste măsuri sunt ultimele pe care un guvern sau un ministru al Finanţelor ar vrea să le ia. Iei astfel de măsuri când nu mai sunt alte opţiuni. Eu am moştenit o situaţie financiară mai bună decât ministrul român al Finanţelor. Totodată, aşa cum am spus, Guvernul bulgar a putut acţiona cât se poate de repede, ceea ce ne-a permis ca, în acest an, să nu apelăm la măsuri extreme. Dar când deficitele sunt foarte mari, nu ai încotro. Fie reduci salariile şi pensiile, fie ridici nivelul taxelor. Problema este care dintre cele două măsuri e mai rea pentru economie şi pentru societate. Eu sunt de părere, la fel ca şi omologul meu din România, că a mări taxele nu ar face decât să prelungească această criză cu un an sau doi. Dar nu sunt alte soluţii, fie creşti veniturile prin mărirea taxelor, fie faci aceste reduceri. I.M.I.: Se puteau reduce alte cheltuieli bugetare. Da, dar bugetul dumneavoastră trebuie să suporte într-o măsură foarte mare, de aproximativ 75%, pensiile şi salariile, aşa că nu mai rămâne foarte mult pentru a tăia din altă parte. În Bulgaria, situaţia este diferită, cheltuielile cu pensiile şi salariile reprezintă 55% din buget. Rămân 45% din buget de unde poţi să tai. Eu asta fac, mă concentrez asupra acestei părţi de 45%. Până acum, cel puţin, s-a dovedit suficient....... O.N.: Bulgaria nu are un acord de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional. De ce nu a fost nevoie de aşa ceva? Am avut probleme moştenite de la fostul guvern de stânga, dar situaţia nu a fost aşa de dificilă ca în România. Noi am reuşit să luăm rapid măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, aşa încât nu a mai fost nevoie de un acord cu FMI. Apelezi la FMI din două motive. Primul, în cazul în care măsurile de reduceri bugetare pe care vrei să le iei sunt prea dificile din punct de vedere politic. Atunci aduci Fondul şi spui că aşa a hotărât FMI. Al doilea, nu ai destule lichidităţi. Dar sistemul financiar al Bulgariei este astfel organizat în ultimii 10-15 ani încât avem o rezervă fiscală. Banii au fost acumulaţi de Ministerul Finanţelor şi acum putem avea acces la aceste sume. Ne sunt îndeajuns aceşti bani, aşa că nu avem nevoie de FMI.....

http://www.adevarul.ro/interviurile_2_plus_1/Simeon_Djankov-Bulgaria_nu_se_atinge_de_salarii_si_de_pensii_0_271773370.html?utm_term=nl-link&utm_source=nl-general&utm_content=323922%40gmail.com&utm_medium=newsletter&utm_campaign=Adevarul-Newsletter-20100531